Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PETER HOVE OLESEN
Foto: PETER HOVE OLESEN

Kritik. Enlige syriske kvinder i flygtyningelejre risikerer voldtægt og livstruende overgreb i den tid, de venter på familiesammenføring med deres mand.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Johanne Schmidt-Nielsen kalder S-udtalelse om voldtægter for »uhyggelig«

S-ordfører sammenligner Jordans flygtningelejre med brasilianske slumkvarterer.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mette Reissmann blander tingene sammen, når hun sammenligner situationen for kvinder i Brasiliens slumkvarterer med syriske kvinders situation i Jordans flygtningelejre.

Det mener udlændingeordførerne Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Karina Lorentzen (SF).

»Det er ret uhyggeligt, at Mette Reissmann som socialdemokratisk ordfører på flygtningeområdet kan komme med så usaglig og usammenhængende udtalelse. Hun blander simpelthen tingene sammen«, siger Johanne Schmidt Nielsen (EL).

Jonas Christoffersen, direktør på Institut for Menneskerettigheder, og Andreas Kamm, generalsektretær for Dansk Flygtningehjælp, kritiserer i dagens Politiken regeringens forslag om stramninger af asyllovgivningen.

De påpeger, at forslaget ikke tager hensyn til, at kvinder, der opholder sig uden en mand i flygtningelejre i nærheden af Syrien og Irak, er yderst udsatte og risikerer voldtægt eller endnu værre og livstruende overgreb.

Det afviser Socialdemokraternes udlændingeordfører, Mette Reissmann, at gøre noget ved.

»Det har aldrig nogensinde været noget, der kunne give asyl, de situationer, vi taler om nu. Der findes jo masser af områder i verden, hvor du i højere grad er udsat for voldtægt. Favelaerne i Brasilien er tilsvarende også et område, hvor der er en høj risiko for at blive overfaldet på den måde. Men det er ikke asylberettiget«, siger Mette Reissmann.

Karina Lorentzen (SF) er også kritisk over for den udtalelse:

»Her snakker vi om, at der sidder en syrisk mand heroppe, som skal have familiesammenføring med sin kone. Det har vi jo besluttet at give ham, men først efter et år. I den mellemliggende periode kan hans kone risikere at blive udsat for voldtægt. Jeg synes, det er trist, hvis forslaget bevirker, at kvinder kommer i risikozonen til ingen verdens nytte, fordi vi forlænger perioden for, hvornår man kan få familiesammenføring«, siger Karina Lorentzen.

Meningsløst at tale om dispensation

En del af kritikken fra henholdsvis Institut for Menneskerettigheder og Dansk Flygtningehjælp går på, at der i regeringens lovforslag kun er nævnt to eksempler på forhold, der kan gøre, at man får familiesammenføring inden, der er gået et år.

Også det er de to udlændingeordførere på venstrefløjen enig i.

Johanne Schmidt-Nielsen tror ikke, man kan lave en udtømmende liste, men hvis lovforslaget absolut skal vedtages - og det ser det ud til at blive - mener hun, at det vil være en forbedring, hvis man giver flere eksempler på muligheder for at få dispensation.

»Det er nærmest meningsløst at tale om dispensationsmuligheder, hvis der kun er to eksempler, fordi nåleøjet bliver så lille«, siger hun.

Man bør blandt andet tilføje, at enlige kvinders sårbare situation, mener Johanne Schmidt-Nielsen og påpeger, at det netop er noget, man tager hensyn til andre steder i dansk udlændingelovgivning.

Jonas Christoffersen fra Institut for Menneskerettigheder og Dansk Flygtningehjælp har i eftermiddag sammen med Advokatrådet foretræde for Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg, hvor de vil diskutere forslaget med udvalgsmedlemmerne.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden