STØRST. DF's formanden er er meget for at vedkende sig sin egen størrelse. Kristian Thulesen Dahl tror ikke på, at partiet kan holde historisk føring.
Foto: Fotograf:Jens Dresling (arkiv)

STØRST. DF's formanden er er meget for at vedkende sig sin egen størrelse. Kristian Thulesen Dahl tror ikke på, at partiet kan holde historisk føring.

Politik

Thulesen: Vi holder næppe føringen til valgdagen

Dansk Folkeparti indtager førstepladsen i en ny måling, men det kommer til at se spidse til i en valgkamp, mener formanden.

Politik

Aldrig før har Dansk Folkeparti overhalet både Venste og Socialdemokratiet i en meningsmåling.

I dag er Kristian Thuelsen Dahl og Dansk Folkeparti kongerne af dansk politik i en meningsmåling foretaget af Megafon, der giver Dansk Folkeparti 21,2 procent af stemmerne.

Men formanden for partiet, der i en årelang periode har solet sig i meningsmålingernes øverste lag, nægter stadg at regere.

Ministerposterne vil han end ikke diskutere, og tanken om at holde fast i tronen til et valg, tror han ikke rigtig på.

Stilfærdig skepsis

»Vi vil jo gerne have så stor opbakning fra danskerne som overhovedet muligt. Vi er fuldstændig bevidst om, at meningsmålinger hopper op og ned, og det, der er afgørende, er, hvilken del af denne opbakning vi kan holde fast i ved det folketingsvalg, der kommer inden for de næste 7-8 måneder«.

Nu siger du, at det hopper op og ned, men det sidste lange stykke tid er det jo ikke hoppet meget andet end op for jer. Er det ikke snart tid til at lægge forbeholdene væk?

»Nej, vi har målinger, der er i et vist spænd. Det her er en måling, der ligger til den vældig gode side i forhold til andre målinger, hvor vi ligger lavere. Vi ved godt, at der er en usikkerhed i det her«.

ANALYSE

»Når du har en periode, hvor det går godt, kan du godt trække nogle folk til, som måske egentlig ikke holder fast. Det er derfor, at jeg stadig fastholder en stilfærdig skepsis over for, hvor meget vi kan holde fast i. Det også, fordi når vi kommer hen i en valgkamp, så vil der være rigtig meget fokus på Venstre og Socialdemokratiet som statsministerpartierne. Der vil blive dueller mellem dem, som vil blive særligt dækket, og derfor har vi en bedre mulighed mellem valgene for at komme lige så meget på banen med vores politik som dem. Men i en valgkamp vil det spidse til. Der vil vi have sværere ved at trænge igennem«.

»Det handler ikke om at sidde på bagsæddet af en bil«

Men hvis nu I skulle gå hen og blive det største parti, er det så ikke jer, der burde lede blå blok?

»Der er to ting at sige til det. For det første regner vi ikke med, at vi har muligheden for at blive det største parti. Det er jo sådan noget man gør sig fortjent til over en længere periode. Vi håber selvfølgelig, at vi får en pæn fremgang ved næste valg, men vi regner det ikke for realistisk, at vi ender som det største parti efter et folketingsvalg«.

»For det andet så er, så er det vigtigste for os, hvor meget af vores politik vi kan få gennemført. I forhold til at gå i regering eller ikke gå i regering, så er det jo det, det handler om. Hvor får du mest indflydelse? SF kom galt af sted ved at gå i regering. De gik målrettet efter ministerposterne og gav køb på det politiske. Vi vil gerne vende den om. Vi vil gerne have den politiske indflydelse. Det afgørende er ikke de ministerposter«.

Så hvis I skulle gå hen at blive Danmarks største parti, kan I godt leve med blot at være støtteparti?

»Jamen, for mig handler det slet ikke om den størrelse i forhold til andre partier. For hvad så, hvis du bliver det største parti ved, at andre partier bliver små? Det eneste, der driver mig i mit politiske arbejde, er at få mit parti placeret der, hvor den politiske indflydelse er størst, og jeg vil da hellere støtte andre i at sidde på poster, hvis jeg så får mere indflydelse. Det, der er afgørende, er, at når der er gået fire år, så skal du kunne komme til vælgerne og sige, at det, I stemte på os for at få sidste gang, det har vi kæmpet så hårdt for at få igennem, som vi overhovedet kunne. Det er det, det handler om, og ikke om vi selv kommer til at sidde på bagsædet af en bil«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce