Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

KONSERVATIVE har ikke været nok national konservative. Derfor er det i dag flere vælgere, der søger et nyt parti på den yderste højrefløj.
Foto: Fotograf:Jens Dresling (arkiv)

KONSERVATIVE har ikke været nok national konservative. Derfor er det i dag flere vælgere, der søger et nyt parti på den yderste højrefløj.

Politik

Ekspert: Den yderste højrefløj er de hjemløse konservative

Slap konservativ udlændingepolitik har skabt rum for en ydre højrefløj.

Politik

De tretten procent af den danske befolkning, der ønsker strammere udlændingepolitik end Dansk Folkepartis, deler i stor udstrækning værdier med de konservative vælgere.

Det mener lektor i politisk kommunikation Johannes Andersen fra Aalborg Universitet, der har analyseret en undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Wilke for JyllandsPosten.

LÆS MERE

Af undersøgelsen fremgår det også, at de tretten procent vil »overveje at stemme på et nationalkonservativt parti til højre for Dansk Folkeparti«, og det burde Det Konservative Folkeparti tage til efterretning.

»For Det Konservative Folkeparti er det på en måde et signal om, at der ligger et potentiale for dem, hvis de forstår at udnytte det«, siger Johannes Andersen.

De vil have tro og nation på dagsordenen

Han tror ikke på et nyt nationalkonservativt folkeparti i Danmark, men tror, at de tretten procent føler sig »grundlæggende politisk hjemløse«.

Ifølge ham ville en stor del af dem for år tilbage have været konservative, men svigtende lederskab i partiet og en udlændingepolitik, der ikke adskiller sig fra de andre borgerlige partier, har ikke fået dem til at føle sig trygge ved den konservative politik.

»Hvor andre har brug for en tryg ramme for at sikre velfærd, har man som konservativ en tro på nationen og troen. Det har man manglet i en dagsorden«, siger Johannes Andersen, der mener, at der i dag er 10 procent af vælgerne, som grundlæggende er konservativt velfunderet.

Unge og gamle mænd fra Udkantsdanmark

Ifølge Johannes Andersen kan der tegnes en skarp profil af de 13 procent af vælgerne, der er centrum for dagens artikler i JyllandsPosten.

Vælgerne, der ønsker en politik til højre for Dansk Folkeparti, er typisk mænd med en lav indkomst, som har bosat sig i Udkantsdanmark. En del af dem tilhører de ældre generationer, men de 18- 29-årige er også overrepræsenteret.

Det overrasker Johannes Andersen, der tror, at der særligt er blandt de unge vælgere kan være et potentiale for Det Konservative Folkeparti.

Der skal nye kræfter ind hos de konservative

Kasper Støvring, kulturforsker ved Syddansk Universitet og konservativ debattør, er en af dem, der mener, der mangler plads til de nationalkonservative værdier i det Konservative Folkeparti.

»De har ikke vist vilje til at føre en klassisk nationalkonservativ politik hverken på EU- eller på udlændingeområdet. Enten har de været ligeglade med spørgsmålet, eller også har de gerne villet tækkes det, der kaldes den borgerlige anstændighed. Altså en eller anden form for midte eller Radikale Venstre-segment. Det, mener jeg, er døden for Det Konservative Folkeparti, og det viser den her måling jo også. Men sådan har man altså nu en gang valgt at føre politik i folketingsgruppen, og det tror jeg ikke, der vil blive ændret på. Så der skal nye kræfter ind«, siger han.

LÆS OGSÅ

Han forstår godt, at der er mange der efterspørger en strammere udlændingepolitik og nationale værdier, men ser ikke, at de eksisterende folketingspolitikere kan tilbyde det.

I stedet fremhæver han yngre kræfter indenfor det Konservative Folkeparti, som Rasmus Jarlov, Pernille Vermund og Mads Holger, der alle er folketingskandidater.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce