Medlemmer Line Barfod sad indtil sidste valg i Folketinget og er nu Enhedslistens forretningsudvalgsansvarlige
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Medlemmer Line Barfod sad indtil sidste valg i Folketinget og er nu Enhedslistens forretningsudvalgsansvarlige

Politik

Enhedslisten: Internationale Socialister bestemmer selv, om de melder sig ud

Line Barfod fra Enhedslisten tager melding fra venstrefløjsfraktion roligt.

Politik

Selv om venstrefløjsfraktionen Internationale Socialister (IS) på dets landsmøde i weekenden formelt besluttede at forlade Enhedslisten, er det stadig op til hver enkelt af IS' knap 100 medlemmer, om de vil følge opfordringen om at melde sig ud af Enhedslisten.

Sådan lyder det fra Enhedslistens forretningsudvalgsansvarlige, Line Barfod, der tager IS-meldingen afslappet.

»Folk må jo selv bestemme, om de vil være medlem af Enhedslisten eller ej. Så må vi jo se, hvor mange der vælger at melde sig ud. Vi har ikke kollektive medlemmer, så det er jo den enkelte, der må gøre op, om de vil være medlem af Enhedslisten eller ej. Så egentlig er der ikke så meget, jeg kan sige til det«, siger Line Barfod.

Når Internationale Socialister bryder med Enhedslisten, som partiet siden 2006 har opfordret dets medlemmer til også at være medlem af, skyldes det ifølge medlem af IS-landsledelsen Jørn Andersen, at Enhedslisten har sviget. Trods sine 12 mandater i Folketinget har partiet kun formået at være et symbol på en folkelig modstand mod nedskæringer.

Folk må jo selv bestemme, om de vil være medlem af Enhedslisten eller ej

»Vi mener, at man fra Enhedslistens side burde have taget initiativer, der kunne stoppe nogle af de mange nedskæringer. Hvis man tager dagpengesagen, så har vi haft meningsmåling efter meningsmåling, der har sagt, at et stort flertal af befolkningen - måske 75 procent af arbejderklassen i Danmark - er lodret imod de dagpengeregler, men fra Enhedslistens side har man ikke sagt klart, at hvis de dagpengestramninger skal stoppes, så er vi nødt til at have protester, demonstrationer og strejker«, siger Jørn Andersen.

IS: EL reduceret til et symbol

Jørn Andersen tilføjer:

»Enhedslisten har den positive funktion, at man er et symbol på modstanden. Problemet er, at man er magtesløs inde i det parlament. Hvis man ikke går ud og organiserer den modstand i stedet for bare at repræsentere den, så bliver det bare et symbol. Det er meget ærgerligt, synes vi. Vi opfordrer vores medlemmer til at melde sig ud af Enhedslisten«.

Ifølge Jørn Andersen skulle Enhedslisten for længst have væltet regeringen på grund af dagpengestramningerne.

»Ja, det mener jeg da helt sikkert. Det er der ingen tvivl om«, siger han.

Barfod: Vi har ikke svigtet

Enhedslistens har ifølge Line Barfod godt 9.000 medlemmer. På spørgsmålet, om hun er ked af den beslutning, IS har truffet, svarer hun:

»Jeg har det jo sådan at hvis folk ikke synes, at Enhedslisten er det parti, der repræsenterer dem bedst, er det jo fornuftigt nok, at de går et andet sted hen. Det må den enkelte jo gøre op. Vi har jo løbende folk, der melder sig ind, og folk, der melder sig ud af masser forskellige årsager«.

Vi skal ikke som parti begynde at organisere strejker

Er der en pointe i, at folketingsgruppen siden seneste valg har svigtet?

»Nej, det synes jeg absolut ikke. Tværtimod så synes jeg, at det på trods af regeringens svigt er lykkedes at få nogle forbedringer igennem, hvor man kunne. Men det er jo svært, når man sidder med en regering, der insisterer på at føre borgerlig politik«.

Partier arrangerer ikke strejker

Hvorfor har man ikke bare væltet regeringen, som Jørn Andersen mener, man burde have gjort?

»Så får man jo Lars Løkke i stedet. Men det er jo en lang diskussion om, hvad Enhedslistens holdning er. Der er valgt, hvilken vej, man vil gå, og det er jo så op til det enkelte medlem, om de vil med dér eller ej«.

Jørn Andersen mener, at I har svigtet i forhold til at mobilisere den modstand, der er i befolkningen - med demonstrationer, strejker og så videre. Han han en pointe i det?

»Det er fagbevægelsen, der organiserer strejker. Vi skal ikke som parti begynde at organisere strejker. Det er fagbevægelsen, der gør det«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvad så med demonstrationer og protester?

»Det har vi været med i masser af. Vi synes, vi gør et stort stykke arbejde. Både parlamentarisk og i høj grad også udenomparlamentarisk«.

IS: Folk må vælge mellem og EL

Ifølge Jørn Andersen ligger der i weekendens beslutning, at Internationale Socialister nu i første omgang opfordrer dets medlemmer til at melde sig ud af Enhedslisten.

»Det kan folk så gå og tænke lidt over noget tid, og så må man jo meddele, om man har tænkt sig at gøre det, eller om man vælger at blive i Enhedslisten og så forlade Internationale Socialister«.

Jørn Andersen tilføjer, at der i enkelte konkrete tilfælde godt kan være mulighed for at være medlem begge steder. Eksemplevis hvis man bor i en meget lille by, hvor der kun er Enhedslisten.

»Det er sådan noget vi aftaler mellem de pågældende og vores landsledelse«, forklarer han.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden