0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Yderfløje: Mænd søger mod højre, kvinder søger mod venstre

De politiske yderfløje tiltrækker unge - men i hver sin retning.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Per Folkver (arkiv)
Foto: Per Folkver (arkiv)

Yderst. Johanne Schmidt-Nielsen er yderst på venstrefløjen - hvor flest unge piger orienterer sig i mod.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

For helt unge vælgere bliver krydserne langtfra sat midt på den brede politiske motorvej.

En politisk søgning mod yderfløjene har spiret siden 2011 hos førstegangsvælgere på 18-24 år, der i langt højere grad end de ældre vælgere søger væk fra midten og hen mod de yderste politiske fløje. Det har valgforsker Søren Risbjerg Thomsen for nylig dokumenteret i sin årlige vælgeranalyse til Altinget, der har opgjort, hvad vælgerne ville stemme på fra april til juni 2014.

Her er det partierne Enhedslisten, Radikale Venstre og Liberal Alliance, der fisker allerflest af deres stemmer fra de yngste. Det sker ikke mindst på bekostning af Socialdemokraterne, der modtager en syngende vælgerlussing fra de helt unge. Blot 8,4 procent af de unge mænd ville stemme S, mens opbakningen lyder på 15,0 procent fra unge kvinder.

Hos de 18-24-årige kvinder trækker Enhedslisten derimod 14,2 procent af stemmerne, mens 12,2 procent af mændene i samme aldersgruppe ville stemme på Enhedslisten.

Helt tydelig bliver kønsforskellen i undersøgelsen på stemmerne til Liberal Alliance, hvor hele 16,9 procent af de 18-24-årige mænd vil stemme på partiet. Til sammenligning vil kun 4,1 procent af kvinderne i samme aldersgruppe gøre det samme.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Madsen & Magten

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause
  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause

  Henter…

  Madsen & Magten udkommer ikke i øjeblikket. På grund af corona-epidemien er vi så få som muligt på arbejde på Politiken. Derfor udgår vores ugemagasiner 'Bogfolk', Madsen & Magten' og 'Klimanørd'. Vi glæder os til at vende tilbage med nye udsendelser, så snart som muligt.

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie
  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie

  Henter…

  Du ønskes en glædelig jul fra Madsen & Magten. Vi er gået på juleferie, men vender tilbage i 2021 med en masse nyt, og gammelt, om dansk politik.

 • Finn Frandsen

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg
  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg

  Henter…

  I dag kan du høre en hel udsendelse om Inger Støjberg og Instrukskommissionen. Det kan ikke være meget anderledes, når en af landets mest markante politikere bliver beskyldt for at bryde loven som minister og lyve for offentligheden og Folketinget. For det var i runde træk konklusionen, da Instrukskommissionen mandag afleverede sin første rapport.

  Vi lægger ud med at tale om Støjbergs risiko for at ende som anklaget i en rigsretssag.

  Hvordan endte hun der, og tør socialdemokraterne sætte hende på anklagebænken, når nu de selv er kommet til at aflive 17 millioner mink uden at have styr på paragrafferne? 

  Så laver vi en hurtig afstikker omkring Liberal Alliance, der pludselig dukkede op i nyhedsstrømmen med en melding om, at de er klar til at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

  Partiet var ellers imod overhovedet at undersøge sagen om den ulovlige instruks, så hvad foregår der i partiet – og betyder det noget for samlede billede? Det har Kristian Madsen et bud på.

  Og til sidst ser vi på Inger Støjbergs eget parti. For på en eller anden måde virkede det som om, Instrukskommissionens rapport kom bag Venstre. Og igen fik udstillet hendes formand Jakob Ellemann-Jensen som en svag leder.

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce