Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Ditte Valente (arkiv)
Foto: Ditte Valente (arkiv)
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

«

DF's nye hold byder på et 'kagekast-offer' og en 'Thulesen-klon'.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikere kommer og politikere forgår. Dagens åbningsdebat indleder et nyt folketingsår, som kommer til at stå i valgkampens tegn. Og kigger man rundt i salen netop nu, så er der mange som må forlade deres taburet, når valgdagen er omme.

Imidlertid gælder det langtfra hos Dansk Folkeparti, som stormer frem i målingerne.

Flere har derfor efterspurgt, at Skyggekabinettet ser nærmere på de nye håbefulde. Ikke mindst folk der har skubbet Bodum-stemplet helt i bund i det Københavnsk kulturliv – og som ser med bekymring på Dansk Folkepartis fremmarch.

I det følgende kigger jeg valgprognoserne i dybden for at præsentere hvilke DF’ere, der får adgang til magtens centrum. Sådan som det ser ud nu.

»12 nye statister«

De seneste meningsmålinger viser store ændringer i folketingets mandatfordeling. Den klare vinder er som nævnt Dansk Folkeparti, som kan se frem til en forøgelse af folketingsgruppen på hele 12 medlemmer.

Modsat vil Socialdemokraterne og Venstre opleve et mandefald, idet partierne står til at miste henholdsvis 7 og 6 mandater.

Altinget har sammen med professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet lavet en geografisk valgprognose, der beskriver mandatfordelingen i de enkelte storkredse. Oversigten neden for viser den forventede mandatændring på landsplan:

A Socialdemokraterne -7
B Radikale Venstre -2
C Det Konservative Folkeparti 2
F Socialistisk Folkeparti -4
I Liberal Alliance 0
O Dansk Folkeparti 12
V Venstre -6
Ø Enhedslisten 5

Hvis denne fordeling af mandater holder stik, vil Dansk Folkeparti efterhånden kunne indtage endnu en etage i proviantgården. Den kontorbastion i Folketinget, hvor partiet i dag holder til på 2. sal.

Men hvem bliver disse »12 nye statister«, som en politisk modstander polemisk har døbt dem. Med slet skjult henvisning til, at DF-leder Kristian Thulesen Dahl skal lave beskæftigelsesterapi for endnu flere medlemmer, som vil padle rundt i periferien af det topstyrede parti.

I det følgende zoomer vi ind på to storkredse, som er interessante at kigge nærmere på – Sjælland og Nordjylland. Det skyldes, at det er her, Dansk Folkeparti rykker frem med syvmileskridt. Og det er måske ikke så underligt.

For når Socialdemokraternes fordelingspolitik bliver for blå (Læs: selskabsskattelettelser) står det røde Nordjylland af og vender sig i hobetal mod Dansk Folkeparti. Omvendt når Socialdemokraternes værdipolitik bliver for rød (Læs: slap udlændingepolitik) står det blå Sjælland af og vender sig i stor stil mod Dansk Folkeparti.

Sjællandsk tomrum

I Sjællands Storkreds står DF til markant mandatfremgang, hvis man skal tro den føromtalte valgprognose. DF vil i denne storkreds nå op på hele syv mandater, hvilket er en forøgelse på tre siden sidste folketingsvalg. I rollen som den store stemmesluger bliver Pia Kjærsgaard formentlig erstattet af Søren Espersen.

Det er dog langtfra sikkert. Eftersom Kjærsgaard støvsugede de fleste DF-stemmer ved sidste valg, er der gode muligheder for artige overraskelser. Der er i sandhed et stort tomrum efter Kjærsgaard valgte at skifte storkreds.

Det mest sandsynlige lige nu er, at Espersen vil blive efterfulgt af René Christensen, Liselott Blixt og Karin Nødgaard, der alle vil opnå genvalg.

Tages der udgangspunkt i det personlige stemmeantal fra sidste valg, vil to af de tre nye mandater formentlig gå til Merete Dea Larsen og Henrik Brodersen. Det sidste mandat er mere usikkert, men røster i baglandet nævner Per Nørhave, der godt nok var opstillet i Sydjylland sidst, men har haft et fint kommunalvalg i Ringsted.

Hvem bliver den fjerde nordjyde?

Endnu en kappestrid udspiller sig i Nordjyllands Storkreds, hvor DF står til en bemærkelsesværdig fordobling af mandatantallet fra 2 til 4 mandater. Ved sidste folketingsvalg blev Bent Bøgsted og Morten Marius Jørgensen valgt ind med henholdsvis 5.053 og 2.365 personlige stemmer. De to nuværende MF’ere må anses som forholdsvis sikre.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På grund af valglovens udformning, hvor listestemmerne bliver fordelt ud fra kandidaternes personlige stemmeantal i de enkelte kredse, blev Ib Poulsen på trods af 3.410 personstemmer ikke valgt ind sidste gang. Poulsen er dog rykket fra Thisted-kredsen til Hjørring-kredsen, som har en bredere vælgerappel, hvilket betyder, at han også er forholdsvis sikker på at blive valgt.

Læs også:

Kristoffer Hjort Storm er favorit til at blive den fjerde nordjyde. Hjort Storm er politisk kendt i lokalområdet både som regionsrådsmedlem og første suppleant til byrådet i Aalborg. En dark horse kunne være Lise Bech, der har overtaget Thisted-kredsen. Bech står dog overfor den store udfordring, at Ib Poulsen formentlig vil snuppe en del personlige stemmer i sin gamle kreds.

DF har ikke færdiggjort den endelige opstillingsliste endnu, hvilket kan betyde ændringer frem mod næste valg. Der er dog to tommelfingerregler, når mandaterne skal placeres længere nede af listen, peger flere folk i partiet på. For det første er kommunalpolitisk erfaring og et rodnet den vej rundt altafgørende. For det andet plejer (yngre) kvinder at gøre det godt hos Dansk Folkeparti, især hvis der er mange mænd længere oppe på listen.

Begge trends kan også genfindes i andre partier.

Kagekast-offer og »Thulesen-klon«

Men fremgangen stopper ikke her. Ifølge Risbjerg Thomsens valgprognose går Thulesen Dahls parti et mandat frem i mange af de andre storkredse.

Størst interesse samler sig om K øbenhavns Omegn Storkreds, hvor Parti-moder Kjærsgaard er flyttet hen. En krigserklæring til Socialdemokraterne på Vestegnen. I øjeblikket ser det ud til, at Kjærsgaard kan trække et mandat med ind, som meget vel kunne blive Kenneth Kristensen Berth, der er tidligere DFU-formand.

Også i Københavns Storkreds er der fremgang. Partiet fik ved kommunalvalget sin første borgmester i Københavns Kommune – og ved det forestående Folketingsvalg ser det ud til, at stimen fortsætter. Målingerne peger på, at DF får et ekstra mandat udover de to eksisterende.

I øjeblikket er Peter Skaarup og Martin Henriksen indvalgt. Og de kommer med statsgaranti "på Tinge", medmindre der sker store forandringer frem mod valget. Det tredje og sidste mandat er der hård kamp om. Efter samtaler med flere kilder peger pilen på en gammel kending – den tidligere Socialdemokrat, Finn Rudaizky. Bemeldte Rudaizky blev tilbage i 2000 landskendt på et bizart optrin på en udvalgsrejse. På en tur til Italien for medlemmer af Københavns Borgerrepræsentation blev partifællen Lubna Elahi så sur over maden, der blev serveret, at hun kastede med den. Rudaizky gik derpå i pressen og kristiserede sin daværende partikammerat. Det skabte stor ståhej, og Rudaizky fik flere folk på nakken hos Socialdemokraterne. Siden skiftede han over til Dansk Folkeparti.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Endelig ser det ligeledes godt ud for Dansk Folkeparti i Sydjyllands Storkreds. Her stiller Thulesen Dahl op, og han får formentlig følgeskab af tre kvinder med Marie Krarup i spidsen. Mere interessant er det måske, at den unge Peter Kofod Poulsen står til at kunne nappe et femte og sidste mandat i storkredsen. Rundt om i partiet bliver der talt pænt om den 25-årige kandidat, der fik 924 stemmer ved kommunalvalget og dermed blev valgt ind. Flere benævner ham »Thulesen-klonen«, da både gangart og udseende eftersigende skulle være ens. Bedøm selv her.

Du kan i grafikken herunder se Skyggekabinettets bud på Dansk Folkepartis fremtidige folketingsgruppe. Meget kan dog nå at ændre sig, både i DF's vælgeropbakning og i de interne kampe kandidaterne i mellem.

Se DF's foreløbige kandidatliste her

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden