Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Linda Johansen(Arkiv)
Foto: Linda Johansen(Arkiv)

Præcedens. Regeringen ser Dano-sagen som en diskussion, der viser hvorhen, vi ønsker at føre det danske velfærdssamfund i fremtiden, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S)

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark går ind i tysk EU-sag om kontanthjælp

Ud over Finlands sag om dagpenge vil regeringen nu støtte Tyskland i en sag ved EU-domstolen om kontanthjælp til en rumæner.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som reaktion på den ophedede debat om frygten for velfærdsturisme tager regeringen nu endnu et markant europæisk skridt for at forsvare retten til nationale undtagelser fra EU-borgeres adgang til sociale ydelser.

Regeringen har besluttet at støtte en kommende tysk sag ved EU-domstolen, hvor de tyske socialmyndigheder vil forsvare deres mulighed for at afvise for eksempel østeuropæeres krav om kontanthjælp, hvis de aldrig har haft arbejde i Tyskland og heller ikke har nogen realistisk mulighed for at få det.

LÆS OGSÅ

»Vi har besluttet, at Danmark skal give indlæg i den tyske sag, fordi den er af vigtig principiel betydning. Den går ind i selve fortolkningen af den frie bevægelighed«, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Fremtidens bevægelighed
»Vi gør det med det ret enkle udgangspunkt, at EU-borgere ikke skal rejse over landegrænser for at blive forsørget af andre. Hvis vi rejser, gør vi det for at søge job, for at arbejde og for at bidrage til samfundet«, siger hun.

Den såkaldte Dano-sag, som ventes at komme for EU-domstolen her i foråret, handler om tyske socialmyndigheders afvisning af at betale kontanthjælp til en rumænsk statsborger bosat i Tyskland.

Den 25-årige rumæner Elisabeta Dano har boet med sin søn i den østtyske by Leipzig i flere år. Hun har aldrig færdiggjort nogen uddannelse og aldrig haft job i Tyskland, men mener alligevel som EU-borger at have ret til tysk kontanthjælp.

På byens jobcenter er opfattelsen, at det må være nok at betale en billet for Elisabeta Dano og hendes søn, så de kan komme tilbage til Rumænien og kræve deres ret til sociale ydelser i hjemlandet.

Tysk sag rammer dansk debat
Afvisningen har fået Elisabeta Dano til at klage til Leipzigs socialdomstol, som sidste sommer bad EU-domstolen om at tolke sagen i forhold til de europæiske regler om social sikring og fri bevægelighed.

Den juridiske fortolkning af Elisabeta Danos rettigheder kan komme til at danne præcedens for i første omgang to andre tyske sager undervejs ved domstolen i Luxembourg – og på længere sigt lignende sager fra andre medlemslande.

I Danmark mener regeringen, at den tyske sag har principiel betydning for vurderingen af, hvordan nationale myndigheder i det hele taget kan forvalte EU-regler om forskellige sociale ydelser. Som for eksempel den danske debat om børnecheck, dagpenge og andre velfærdsydelser.

»Dano-sagen rammer meget direkte ned i andre diskussioner, vi har i Danmark lige nu. Det er vigtigt, at vi bruger det europæiske samarbejde og de veje, der er i det, til at manifestere, hvor det er, vi ser vores danske velfærdssamfund, også i fremtiden«, siger Mette Frederiksen.

LÆS OGSÅ

Beskæftigelsesministeren understreger, at unionsborgere, der har arbejdet, betalt skat og a-kasse-bidrag i Danmark, »selvfølgelig behandles ordentligt«. Men der skal ydes, før der kan nydes.

»Hvis man kommer fra den ene dag til den anden og beder om at blive forsørget, er det ikke i tråd med, hvad vi ønsker. Hverken som dansk velfærdssamfund eller i forhold til det europæiske samarbejde. Derfor er den tyske sag vigtig«.
Støtter også Finland

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er anden gang på bare en uge, at regeringen beslutter at gå ind og støtte et andet medlemsland i en EU-strid om velfærdsydelser.

Forleden sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), at Danmark vil stå sammen med Finland i en anden sag, hvor EU-kommissionen har trukket finnerne for domstolen på grund af det finske krav om national optjening af retten til dagpenge. Finland og Danmark er de eneste to medlemslande med den slags nationale beskæftigelseskrav. EU-kommissionen har ikke lagt skjul på, at den ser lige så kritisk på de danske dagpengeregler.

LÆS OGSÅ

Beskæftigelsesministeren erkender, at Danmark også risikerer at blive trukket for EU-domstolen på grund af dagpengereglerne.

»Det er der jo en risiko for, fordi det finske beskæftigelseskrav kan minde om det danske. Det er selvfølgelig derfor, vi er særlig opmærksomme på det, der sker i Finland«, siger Mette Frederiksen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden