Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 FINN FRANDSEN
Foto: FINN FRANDSEN

STRAMNING. Statsministeren opfordrer Folketinget til at stemme regeringens asylforslag igennem så hurtigt som muligt.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Thorning om asylforslag: Jeg håber, vi kan sende mange tilbage

Statsministeren tør ikke forudsige effekten af regeringens asylforslag.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) var i dag i spørgetime i Folketingssalen, og efterfølgende stillede hun op til spørgsmål fra blandt andre Politiken.

Vel at mærke før, hun kendte til meldingen fra sin regeringspartner, den radikale leder, Morten Østergaard, om, at han ikke tror, der bliver fredeligt nok i Syrien til at sende flygtende syrere tilbage efter et år i Danmark.

På spørgsmålet, hvor mange af de syriske flygtninge, som kommer til Danmark, hun forventer, kan sendes tilbage til Syrien inden for de næste par år, svarede statsministeren:

»Det kan jeg ikke sige noget om, og jeg tror, du skal stille spørgsmålet til justitsministeren. Men under alle omstændigheder er det jo individuelle afgørelser for hver enkelt«.

Hvad er anledningen til, at det lige er et år? Hvorfor skal de genovervejes efter et år, og hvorfor kan de ikke få familiesammenføring inden for det år?

»Vi håber jo på, at mange af dem, der kommer her til, får mulighed for at tage tilbage, og derfor har vi et ønske om, at når der opstår fred i det område, man kommer fra – uanset om det er Syrien eller andre steder - så kan de vende tilbage til deres hjemland«, lyder det fra statsministeren.

Hård kritik fra Institut for Menneskerettigheder

En af de hårdeste kritikere af asylstramningen er Institut for Menneskerettigheders direktør, Jonas Christoffersen, der forleden i Politiken forklarede, at han ikke tidligere i sine seks år som direktør, har oplevet et lovforslag, hvor konsekvenserne kan blive så alvorlige.

Særligt er han bekymret for, at det bliver for svært at få dispensation for reglen om, at man ikke kan få familiesammenføring inden for det første år. Det kan eksempelvis går ud over tilbageladte mødre, der med manden i Danmark, er lette ofre for overgreb.

Trods kritikken af lovforslaget, vakler statsministeren dog ikke.

»Jeg står fuldt på mål for lovforslaget, og det eneste, jeg håber på, er, at Venstre vil hanke lidt op i sig selv og sikre, at vi får det vedtaget. Jo hurtigere jo bedre«, siger hun.

Mange spørgsmål fra V og EL

Netop Venstre har sammen med Enhedslisten stillet en lang række spørgsmål til lovforslaget, som de to partier mener, er underbelyst. Ikke mindst set i lyset af den kritik, som Institut for Menneskerettigheder har rejst.

Ligeledes finder Enhedslisten det meningsløst at udskyde familiesammenføring et år, hvis de flygtningene, der når til Danmark alligevel ikke har udsigt til at kunne vende tilbage efter et år, og derfor alligevel sandsynligvis vil kunne få deres familiemedlemmer hertil efter det år. Med de mange spørgsmål har regeringspartierne nu så småt opgivet planen om at få vedtaget stramningen på denne side af nytår.

Helle Thorning-Schmidt, giver det mening overhovedet at fjerne muligheden for familiesammenføring inden for det første år, når det lige nu ikke ser ud som om, vi kan sende syrerne tilbage?

»Jeg synes, det er et rigtig godt lovforslag, og det eneste, jeg håber, er, at vi kan få det vedtaget så hurtigt som muligt. Jeg håber, at Venstre får styr på sig selv og kan stemme det her lovforslag igennem. Vi har behov for at have en flygtninge- og asylpolitik i Danmark, hvor vi behandler andre mennesker ordentligt, og hvor vi også kan følge med selv. Det lovforslag, vi har lagt op til, er en stramning af asylpolitikken, som jeg har det rigtig godt med«.

Hvilken effekt tror du, forslaget får? Forventer du, at man kommer til at sende nogen hjem efter det første år?

»Jeg har ingen yderligere kommentarer. Det er et rigtig godt forslag. Det er en stramning af asyllovgivningen, som vil sikre, at vi også kan følge lidt bedre med herhjemme i forhold til de mange, vi modtager«, svarer statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Folketinget skal i morgen behandle regeringens asylforslag i Folketingssalen for anden gang.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden