0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Flere spørgsmål venter Mette Frederiksen om Eritrea

Justitsministeren skal her til morgen i samråd om Eritrea-rapporten.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Justitsminister Mette Frederiksen (S) forsøgte onsdag at lægge et foreløbigt låg Eritrea-sagen ved at fastslå, at den såkaldte fact finding-rapport fra Udlændingestyrelsen ikke længere kan mistænkes for at have være under politisk indblanding. Det skete efter, at Udlændingestyrelsen har sendt en redegørelse til hende, som fastslår dette.

Men når hun torsdag morgen kl 8.15 møder op i samråd, vil hun igen blive mødt en en byge af spørgsmål fra de andre partier udlændingeordførere, der fortsat ikke er beroliget, efter at rapporten ifølge eksperter, organisationer og sågar nu sygemeldte medarbejdere fra Udlændingestyrelsen har beskyldt rapporten for at male et skønmaleri af forholdene for hjemsendte flygtninge til Eritrea.

Hækkerups fortalelse

»Vi mangler først og fremmest svar på, hvorfor man lander på en konklusion, som er et særstandpunkt, når man sammeligner os med alle mulige andre lande. Man henviser til, at rapporten er bygget op lige som man gør i Norge og Sverige, men fakta er jo, at Norge og Sverige kritiserer den for at være uigennemskuelig. Så der er i hvert fald noget, man ikke gør på samme måde«, siger SF's udlændingeordfører, Karina Lorentzen.

Rapporten har ikke mindst været mistænkt for at være politisk bestillingsarbejde, efter at det forleden kom frem, at tidligere justitsminister Karen Hækkerup (S) i et tidligere - ikke offentliggjort - interview med TV2 forklarede, at det var hende, der nu som minister ville sende en fact finding-mission til Eritrea som følge af de mange asylansøgere fra netop Eritrea på det tidspunkt.

Politisk pres

Siden har Hækkerup trukket disse udtalelser tilbage, ligesom Mette Frederiksen og den seneste redegørelse fra Udlændingestyrelsen afviser, at rapporten var politisk bestilt.

Det får dog ikke karina Lorentzen til at droppe det spor, når hun igen får mulighed for at stille spørgsmål til Mette Frederiksen.

»Vi ved, at der ikke har været direkte politisk ordre, men kan man forestille sig, at der har været et eller andet politisk pres, fordi man er gået så markant ud, som man er. Og skal man ikke i fremtiden være lidt varsom med de signaler, man sender«, lyder det ligeledes fra SF'eren, der håber, at Folketingets Ombudsmand går ind i sagen og tilføjer:

»Jeg synes, rapporten skal trækkes tilbage«.

Ingen rygende pistol

Justitsminister Mette Frederiksen forklarede i går, at »jeg tror ikke, der er nogen rygende pistol i den her sag«, men fra Enhedslisten savner udlændingeordfører Johanne Schmidt-Nielsen fortsat svar på, om ministeren synes, at hele forløbet omkring rapporten tyder på, at Udlændingestyrelsen har leveret en fagligt god rapport, samt om ministeren ikke undrer sig over rapportens anderledes konklusioner end de fleste andre landes rapporter.

Tilsvarende savner partiet svar på, om ikke den tidligere justitsminister Hækkerups markante udtalelser i august kan have lagt et pres på de pågældende medarbejdere.

Læs mere: