Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 PETER HOVE OLESEN
Foto: PETER HOVE OLESEN

Nytårstale. Statsministeren signalerede blandt andet, at der er udsigt til nye strammerkrav til indvandrere.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Analyse: Nytårstalen er en stille optakt til en lang valgkamp

Helle Thorning-Schmidt bød ikke på en gigantisk nytårsraket på årets første dag.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan uden videre konstateres, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har valgt at gribe valgåret 2015 anderledes an, end da forgængeren Lars Løkke Rasmussen (V) for fire år siden med et bagtæppe af elendige meningsmålinger satsede hele den gamle VK-butiks fremtid på en politisk brandbombe af et opgør med efterlønsordningen.

Dengang blev den politiske debat med ét slag katapulteret et nyt, uventet sted hen – og i sammenligning med den var Helle Thorning-Schmidts entre i 2015 en yderst stilfærdig affære. Bestemt ikke renset for politiske initiativer eller retning. Men intet med selvstændigt gamechanger-potentiale.

Rødt sisyfosarbejde

Talen, der i praksis blev indtalt sent tirsdag eftermiddag i Statsministeriet, er snarere et vidnesbyrd om, hvordan Socialdemokratiet forestiller sig at gribe den valgkamp an, der betragtet ud fra meningsmålingernes permanente borgerlige føring ligner et langt rødt sisyfosarbejde med retning mod et nederlag.

DOKUMENTATION

Nytårstalen viser for det første, at vi skal et godt stykke længere ind i 2015, før Thorning-Schmidt udskriver valg.

Man må formode, at det aldeles ukonkrete vækstinitiativ, som hun signalerede, ville være blevet foldet langt mere præcist ud, hvis et valg var lige om hjørnet.

Regeringsgrundlaget er stort set udtømt, men med meldingen om nye initiativer også på udlændingeområdet er der fyldt lidt ekstra op på forårets politiske dosmerseddel, hvis vigtigste element i øvrigt er en gymnasiereform. Udlændingestramningen, der skal få flere nytilkomne i arbejde, ventes først præsenteret i februar.

En lang valgkamp er skudt i gang. Uden nogen gigantisk nytårsraket på årets første dag

Talen demonstrerer endnu en gang, at udlændingepolitik i den danske variant adskiller sig markant fra vore nabolande. I Stockholm brugte statsminister Stefan Löfven (S) og det øvrige politiske establishment juleugen på at tømre en aftale sammen, der har til formål at isolere indvandringskritiske Sverigedemokraterna fra indflydelse i otte år.

I Berlin udnyttede forbundskansler Angela Merkel sin nytårstale til at omfavne dem, »som søger tilflugt hos os« og lagde massiv afstand til den seneste tids antiislamiske demonstrationer.

Strammertilgang

Med Thorning-nytårstalens melding om, at flygtninge ikke skal »gøres til klienter«, at »alt for mange er havnet på kontanthjælp« og at flygtninge- og indvandrergrupper, der har været her i en årrække, »stadig ikke forsørger sig selv« viser Thorning-Schmidt, at Socialdemokratiet agter at gå ind i valgåret med en retorisk strammertilgang, der skal konkurrere med borgerlige regeringsbejlere.

Det afviger markant fra nabolandene, men forekommer logisk i den indenrigspolitiske kontekst, Thorning-Schmidt skal operere i.

Karakteristisk nok meddelte Løkke Rasmussen i en lille tv-tale på sin facebookprofil i går, at »vi skal have gjort noget ved det store problem, at alt for mange med ikkevestlig baggrund er trængt ud af arbejdsmarkedet«.

Oppositionslederen havde en lignende imødekommende melding i forhold til en vækstpakke, så selv i dette valgår kan det ikke helt udelukkes, at de politiske hovedblokke nok en gang kan finde hinanden i et sæt af mindre aftaler.

Nytårstalen var dog ikke just nogen ren konsensustale. Helt som ventet var der reserveret et et par ramsaltede bemærkninger til Venstres ’nulvækst’, hvis skræmmeeffekt på midtervælgerne de socialdemokratiske strateger i efterhånden årevis har knyttet store forhåbninger til.

Valgår

Thorning-Schmidt gentog også sine bemærkninger fra S-kongressen om sin egen og partiets afstandtagen til den dagpengereform, partiet ønsker et opgør med, »så færre mister dagpengene«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I kampagnesammenhæng varsler nytårstalen også en valgkamp med Helle Thorning-Schmidts person i en yderst fremskudt position. »De valg, jeg har truffet, står jeg ved. Ansvaret er mit. Jeg arbejder videre«, lod hun forstå i talen, som vil være første led i af en større udendørskampagne i årets første måned, hvor statsministerens kontrafej vil dominere avisannoncer og diverse indslag på S-togsstationer med meget mere.

Ideen er at slå mønt af det forhold, at Thorning-Schmidt over tid har overhalet Løkke Rasmussen i de fleste personlige popularitetsmålinger.

En lang valgkamp er skudt i gang. Uden nogen gigantisk nytårsraket på årets første dag.

Målingernes forfatning fik på ingen måde statsministeren til at bruge årets state of the union-tale til at rokke fundamentalt ved den politiske dagsorden af i går.

Men den gav nogle relativt forventelige vink om, hvordan partiet vil placere sig på centrale spørgsmål som udlændinge, vækst, dagpenge og velfærd i de kommende måneder frem mod valget.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden