Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

VIRKELIGHEDSFJERN. De radikales leder Morten Østergaard (midten) burde forlade sine kolleger på Christiansborg og komme ud se, hvordan samfundet virkelig fungerer, lyder kritikken  fra både ledige, studerende og ældre.
Foto: NIELS HOUGAARD (arkiv)

VIRKELIGHEDSFJERN. De radikales leder Morten Østergaard (midten) burde forlade sine kolleger på Christiansborg og komme ud se, hvordan samfundet virkelig fungerer, lyder kritikken fra både ledige, studerende og ældre.

Politik

Ledige, ældre og studerende: Kom ud i virkeligheden Østergaard

De radikales leder vil gøre op med danskernes krævermentalitet, men han taler mod bedre vidende, lyder kritikken.

Politik

Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) har fra morgenstunden forstyrret julefreden hos store dele af den danske befolkning.

Den radikale leder ser en tendens til, at selv stærke og priviligerede medborgere har større fokus på at modtage end på, hvad de selv kan yde, og det skal der gøres op med, fastslår han.

Men Morten Østergaard taler om et samfundsbillede, der ikke har hold i virkeligheden, mener de grupper, der føler sig ramt af hans kritik. De ledige er ikke dovne, de ældre og studerende yder, hvad de kan, og Østergaard må finde ud af, om han i virkeligheden ikke passer bedre i blå blok, lyder modsvaret.

»Morten Østergaard og de andre politikere er så langt væk fra virkeligheden. De forstår ikke, hvad der sker ude i det virkelige samfund. Det kan ikke hjælpe noget, at man bliver ved med at presse de ledige ud i noget, som ikke er der. Det er helt hul i hovedet«, siger formanden for Landsforeningen Lediges Vilkår, Helle Nielsen.

»Jeg kender ingen ledige, som ikke vil have et arbejde, for det her system er så nedværdigende at være i. Du har jobcenteret i nakken hele tiden, og de ledige bliver stressede. Så det er ikke attråværdigt at være i sådan et system, derfor vil man gerne hurtigt ud af det, hvis jobbene var der«.

Studerende: Udgifterne er de samme

Morten Østergaards anke er, at ingen ledige skal sige nej til et anvist job, bare for fordi det ikke passer »i deres kram«. Samtidig peger han på, at studerende, der ikke ønsker at studere på fuld tid, yder for lidt, men også den kritik er helt forfejlet mener De Studerendes Fællesråd:

»Med den fremdriftsreform, Morten Østergaard selv var med til at opfinde, er det ikke muligt, ikke at studere på fuld tid. Hvis man bare bliver det mindste forsinket, mister man jo hele sin SU-ydelse. Den bliver ikke bare mindre. Og det gør jo netop, at de studerende, der ikke er de mest ressourcestærke og har akademikerforældre, og som derfor kommer til at dumpe et par eksamener, kommer til at være i stor frafaldsrisiko. For lige pludselig mister de hele deres økonomiske grundlag«, siger formand Jakob Ruggaard.

Morten Østergaard lægger også op til en mulig differentiering af velfærdsydelserne, men det advarer Ruggaard stærkt imod:

»Man bliver ikke rig af at være på SU, men den dækker de mest basale udgifter til husleje, mad, studiebøger osv., og de koster altså det samme uafhængigt, om du har dumpet en enkelt eksamen eller ej. Derfor giver det bedre mening for samfundet, at vi giver folk mulighed for at gennemføre deres studier, selv om de har dumpet en enkelt eksamen, end at vi tager deres understøttelse fra dem«, siger han.

Ældre: Ressourcestærke bidrager

Andre, der kunne blive ramt, hvis Morten Østergaards tanker bliver til virkelighed, er de ældre. I dagens interview med Politiken bruger økonomi- og indenrigsministeren direkte pensionisterne, som et eksempel på en gruppe, hvor det kunne være en idé at gøre forskel på, hvilke ydelser man kan få.

»Det er da et paradoks først at opkræve store skatter, og så give folk med store formuer hjælp til at betale regningen«, siger han blandt andet.

Hos Ældre Sagen er man ligesom de studerende meget imod Østergaards betragtninger. Hans slutninger beror på et forkert grundlag, mener underdirektør Michael Teit Nielsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg undrer mig lidt. Jeg synes ikke, det er så koldt for tiden, men det virker nærmest som om, at Morten Østergaard har trukket nissehuen så langt ned over ørene, at han heller ikke kan se, for så vidt jeg kan vurdere, taler han fuldstændig ud fra sine egne fornemmelser og uden dokumentation. Vores oplevelse, som er med dokumentation, er den stik modsatte«.

»Vi oplever i de her år en rekordstor vækst i vores frivillige arbejde. For fire år siden havde vi 10.000 frivillige. I år har vi 16.000 frivillige. Det er vækst på 60 procent, og det synes jeg er en meget kraftig udvikling, som signalerer, at ældre, der har overskud, i høj grad har lyst til at bidrage med at gøre noget for andre. Det er lidt uheldigt, hvis ministres personlige fornemmelser skal præge debatten«, fastlår Michael Teit Nielsen.

På vej mod de borgerlige

De radikale er gennem hele den seneste valgperiode blevet beskyldt for trække regeringen i en borgerlig retning, men ifølge formand for FOA Dennis Kristensen er Morten Østergaard med dagens melding tæt på at hoppe helt over i Lars Løkke Rasmussens lejr:

»Jeg havde forventet, at vi ville se en valgkamp frem mod et valg i 2015, som i høj grad ville handle om den fælles ansvarlighed over for de svageste og en bevarelse af fundamentet for den danske velfærd«, siger han.

»Men når jeg både hører og læser det, han siger, kommer jeg i tvivl, om det her overhovedet er en regering, der går sammen til valg på den danske velfærd, eller om konklusionen hos de radikale i virkelighen er, at valget ikke kan vindes, og at de nu vil forsøge at positionere sig sådan, at de til næste valg igen kan bevæge sig over og samarbejde med den nuværende opposition. Det ligner nogle skridt på en rejse, der skal bevæge dem fra samarbejde med socialdemokratiet til et samarbejde med Venstre, og det, synes jeg, er stærkt overraskende før et valg«.

Ros fra erhvervslivet

Det eneste sted, der tilsyneladende er opbakning Østergaards synspunkter, er i erhvervslivet. Her høster den radikale leder til gengæld store roser:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er godt, at der er en politiker, der tør tage denne debat op. Vi er nødt til at tage en diskussion af velfærdssamfundets størrelse i forhold til størrelsen på den offentlige sektor. Presset på vores finanser vokser, og skattetrykket er stort. Hvis vi på sigt skal kunne sikre velfærdsstaten, er det altså vigtigt, at man får et lidt lavere skatte- og afgiftstryk, så erhvervslivet kan skaffe arbejdspladser og vækst. Så det er en vigtig debat, han tager fat på«, siger direktør i Dansk Erhverv Christian Ingemann.

»Nu er der mange, der er faldet over ham som glubske hunde, men vi vil gerne give Morten Østergaard vores opbakning«.

Morten Østergaard har på Christiansborg også fået verbale hug af både venstre- og højrefløjen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce