Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING (arkiv)
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Eyvind Vesselbo (tv.) er igen kommet på kant med Venstres ledende figurer.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vesselbo: »Man skaber jo ikke job ved at gøre folk fattige«

Venstremedlem går i rette med partiets hjørnesten i integrationspolitikken - men roser Carsten Kochs anbefalinger.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et økonomisk hak i tuden til indvandrere er ikke det redskab, der får dem i job. Tværtimod – det skaber kun forarmelse.

Sådan lyder meldingen fra Venstres folketingsmedlem Eyvind Vesselbo, der dermed trodser partiets officielle linje.

Som et led i integrationsindsatsen over for indvandrere vil Venstre blandt andet genindføre en ekstra lav ydelse på SU-lignende niveau, som indvandrere skal have i stedet for kontanthjælp.

Men forringelser af ydelser er den forkerte vej at gå i forsøget på at skabe job, mener Vesselbo, der indtil for nylig deltog i arbejdet med Venstres integrationsudspil.

»Man skaber jo ikke job ved at gøre folk fattige. Hvis incitamentet skulle have en mening, skulle incitamentet også kunne bringe folk i arbejde. Men der er jo ikke er arbejde til dem. Derfor er starthjælpen kun med til at marginalisere folk«, siger Eyvind Vesselbo.

Kortere, men bedre forløb Meldinger kommer, efter Venstre-ordførere de seneste dage har understreget det økonomiske incitament – og dermed lavere ydelser – som et redskab til at presse folk i job.

Et udvalg under ledelse af den tidligere socialdemokratiske minister Carsten Koch fremlagde i går sine anbefalinger til, hvordan indvandrere kommer hurtigere i arbejde.

Nogle af konklusionerne lyder, at de skal have et kortere og mere individuelt integrationsforløb. Desuden skal indvandrere have langt tættere kontakt til virksomheder i et forsøg på at skabe kontakt til arbejdsmarkedet.

Anbefalingerne blev af Venstre betegnet som for lidt og for blødt.

Ifølge Eyvind Vesselbo er Carsten Koch imidlertid på helt rette spor.

»Det er meget kloge og konstruktive forslag, som er værd at støtte. Vi er alle enige om, at det vigtige er at få folk i arbejde, når de kommer her til landet. Og at kommunerne bliver inddraget aktivt. Så den medicin, man bruger her, skulle man have taget fat i for mange år siden. Det er egentlig underligt, at man skal bruge et udvalg til at finde ud af det«, siger Vesselbo.

Når kæden hopper af
Alligevel: Er det ikke rigtigt, at hvis man kan mærke forskellen på at gå hjemme og have et arbejde, har man større tilskyndelse til at tage et job?

»Der er ikke nogen dokumentation for det«.

Men almindelig logik tilsiger det vel?

»Jo, men logikken hænger jo kun sammen, hvis der er arbejde at få. Du kan have nok så meget incitament, du kan tage nok så mange penge fra folk, du kan tage alle penge fra folk. Men hvis ikke, der er arbejde at få, hopper kæden jo af. De bliver ligesom bare et slogan, at vi skal gøre folk så fattige som muligt, og så skal de nok finde et arbejde. Men det er jo ikke 130.000 arbejdsløse, som går og tænker, at de hellere vil være hjemme«.

Er det blevet for firkantet et mantra i Venstre, at ’det skal kunne betale sig at arbejde’?

»Det slogan kan alle jo støtte. Der er jo ikke nogen, der mener, at det ikke skulle kunne betale sig at arbejde. Det er en vending, man ligesom kan få alle med på. Men ved at bruge den vending, siger man også, at jo mere, man skærer, desto større incitament er der til at komme i arbejde. Det kan godt være. Men det kan være, at incitamentet ikke virker, fordi der ikke er arbejde at få«.

Men der er jo arbejde. Mange job skifter ejermand hver dag, og der er tusindvis af opslag på nettet.

»Jo, men det er jo også derfor, man skal sørge for, at blandt andet folk, der kommer til Danmark får fat i de job«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Er det ikke meget sundt, at folk, der kommer hertil, får lidt mindre til at begynde med?

»Hvis man sætter folk i fattigdom, og familierne lever under nogle meget dårlige vilkår – samtidig med, at de ikke har mulighed for at få et arbejde – opnår man jo ikke det, man vil. For de kommer jo ikke til at yde noget. De bliver marginaliseret«.

Vand løber jo, som vand løber
Eyvind Vesselbo, der ikke genopstiller til Folketinget, har en stribe gange været på kant med partiets linje.

Integrationsordfører Martin Geertsen (V) er heller ikke i denne sag enig i Vesselbos argumentation.

»Vi har aldrig påstået, at lave ydelser i sig selv giver flere arbejdspladser. Men vi kan se, at der kommer en masse østeuropæere her til landet og tager en masse job, og det er vi nødt til at gøre noget ved«, siger Martin Geertsen.

»Det skal være mindre attraktivt at komme til Danmark. Vand løber jo, som vand løber. Og jo mere attraktive ordninger, jo flere søger jo mod landets grænser«.

Godkendt - med akklamation

Ifølge Martin Geertsen er der også en moralsk ide med en lavere ydelse til indvandrere:

»Det er urimeligt, at man kan komme her til landet og få den samme ydelse som folk, der har boet i landet hele deres liv«.

Venstr vil indføre en såkaldt moderne integrationsydelse, hvor man gradvis kan optjene ret til fuld kontanthjælp, hvis man blandt andet har gennemgået et danskkursus, bestået en prøve i danske samfundsforhold og været et halvt år i arbejde.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og det er partiets linje uanset Eyvind Vesselbos opråb, understreger Martin Geertsen.

»Dette er et oplæg, der er blevet godkendt enstemmigt i Venstres folketingsgruppe - med akklamation. Med den, position, jeg har, vil jeg holde mig til at sige det«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden