Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kontanthjælp. Helle Thorning-Schmidts nytårtale afføder reaktioner fra hele det politiske spektrum. Særligt indvandrerudmeldingen.
Foto: PETER HOVE OLESEN

Kontanthjælp. Helle Thorning-Schmidts nytårtale afføder reaktioner fra hele det politiske spektrum. Særligt indvandrerudmeldingen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Radikale: Vil ikke forskelsbehandle indvandrere

Thornings indvandrermelding får pæne ord fra forskningschef.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens statsminister Helle Thorning-Schmidt med sin nytårstale lægger op til, at ledige flygtninge og indvandrere i højere grad skal arbejde for kontanthjælpen, så fastslår den radikale udlændinge- og integrationsordfører, Marlene Borst Hansen, at de ikke skal have hårdere behandling end andre ledige.

»Der bliver ikke tale om at lave en forskelsbehandling. Der bliver tale om at have fokus på en bestemt gruppe og at give dem de redskaber, som gør, at de kan opnå en hurtigere tilknytning, og at de kommer i arbejde. Det kunne for eksempel være, at kommunerne kunne finde nyttejobs«, siger hun.

Integrationspakke til februar

På spørgsmålet, om ikke kommunerne allerede kan det i dag, svarer Marlene Borst Hansen:

»Vi må bare konstatere, at der i hvert fald er stor forskel, når man ser på flygtninge/indvandrere og den øvrige del af befolkningen, så er der en ret stor forskel«.

Hun tilføjer, at udspillet først vil blive konkretiseret i en større integrationspakke til februar.

Nytårstalen i år var ventet med spænding, da det er valgår, og netop afsnittet om flygtninge og indvandrere på kontanthjælp var da også det mest markante.

»Kendsgerningen er, at alt for mange er havnet på kontanthjælp. (...) Hvis du kommer til Danmark, skal du selvfølgelig arbejde«, lød det fra Helle Thorning-Schmidt, der tilføjede, at andre nydanskere »kan tage fat på nogle af de opgaver, som vi også skal have klaret. Der er strande, hvor der skal ryddes op. Der er daginstitutioner, hvor sandkassen eller gyngen skal repareres«.

Et af de endnu uspecificerede værktøjer i statsministerens værktøjskasse går via kontanthjælpssystemet.

»Derfor vil jeg ændre vilkårene for flygtninge og indvandrere, der er på kontanthjælp. De skal arbejde mere for ydelsen, og det skal helst være på en arbejdsplads. For målet er at få et rigtigt job. I første omgang skal de nye vilkår gælde i to år«, fastslog hun.

Positiv beskæftigelseseffekt

Trods de usikre elementer lyder der dog pæne toner fra Rockwoolfondens forskningschef Torben Tranæs, der i mange år har beskæftiget sig med området.

»Effekten vil helt afhænge af, hvad man konkret gør. Men erfaringerne med aktivering af indvandrere peger – i modsætning til for danske ledige – klart på en betydelig positiv beskæftigelseseffekt af at få ledige indvandrere i aktivering på danske arbejdspladser. Navnlig, men ikke kun, private arbejdspladser«, forklarer han.

Fra Dansk Socialrådgiverforening undrer formand Majbrit Berlau sig dog over, hvad det nye er i statsministerens melding.

»De skal stå til rådighed ligesom alle andre på kontanthjælp. Herunder for nyttejob, beskæftigelse, løntilskud, virksomhedspraktik, aktivering, og hvad vi ellers har. Reglerne er meget tydelige i forvejen, og den mulighed eksisterer«, siger hun.

Fra de konservative medvirker formand Søren Pape Poulsen gerne til, »at flygtninge og indvandrere på kontanthjælp fremover skal arbejde for ydelsen«, men fra Enhedslisten og Venstre venter man i spænding på at få udfoldet, hvad regeringen konkret vil gøre.

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, mener dog, at det vil være mere oplagt at genindføre kontanthjælpsloftet og en ny form for starthjælp, mens Enhedslisten politiske ordfører, Stine Brix, minder om, at mange krigsflygtninge først skal have behandlet deres traumer, før de kan komme i arbejde.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden