Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fremgang. Kristian Thulesen Dahl har løftet Dansk Folkepartis meningsmålinger til nye højder. Lars Løkke Rasmussen er til gengæld tættere på Statsministeriet.
Foto: Jens Dresling (Arkiv)

Fremgang. Kristian Thulesen Dahl har løftet Dansk Folkepartis meningsmålinger til nye højder. Lars Løkke Rasmussen er til gengæld tættere på Statsministeriet.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Meningsmåling: DF er Danmarks største parti

Meningsmåling viser stilstand hos rød blok, mens DF står til at blive Danmarks største parti.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For første gang bliver Dansk Folkeparti nu målt i en megafonmåling til at være Danmarks største parti.

I sommer var partiet tæt på, men blev trumfet af Socialdemokraterne. Men nu står partiet i en historisk måling til at være større end både Socialdemokraterne og Venstre.

Dansk Folkeparti smyger sig forbi Venstre i målingen og indtager en førsteplads blandt partierne med 37 mandater svarende til 21,2 % af stemmerne.

Til sammenligning har Venstre 20,9 % af stemmerne. Det er inden for den statistiske usikkerhed, men ikke desto mindre er det første gang, Kristian Thulesen Dahls parti er størst i en måling. Socialdemokratiet indtager tredjepladsen med 19,8 % af stemmerne.

Kristian Thulesen Dahl afviser at have armene i vejret.

»Vi er fuldstændig bevidste om, at meningsmålinger hopper op og ned, og det, der er afgørende, er, hvilken del af denne opbakning vi kan holde fast i ved det folketingsvalg, der kommer inden for de næste 7-8 måneder«, siger han.

Vil stadig ikke i regering

Målingerne er nu ikke hoppet ret meget for Dansk Folkeparti, der har ligget stabilt i den høje ende af målingerne i lange tider.

Det til trods vil Kristian Thulesen Dahl heller ikke love, at de mange flotte målinger er noget, ham og hans parti kan holde.

»Det er jo sådan noget, man gør sig fortjent til over en længere periode. Vi håber selvfølgelig, at vi får en pæn fremgang ved næste valg, men vi regner det ikke for realistisk, at vi ender som det største parti efter et folketingsvalg«, siger han.

ANALYSE

Og tanken om at være regeringsparti kan formanden heller ikke se for sig.

»Det vigtigste for os er, hvor meget at vores politik vi kan få gennemført. I forhold til at gå i regering eller ikke gå i regering, så er det jo det, det handler om. Hvor får du mest indflydelse. SF kom galt af sted ved at gå i regering. De gik målrettet efter ministerposterne og gav køb på det politiske. Vi vil gerne vende den om. Vi vil gerne have den politiske indflydelse. Det afgørende er ikke de ministerposter«, siger Kristian Thulesen Dahl.

V: Vi ville gerne være de største

Hos Venstre gratulerer man Dansk Folkeparti, mens Inger Støjberg må se sit eget parti synke to procent tilbage i målingerne.

»Jeg så selvfølgelig gerne, at Venstre var det største parti, men jeg glæder mig meget over, at den blå lejr fører markant, og det synes jeg selvfølgelig er positivt«, siger hun.

Hvad skal I gøre for at vinde momentum?

»Vi skal fremlægge vores politik, og så skal vi arbejde seriøst og ambitiøst, og det mener jeg også, at vi gør«, siger hun og kan ikke komme med en årsag til, hvorfor partiet går tilbage i målingerne.

Finanslovsmilliarder gav ikke stemmebonus

I den røde lejr har finanslovsfesten også endeligt lagt sig.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En helt uges posering i pressen med finanslovsmilliarder har tilsyneladende ikke påvirket blokken det mindste i en positiv retning. Tværtimod går rød blok ét mandat tilbage.

Det skyldes to mandaters tilbagegang for Socialdemokraterne og ét mandats fremgang til SF. Hos Radikale Venstre og Enhedslisten står det stille.

Partierne brugte ellers ifølge mange iagttagere lang tid på finde finanslovens rette røde præg, der netop tilgodeså alle partiernes vælgere.

Men da socialdemokraternes politiske ordfører får præsenteret tallene for denne nye meningsmåling, mener han slet ikke, at finanslove flytter stemmer.

»Jeg tror slet ikke på, at det hænger sådan sammen. Jeg tror ikke på, at man kan sidde i politik og sige, at vi bruger en masse penge på noget, og så tænker vælgerne, det var dejligt, og det kvitterer de så for det«, siger Ole Hækkerup.

Men når man laver en finanslov, hvor man laver konkret politik, er det så ikke netop der, man burde se nogle effekter?

»Jeg tror, at de fleste vælgere lægger vægt på, om der er styr på tingene, og om de ved, hvad det er for en retning, man vil. Og det er finansloven selvfølgelig en del af. Men jeg synes, det der helt grundlæggende er vejen frem for os, det er det med at sige: Hvad er det for en retning, samfundet skal i«, siger Ole Hækkerup.

Også hos de radikale tror man på, at partiet har lagt den rigtige politiske kurs, selvom den ikke umiddelbart værdsættes af vælgerne.

»Vi kan ikke gøre andet, end at blive ved med at lave om til fordel for de mennesker, vi tror på, og til fordel for de mennesker vi arbejder for. Så håber vi selvfølgelig, at målingerne giver noget belønning for det. Vi er i arbejdstøjet og laver nogle resultater for mennesker i Danmark, og det holder vi fokus på«, siger næstformand Andreas Steenberg.

Konservativ endelig i medvind

Til gengæld er der glæde at spore hos de konservative, hvor partiets nye formand, Søren Pape Poulsen, for nylig fremlagde et udlændingeudspil efter lang tids politisk stilhed på Christiansborg. Partiet går en smule frem og sniger sig over de 6 procent af stemmerne til 6,2 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Nu vender vi blikket mod at folde politikken ud. Det det, der er sket den seneste tid. Om det har en sammenhæng, skal jeg ikke kunne sige«, siger politisk ordfører Mai Mercado.

6,2 procent – er det godt nok?

»Nej, vi vil gerne højere op. Vi vil gerne op at have noget tyngde, som giver indflydelse – underforstået, at det vil være urealistisk, når man har 8 mandater, så der skal mere tyngde på. For os handler det om det lange sigte. Vi skal folde vores politik ud og hele tiden fortælle danskerne, hvad de kan regne med«, siger Mai Mercado.

Der er altså fremgang hos blå blok med flere stemmer til både Dansk Folkeparti og Konservative, og blå bloks overbevisende føring er sikret med hele 17 mandater. Der skal komme noget af en politisk julegave for regeringen for at vende den udvikling foreløbig.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden