Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Finn Frandsen (arkiv)
Foto: Finn Frandsen (arkiv)

Afvist. »Det er min overbevisning, at man skubber mere i den rigtige retning ved det her end ved at mødes med ham og stå udenfor med en megafon og råbe«, siger Martin Lidegaard.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen: Vi skal ikke fornærme Beijing

Lidegaard vil ikke møde Dalai Lama, fordi det kan skade arbejdet for menneskerettigheder i Kina.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dalai Lama er populær. Han får travlt med at trykke hænder under sit besøg i Danmark. Men der er dog en enkelt person, som ikke vil mødes med ham: den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S). Ingen håndtryk. Især ingen selfies.

Et møde mellem den danske statsminister og Dalai Lama vil få alvorlige konsekvenser for forholdet til Kina, mener regeringen, som derfor ikke vil mødes med Tibets åndelige overhoved.

Danmark fører det, som man kalder en kritisk dialog med Kina. Og et møde med Dalai Lama ville blot fornærme Beijing og undergrave det danske arbejde for at fremme menneskerettigheder i Kina, mener udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

»Det er min overbevisning, at man skubber mere i den rigtige retning ved det her end ved at mødes med ham og stå udenfor med en megafon og råbe«, siger Martin Lidegaard, der heller ikke skal mødes med Dalai Lama.

Fremme menneskerettighederne i Kina

Ifølge regeringen handler det manglende møde med Dalai Lama først og fremmest om at fremme menneskerettighederne i Kina. Derimod handler det ikke om økonomi, og at man er bange for, at Kina eventuelt skulle straffe Danmark økonomisk .

Martin Lidegaard nævner Det Danske Institut for Menneskerettigheder og dets program i Kina. Men på instituttet har man svært ved at se, at tidligere møder med Dalai Lama har haft betydning for arbejdet i Kina.

»Det er svært at sige, vi kan ikke udelukke det. Men tidligere besøg har ikke haft konsekvenser, som vi kan se«, siger Bjarne Andreasen, der er leder af Kinaprogrammet på Institut for Menneskerettigheder.

Tidligere besøg har ikke haft konsekvenser, som vi kan se

Dalai Lama mødtes med daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i 2003. Og med Lars Løkke Rasmussen (V) i 2009, da Helle Thorning-Schmidt kritiserede ham for at mødes med Dalai Lama som privatperson.

Mødes med syv af otte partier

Danske ministres modstand mod at mødes med Dalai Lama går langt tilbage. For eksempel da Dalai Lama var på besøg i 1988, og den daværende regering ikke ville mødes med ham. Det blev derimod til et møde i Folketingets Udenrigsudvalg, hvor Dalai Lama gav en orientering.

Det kommer ikke til at ske denne gang, men folketingspolitikere fra syv af otte partier møder torsdag Dalai Lama på et lukket møde i Bella Center arrangeret af Støttekomiteen for Tibet.

I fredags var Martin Lidegaard i samråd i Udenrigsudvalget. Her blev han blandt andet kritiseret af Dansk Folkepartis næstformand Søren Espersen (DF), der sammenlignede sagen om Dalai Lama med situationen mellem Tyskland og Danmark i 1930’erne.

»Når Kina får demokrati en dag, vil alle undre sig over, hvordan vi kunne te os så mærkeligt, som vi gør nu i forhold til Dalai Lama«, sagde Søren Espersen.

Men ved ikke at mødes mødes med Dalai Lama forpasser regeringen så ikke også chancen for at have en kritisk dialog med tibetanerne?

»Det er sådan i diplomatiet, at når man er i regering, mødes man med regeringer. Når jeg er i for eksempel England eller Spanien eller andre steder, som også har minoriteter, er det sjældent, at man mødes med minoriteter. Så det er ikke unormalt«, siger Martin Lidegaard.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden