Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Udmelding. Statsminsiterens holder nytårstale.
Foto: PETER HOVE OLESEN

Udmelding. Statsminsiterens holder nytårstale.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Thorning: Indvandrere skal arbejde for kontanthjælp

Enhedslisten er bekymret over nye toner fra statsministeren.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gruppen af indvandrere og flygtninge skal i langt højere grad i beskæftigelse. Sådan var det mest opsigtsvækkende budskab fra statsminister Helle Thorning-Schmidt ( S), da hun nytårsdag holdt sin nytårstale.

»Her og nu står vi med en ny gruppe flygtninge. Og denne gang skal det lykkes«, indledte statsministeren afsnittet om ledige indvandrere, hvor efter hun stillede spørgsmålet, om integrationen er lykkedes.

Hun svarede selv:

»Nej. Kendsgerningen er, at alt for mange er havnet på kontanthjælp. Vi skal undgå fortidens fejl. Her i aften vil jeg sige helt tydeligt: Flygtninge skal ikke gøres til klienter. Hvis du kommer til Danmark, skal du selvfølgelig arbejde. Du skal bruge det, du kan. Du skal lære sproget og ud blandt danske kolleger. Du skal opleve, hvordan vi gør tingene her i landet«.

Der skal ryddes op på strandene

Hvordan statsministeren præcis vil få indvandrergruppen i arbejde, er dog mere uklart. Hun fastslog, at så mange som muligt skal i gang på en arbejdsplads.

»Og andre kan tage fat på nogle af de opgaver, som vi også skal have klaret. Der er strande, hvor der skal ryddes op. Der er daginstitutioner, hvor sandkassen eller gyngen skal repareres«.

DOKUMENTATION

Samtidg fastslog Helle Thorning-Schmidt, at indsatsen også skal gælde ikke-etniske danskere, der har været i mange år i Danmark uden at komme i arbejde.

»Måske har de manglet viljen. Måske blev der ikke stillet de rigtige krav. Måske har de ikke fået chancen. Den skal de have nu«.

Et af de uspecificerede værktøjer i statsministerens værktøjskasse går via kontanthjælpssystemet.

»Derfor vil jeg ændre vilkårene for flygtninge og indvandrere, der er på kontanthjælp. De skal arbejde mere for ydelsen, og det skal helst være på en arbejdsplads. For målet er at få et rigtigt job. I første omgang skal de nye vilkår gælde i to år«.

EL: Flygtninge skal ikke tage arbejde fra andre

For Enhedslistens gruppeformand, Stine Brix, er budskabet om, at integration går gennem beskæftigelse indlysende.

»Men jeg synes, det er uhyre vigtigt at huske på,. at de flygtninge, vi modtager lige nu fra Syrien, flygter fra rædsler, der gør at mange af dem har enorme traumer, og hvis man ikke behandler de traumer først, så vil de ikke være i stand til at lære et nyt sprog og være en del af arbejdsmarkede«, siger hun og tilføjer, om meldingen om strammere kontanthjælpsregler:

»Det lyder som om, dert ikke er rigtige job og rigtige kollegaer, de her flygtninge skal have, men at de skal udføre et stykke arbejde uden en reel løn for det. det lyder som om, at statsministeren vil have flygtninge og indvandrere til at løse nogle opgaver, som i dag bliver løst af pedeller eller gårdmænd«, fortsætter Stine Brix, der mener, at det både er forkert over for dem, der i dag er pedeller og gårdmænd og også over for de pågældende indvandrere.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden