Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Undersøgelse. »Der er på det seneste rejst alvorlig kritik af Udlændingestyrelsens rapport om Eritrea. Jeg har derfor besluttet at bede styrelsen om en redegørelse for forløbet omkring udarbejdelsen af rapporten. Jeg har bedt om, at redegørelsen foreligger hurtigst muligt muligt«, udtaler Mette Frederiksen i en skriftlig kommentar til Politiken.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mette Frederiksen kræver lynsvar om udskældt Eritrea-rapport

To embedsmænd, der deltog i Udlændingestyrelsens rejse til Eritrea, er sygemeldt. Justitsministeren efterlyser svar.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Justitsminister Mette Frederiksen forlanger nu en redegørelse for, hvordan den meget omstridte rapport om forholdene i Eritrea er blevet til.

Det sker efter flere dages massiv kritik af, at rapporten tegner et skønmaleri, når den konkluderer, at flygtninge fra Eritrea ikke nødvendigvis har krav på beskyttelse - og den danske konklusion strider lodret imod andre landes vurderinger. Og tidligere i dag har Berlingske så fortalt, at to centrale embedsmænd, som var med på rejsen til Eritrea fra 1. til 17. oktober i år, nu er sygemeldt.

De to embedsmænd protesterede over måden, som de indhentede oplysninger i Eritrea blev anvendt på. Men den tredje fra Eritrea-rejsen, kontorchef Jakob Dam Glynstrup, fastholdt, hvordan han ville bruge informationerne fra Eritrea, erfarer Berlingske.

Embedsfolk har lagt sig syge

På den baggrund kræver Mette Frederiksen nu en redegørelse i sagen om den omstridte Eritrea-rapport.

Rapporten skulle have kastet lys over forholdene i det nordafrikanske land, men er i stedet endt med det, der ligner et internt opgør i styrelsen.

To af de embedsmænd, der har været med til at lave rapporten, er nemlig blevet sygemeldt, skriver Berlingske.

De to har angiveligt modsat sig den måde, som de oplysninger, de har indhentet på en rejse til Eritrea, er blevet brugt på. Men rejsens tredje mand, kontorchef Jakob Dam Glynstrup, holdt fast ved rapportens udformning. De to embedsmænd har fået skriftlige advarsler.

Tavshed i styrelsen

Politiken har forsøgt at få en kommentar fra Udlændingestyrelsen, som ikke vil udtale sig og henviser til, at der tale om personalesager.

Men nu vil Mette Frederiksen altså have belyst forløbet.

»Der er på det seneste rejst alvorlig kritik af Udlændingestyrelsens rapport om Eritrea. Jeg har derfor besluttet at bede styrelsen om en redegørelse for forløbet omkring udarbejdelsen af rapporten. Jeg har bedt om, at redegørelsen foreligger hurtigst muligt muligt«, udtaler Mette Frederiksen i en skriftlig kommentar til Politiken.

Udlændingestyrelsen sendte en delegation til Eritrea, da andelen af asylansøgere fra det nordafrikanske land pludselig steg fra omkring 10 om måneden til over 500 ansøgere i juli. De udsendte fra styrelsen skulle afklare, om asylansøgerne nu også har et »reelt beskyttelsesbehov«.

Rejsen mundede ud i en rapport, som efterfølgende er blevet hårdt kritiseret for næsten udelukkende at basere sig på anonyme kilder og for at nå til en markant anderledes konklusion end andre rapporter om landet. Tilmed trak rapportens eneste navngivne kilde sig og kritiserede den måde, han var blevet brugt i rapporten.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden