Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
KATINKA HUSTAD
Foto: KATINKA HUSTAD

Østergaard taler i efteråret på Radikale Venstres landsmøde. Fra partiets bagland lyder det i dag, at man aldrig har troet på, at de syriske flygtninge kunne vende hjem efter et år. Arkivfoto.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Radikalt bagland vil have Østergaard til at droppe asylstramninger

Flere er enige med SF i, at udskydelse af familisammenføring er kynisk.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I det radikale bagland har mange partisoldater aldrig troet på, at det ville kunne lade sig gøre at sende de syriske asylansøgere hjem efter et år.

Og når partiformanden nu også er nået til den konklusion, mener flere, at det bør få den konsekvens, at man dropper planerne om midlertidige opholdstilladelser på et år og stoppet for familiesammenføringer i netop det første år på midlertidigt ophold i Danmark.

SF kalder det kynisk at fastholde stramningerne, når man ved, at asylansøgerne ikke kommer til at vende hjem foreløbigt, og det er flere radikale enige i.

En af dem er Christopher Røhl, Radikal Ungdoms formand og medlem af Radikale Venstres hovedbestyrelse, der mener, at Morten Østergaards udmelding understreger behovet for det, han kalder »en mere human asylpolitik«.

»Jeg synes absolut, det er forkert, at man har ændret i familiesammenføringer. Det har jeg syntes hele tiden, uanset om man har troet, at de skulle sendes hjem tidligere eller senere. Så langt hen ad vejen har SF ret i, at de tiltag er kyniske«, siger Christopher Røhl.

Også Henrik Gliese Petersen, formand for den lokale afdeling af Radikale Venstre i Greve og Solrød, er enig i SF's hårde dom.

»Det er jo umenneskeligt ikke at gennemføre den familiesammenføring. Og et eller andet sted synes jeg også, at det er lidt mærkeligt at forestille sig, at folk skal integreres i samfundet her og gå til det med en positiv tilgang, hvis de har familien siddende i en flygtningelejr«, siger han.

Også det radikale byrådsmedlem i Albertslund Dennis Schmock ser en kynisme i at gennemføre de aktuelle stramninger.

»Det at udskyde familiesammenføringen er jeg langt fra enig i. Så det kan jeg desværre godt nikke genkendende til«, siger Dennis Schmock om SF's melding.

Kan blive danske medborgere

Samira Nawa, folketingskandidat i Utterslev-kredsne i København, vil ikke gå så langt som at kalde det kynisk, men håber, at Østergaards erkendelse vil føre til, at regeringen trækker forslagene tilbage.

»Hvis man vælger at udskyde familiesammenføringen med et år i håb om, at de vender hjem inden for det år, så hænger det ikke sammen, hvis man ikke længere tror på, at de vender hjem«, siger hun.

Hun har hele tiden været kritisk over for regeringens stramninger.

»De her mennesker har måske om ti år så stor tilknytning til Danmark, at de ender som medborgere her. Og så giver det ikke mening at have behandlet dem som en slags andenrangsflygtninge, da de kom hertil«, siger hun.

Dermed er hun på linje med formanden for Radikale Venstres storkreds i Sydjylland, Niels Christian Refstrup.

»Det kan godt være, at de kan vende tilbage, det ved vi ikke, men det rigtige må være at lade os om, de måske skal være her i længere tid, og derfor starte den proces, der indikerer, at de skal være her i længere tid. Jeg mener hellere, at man skulle lave flere familiesammenføringer, hvis man ikke kunne skaffe penge til det andet. At man så skulle tage færre flygtninge ind«, siger han.

For Jørgen Estrup, der er medlem af Radikale Venstres hovedbestyrelse, men udtaler sig som formand for FN-forbundet, er der ikke noget nyt i meldingen om, at de syriske flygtninge først kan vende hjem efter flere år.

»Jeg har sagt meget tidligt i debatten, at efter min mening hoppede kæden af, da man begyndte at snakke midlertidig i stedet for permanent opholdstilladelse. Og det er selvfølgelig med baggrund i, at alle efter min mening kunne se, at hvis der overhovedet skal være nogen mening med vores flygtningepolitik, så vil de syriske flygtninge komme til at blive her meget længe«, siger Jørgen Estrup, der også er tidligere radikalt folketingsmedlem.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ekstraordinær situation kræver ekstraordinær løsning

Andre steder er der større forståelse for, at familiesammenføringen må vente, til der er gået et år. Det gælder blandt andet hos Emil Dyred, der er næstformand for Radikale Venstres landsforbund.

»Det er jo stadigvæk hurtigere end i så mange andre lande, og de får stadigvæk de samme tilbud, når de får dem herop, så jeg synes ikke, at det er så problematisk. Det vigtigste for mig er, at vi erkender, at vi har en opgave i at give dem alle de integrationstilbud, de kan få«, siger han.

Byrådsmedlem i Fredensborg Kristian Hegaard er enig.

»Vi står i en helt ekstraordinær situation, og det kræver helt ekstraordinære løsninger. Derfor bliver vi nødt til at gribe det an på den måde, at man venter og ser, og så familiesammenfører, når man har sikkerhed for, at de bliver her efter et år«, siger han.

ANALYSE

Den radikale landsformand, Klaus Frandsen, mener, at Morten Østergaards melding kan ses som argument for, at partiet afviser et krav fra de borgerlige om, at flygtningene på den midlertidige opholdstilladelse ikke skal tilbydes den sædvanlige integrationshjælp.

Klaus Frandsen, kan du følge argumentet om, at når de alligevel kommer til at være her mere end et år, så kan man lige så godt give dem den familiesammenføring med det samme, i stedet for at de skal vente?

»Der er lagt en balance i den oprindelige aftale, der er lavet i regeringen. Den balance, der er lagt i den oprindelige aftale, står vi ved«.

Så du synes, det er en god ide, at flygtningene lige skal vente et år med at få familiesammenføring?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der var en balance i det oprindelige forslag fra regeringen, og den balance står jeg ved«.

Men om det er en god ide, vil du ikke forholde dig til?

»Nej«, svarer Klaus Frandsen, landsformand for Radikale Venstre.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden