Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Skilt. 5 dage efter en skilsmisse, skal forældrene bestemme, hvilke parter der skal være hhv. bopælsforælder og samværsforælder, hvor de primære beslutninger i forhold til barnets tarv ligger hos bopælsforælderen.
Foto: Thomas Borberg (arkiv)

Skilt. 5 dage efter en skilsmisse, skal forældrene bestemme, hvilke parter der skal være hhv. bopælsforælder og samværsforælder, hvor de primære beslutninger i forhold til barnets tarv ligger hos bopælsforælderen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Partier vil skrotte A- og B-forældre efter skilsmisse

Det er i 90 procent af tilfældene kvinden, der får titlten bopælsforælder - og dermed det sidste ord.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et bredt udsnit af Folketingets partier melder sig nu klar til et markant opgør med mødres traditionelle dominans over fædre efter en skilsmisse.

I dag skal forældre inden for fem dage efter skilsmissen beslutte, hvem der skal have titel af bopælsforælder og dermed have magt over de afgørende spørgsmål i barnets liv.

Det bliver i over 90 procent af tilfældene kvinden, som dermed får udbetalt børnepenge og får ret til at flytte rundt i landet med barnet. Mænd indtager typisk rollen som samværsforælder.

Men står det til Socialdemokraternes socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, skal denne opdeling sløjfes, så forældrene ligestilles helt.

»Vi har brug for, at lovgivningen kommer up to date med samfundet derude, så mor og far kan tage lige del i barnets liv. Vi skal have afskaffet ideen om, at der er A- og B-forældre. Det er fuldstændig urimeligt, at man giver den ene part lov til at træffe alle beslutningerne for barnet«, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Foruden øget ligestilling foreslår Socialdemokraterne at indføre såkaldte forældreskoler, hvor fraskilte, der er endt i en konflikt om børnene, tvinges i konsultationer hos Statsforvaltningen. Og så skal afgørelser om samvær og forældremyndighed samles hos én instans – i dag er det forankret hos henholdsvis Statsforvaltningen og domstolene.

Vi skal have afskaffet ideen om, at der er A- og B-forældre. Det er fuldstændig urimeligt, at man giver den ene part lov til at træffe alle beslutningerne for barnet

I langt de fleste af de årligt cirka 16.000 skilsmisser når forældrene selv overens med en deleordning, uden at Statsforvaltningen bliver involveret.

I den situation trækker kvinden typisk det længste strå: Omkring 325.000 skilsmissebørn har bopæl hos deres mor, mens kun 25.000 har adresse hos far.

Største ændring siden 2007

Folketingets partier har netop begyndt de indledende drøftelser af den største ændring af forældreansvarsloven siden 2007. Det er i det forløb, at det store regeringsparti nu spiller ud.

Området er traditionelt præget af relativt stor enighed, og forslagene bliver også positivt modtaget af de øvrige partier.

»Jeg er enig i, at begge parter skal opleve sig selv som forældre og som fuldstændig ligeberettigede i forhold til deres barn. Og det er de ikke i dag. Hvordan de griber det an praktisk, skal vi så have belyst yderligere«, siger Venstres familieordfører, Tina Nedergaard. Venstres vigtigste prioritet er dog at indføre skærpede sanktioner, hvis den ene forælder forhindrer den anden i samvær med barnet.

Også SF’s Trine Mach vil gør op med uligheden.

»Med fare for at lægge mig ud med mit eget køn: Der er ikke nogen tvivl om, at hele området er biased til fordel for kvinden. Der ligger stadig et billede af, at moderen er den mest ’rigtige’ forælder. Og det skal man gøre, hvad man kan, for at ophæve«.

Samme meldinger lyder fra Konservative.

»Jeg synes, det er rigtig fint, hvis man kan gå ind og sidestille forældrene. Det er en kæmpe opgave at sikre, at der også er et farperspektiv, der tænkes ind. Det går bare ikke mændenes vej, og de bliver kørt over i Statsforvaltningen«, siger politisk ordfører Mai Mercado.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På initiativ af socialminister Manu Sareen (R) gennemførte Folketinget sidste år to mindre ændringer på skilsmisseområdet. Blandt andet er der sat ind over for chikane forældrene imellem. Sareen ser frem til en ny forhandling om mere langtrækkende ændringer.

»Nu er vi i gang med en tredje skilsmisseaftale. Jeg lytter til alle ideerne – også dem fra Pernille Rosenkrantz-Theil. Det afgørende for mig er, at vi undersøger tingene til bunds, før vi træffer beslutninger. Og at vi altid har børnene i centrum«, siger Manu Sareen.

Farforening: Fantastisk

I Foreningen Far kalder landsformand Jesper Lohse opgøret med bopælsforældrebegrebet »en fantastisk nyhed«.

»Det er en rigtig vigtig modernisering. Forældrene i dag lever ligeværdigt. Derfor skal lovgivning og praksis også gerne smitte af på det. Man skal gøre op med den historiske lovgivning, hvor man siger, at man enten er en kernefamilie eller en mor-barn-familie. Dette her er en er en respekt for de 37 familieformer, vi har«, siger Jesper Lohse.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden