Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Peter Hove Olesen(Arkiv)
Foto: Peter Hove Olesen(Arkiv)

VALGTALE. Statsministerens nytårstale bliver hendes sidste inden et nyt valg

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Retorikere: Ukonkrete Thorning trådte i karakter som leder

Statsministeren får ros for sin energi i nytårstalen, men hug for at fokusere for meget på egne resultater.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) formåede med sin nytårstale i går at træde i karakter som regeringsleder og komme i øjenhøjde med befolkning.

Det vurderer tre retorikere, som Politiken har talt med.

Flere end 30 gange sagde Thorning 'jeg'. Hun talte ikke om, hvad 'regeringen' eller 'vi' har gjort, tænker eller vil gøre. Hun talte om, hvad hun selv vil, tænker og mener, og det klædte hende, mener professor i retorik ved Københavns Universitet Christian Kock:

»Det bedste ved talen var de passager, hvor hun træder frem ved at sige, at 'jeg' vil gøre det sådan og sådan. Det er jo det, man forventer af en leder. At de træder i karakter, og at man får at vide, hvad de står for. Det har været hendes problem, at mange har syntes, at hun var anonym, at hun var svag, at de radikale har kørt hende rundt i manegen osv. Det har manglet i hendes fremtræden som statsminister, at hun mere tydeligt markerede, hvem hun var, hvad hun stod for, og at hun er den, der bestemmer«.

DOKUMENTATION

»Når man siger noget mere om, hvad man vil og står for, så hjælper det. Hun er jo regeringschefen«, siger Christian Kock og bliver bakket op af forfatter og ekspert i politisk kommunikation Bo Bredsgaard Lund.

»Thorning sætter sig i front som regeringsleder. Hun optræder med troværdighed, idet hun gør brug af det, man i retorikken kalder copia, ved at referere til tidligere statsminister Anker Jørgensen samt henvender sig med direkte tale til danskerne. Thorning kommer også med en indrømmelse om, at regeringen godt ved, at ikke alt, hvad den har gjort, er populært. Altsammen er det med til at styrke Thornings troværdighed. Endelig bringer det hende mere i øjenhøjde med danskerne, når hun siger 'jeg' fremfor for eksempel at omtale sig selv og regeringen med et 'vi'«, siger Bo Bredsgaard Lund, der samtidig kalder Thornings tale for »en af de bedste, hun har holdt«.

Ingen topkarakterer

Statsministeren får dog ikke topkarakter af retorikerne, for selv om hun bliver rost for sin fejlfrie fremførelse, gode energi, sin indrømmelse og sin reference til et gammelt Anker Jørgensen citat, der ifølge Bo Bredsgaard Lund spillede godt ind i danskernes fælles kontekst, så har talen også væsentlige mangler.

Christian Kock finder det upassende, at Thorning, ligesom flere af sine forgængere, havde stort fokus på egne meritter:

»Jeg synes ikke, at det er på plads i en sådan tale, at man kommer med noget, der lyder som valgkamp. At man lovpriser regeringens egne resultater og oven i det kritiserer oppositionens politik. Det gør statsministrene næsten altid. Det gjorde Fogh og Løkke også, og i andre lande gør regeringslederne det endnu mere. Men jeg synes ikke, at det passer ind«, siger han.

»Det er ikke en valgtale, selv om de prøver at bruge den til det. De omvender ingen på den måde. Man føler sig tværtimod lidt pinlig berørt over, at de bruger en tale, hvor de skal tale til hele nationen, til at lave noget kamufleret valgkamp. De passager skulle være udeladt. Der skulle være noget mere om, hvad hun tror på, og hvilke værdier, hun synes, er vigtige, så hun træder frem som leder«.

»Hun skulle have taget mere stilling til tidens store udfordringer og problemer. Det er jo det, man har en leder til. De skal sige, hvad vi skal mene om den og den udfordring, vi har. For mange mennesker er sikkert bekymrede over ebola, Islamisk Stat, klima eller hvad det nu kan være. Det, vi har ledere til, er for at have nogen, der prøver at vise vejen og gå foran«.

For ukonkret

Administrerende direktør i virksomhedens Rhetor - rådgivende retorikere Kell Jarner Rasmussen kritiserer statsministeren for at være for ukonkret. Thorning lovede i sin tale nye vækstinitiativer i 2015, strammere kurs overfor flygtninge, der kommer til landet, og talte i øvrigt om en økonomi i bedring.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men det konkrete indhold af den nye politik eller bud på, hvad et større økoniomisk råderum skal bruges til kom der ikke konkrete bud på:

»Det havde været dejligt med flere øjeblikke, hvor man kunne sige: 'Ok, nu tror vi på, at den bedre økonomi bliver indløst i et bedre velfærdssamfund', og som ikke kun handlede om det, vi er bange for. Det handlede meget om tryghed, og det er også fint, at vi passer på de ældre og ikke får for mange flygtninge, men hvad med ligheden? Hvad med for eksempel at tale om håndens arbejde? Der ligger en kæmpe socialdemokratisk sag der, man kan tage op«.

»Jeg oplever ikke denne tale, som en tale, der vil få de socialdemokratiske vælgere, der er faldet fra, til at strømme tilbage. Dertil var det for ukonkret«, siger Kell Jarner Rasmussen.

På Christiansborg har Thorning netop fået kritik for at være ukonkret og uden nye initiativer af særligt oppositionen. Samme hårde dom falder på lederpladsen i flere af dagens aviser, hvor mange opfordrer statsministeren til at udskrive valg, hvis hun ikke har mere at byde på.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden