Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
BORIS GRDANOSKI (arkiv)/AP
Foto: BORIS GRDANOSKI (arkiv)/AP

FLYGTNINGE. Sammen med Syrien er Eritrea det land, hvorfra der i øjeblikket kommer flest flygtninge til Danmark.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Organisationer kræver »stærkt kritisabel« flygtninge-rapport kasseret

Udlændingestyrelsens rapport om Eritrea har mistet sin værdi, efter at professor har trukket sig.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den rapport, som Udlændingestyrelsen har lavet om forholdene i Eritrea, bør ikke tages med i betragtningerne, når det vurderes, om en flygtning fra Eritrea skal have asyl i Danmark.

Det siger både Dansk Flygtningehjælp og Amnesty efter, at en af hovedkilderne i rapporten, professor Gaim Kibreab fra London South Bank University, har trukket sig fra rapporten.

»Vi har at gøre med en professor, der angiveligt har forsket i det her i 20 år, og i øvrigt er den eneste navngivne kilde, hvilket jo også er lidt bemærkelsesværdigt. Han siger, at han ikke kan stå inde for det her og beder om at blive taget ud af rapporten. Så må man bare sige, at så har vi en situation, hvor det må afklares, hvad rapporten faktisk er værd. Som rapporten ligger med så væsentlig en indvending, kan man ikke bare gå i gang«, siger juridisk konsulent i Amnesty Claus Juul.

Fejlciteret og misbrugt

Gaim Kibreab siger til Berlingske, at han ikke ønsker at medvirke i Udlændingestyrelsens rapport alligevel, fordi han mener, at han bliver citeret ude af kontekst og brugt til at validere udsagn fra anonyme kilder.

Selve rapporten er opsigtsvækkende, fordi den modsat meget andet forskning på området konkluderer, at straffe for eksempelvis militærnægtelse og illegal udrejse »ikke i sig selv udgør forfølgelse eller giver de pågældende krav på beskyttelse«.

Kritik af anonyme kilder

Dansk Flygtningehjælp udtalte allerede fredag skarp kritik af Udlændingestyrelsens rapport, og ifølge asylchef Eva Singer er Gaim Kibreabs kritik blot en understregning af, at rapporten bør kasseres.

»Grundlæggende er vi meget kritiske overfor rapporten og valget af kilder i forhold til, at alle de kilder, man har talt med i Asmara (hovedstaden i Eritrea, red.) fremstår som anonyme, og det, der er kritisabelt ved det, er selvfølgelig, at det er dem alle sammen. Så bliver man jo nødt til at forholde sig til, hvorfor at de alle sammen er anonyme. Det fortæller os jo noget grundlæggende om regimet i Eritrea«, siger hun og fortsætter:

»I den forbindelse er det symptomatisk, at Kibreab trækker sig. Han var en af de meget få kilder, som stod frem ved navn, og han var en af de meget få kilder, som rent faktisk har beskæftiget sig med forholdene i Eritrea gennem en længere årrække som forsker. De øvrige kilder kommer primært fra vestlige ambassader. Af rapporten fremgår det ikke, hvor de har deres viden fra, og det er jo stærkt kritisabelt, når man har en masse andre rapporter, der bygger på øjenvidneberetninger omkring forholdene i fængslerne, og især den her shoot-to-kill-policy«.

»Jeg så i august en rapport fra en sudansk avis om en gruppe mennesker, der prøvede at flygte, hvoraf størstedelen af dem blev skudt ved grænsen. Så der er masser af faktuelle oplysninger, men de oplysninger, der er i rapporten, bygger blot på, at kilder ikke tror, at det her finder sted«, siger Eva Singer.

»Et meget drastisk skridt«

Hverken Eva Singer eller Claus Juul kender til fortilfælde, hvor centrale kilder på denne måde har trukket sig fra en rapport.

»Det er jo et meget drastisk skridt at tage. Derfor mener vi dels, at man bør tale med professoren om, hvor det går galt, men i virkeligheden tage raden rundt igen og se, om man kan finde nogle andre kilder, for man kan jo ikke overlade det til enkelte læsere at afgøre, om man vurderer, om det, kilder angives at konkludere, holder«, siger Claus Juul.

Udlændingestyrelsen: Alle kilder har set referaterne

Udlændingestyrelsen afviser, at den har manipuleret Gaim Kibreabs citater.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Til Berlingske siger vicedirektør Lykke Sørensen i en skriftelig kommentar:

»Alle i rapporten er efter fast praksis blevet grundigt oplyst om formålet med missionen og om at mødereferatet indgår i en offentlig rapport. Og alle kilder har ligeledes efter fast praksis efterfølgende fået referaterne til gennemsyn og godkendelse«.

Hun tilføjer, at Gaim Kibreabs indsigelser vil indgå i et appendiks til rapporten.

I en pressemeddelelse fra Justitsministeriet i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten fremgår det, at »Udlændingestyrelsen har endelig oplyst, at der på baggrund af oplysningerne i rapporten vil være grundlag for at prøve en række sager med henblik på fastlæggelse af ny praksis i Flygtningenævnet«.

Indtil behandlingen af flygtning fra Eritreas asylsager i sommer blev sat i bero, fik langt størstedelen asyl i Danmark. Eritreere udgør sammen med syrere den største gruppe flygtninge, der kommer til Danmark.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden