Rygter. Ifølge østrigsk avis kan  statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) blive foreslået som ny fast formand for Det Europæiske Råd, eller EU-præsident, som afløser for belgieren Herman Van Rompuy.
Foto: Finn FRANDSEN (arkiv)

Rygter. Ifølge østrigsk avis kan statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) blive foreslået som ny fast formand for Det Europæiske Råd, eller EU-præsident, som afløser for belgieren Herman Van Rompuy.

Politik

Østrigsk avis: Thorning skal være EU-præsident

Tysklands kansler ønsker Danmarks statsminister som afløser for Herman Van Rompuy, skriver østrigske Der Standard.

Politik

Hvis Tysklands forbundskansler holder fast i, at luxembourgeren Jean-Claude Juncker skal være ny formand for EU-kommissionen, så er Danmarks statsminister den sandsynlige kandidat til en anden toppost.

Det skriver den respekterede østrigske avis Der Standard her til aften, efter at Angela Merkel i dag har erklæret klar støtte til Juncker som formand for kommissionen.

Med henvisning til kilder i sammenslutningen af europæiske konservative partier, EPP, vurderer Der Standard det som »95 procent sikkert«, at Jean-Claude Juncker kan afløse José Manuel Barroso.

Kun få er imod Junckers udnævnelse

Ifølge den østrigske avis er det kun den britiske premierminister, David Cameron, og Ungarns regeringsleder, Viktor Orban, der for alvor modsætter sig Junckers udnævnelse.

Under et topmøde tidligere på ugen var Angela Merkels støtte til Jean-Claude Juncker mildest talt uklar. Men Merkel sagde under et møde i Regensburg tidligere i dag, at hun nu vil »føre samtaler i den ånd, at Juncker skal blive formand for kommissionen«.

LÆS ARTIKEL

Det betyder ifølge Der Standard, at der er tilstrækkeligt flertal blandt de europæiske regeringer til, at luxembourgeren kan blive udnævnt i løbet af de kommende uger – og at det bliver som del af en pakke om EU’s topposter, hvor der »tegner sig to sensationer«.

Thornings navn var på bordet tidligere på ugen

Den anden sensation skulle ifølge den østrigske avis blive, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kan blive foreslået som ny fast formand for Det Europæiske Råd, eller EU-præsident, som afløser for belgieren Herman Van Rompuy.

»For at få støtte fra Storbritannien og de skeptiske nordiske stater, skal den danske statsminister afløse Van Rompuy. Som socialdemokrat, som kvinde og statsminister i et ikke-euroland er hun den ideelle modvægt kristdemokraterne (konservative, red.) og den tidligere euroformand Juncker«, skriver Der Standards erfarne EU-korrespondent Thomas Mayer.

Både det franske dagblad Libération og den store tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung har skrevet, at Thornings navn var på bordet under EU-ledernes topmøde tidligere på ugen.

Medier spekulerer i et stort kompromis

Lissabontraktaten kræver som noget nyt, at de europæiske stats- og regeringsledere skal foreslå en ny chef for kommissionen »under hensyntagen til« udfaldet af valget til Europaparlamentsvalget.

Eftersom de konservative partier blev størst på europæisk plan ved EU-valget i søndags mener Europaparlamentets konservative gruppe, EPP, at Jean-Claude Juncker bør blive kommissionsformand. Det er endnu ikke afgjort, om det kommer til at gå sådan.

Flere europæiske medier spekulerer i et stort kompromis, hvor Juncker kan få posten i kommissionen, mens en socialdemokrat kan få en anden toppost. De europæiske socialdemokraters topkandidat, tyske Martin Schulz, er ikke populær blandt regeringslederne.

Derfor bliver Helle Thornings navn nævnt som et muligt kompromis, der kunne tilfredsstille alle parter, også fordi, at hun tidligere har siddet i Europaparlamentet og via sin mand har tætte bånd til britisk politik.

Efter topmødet i tirsdags afviste Helle Thorning-Schmidt selv endnu en gang, at hun skulle være kandidat til noget andet job end det, hun bestrider som Danmarks statsminister.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden