Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 FINN FRANDSEN (arkiv)
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

KLAR. Uffe Elbæk og Alternativet er med al sandsynlighed klar til at tage kampen op med de øvrige partier, når der bliver udskrevet valg til Folketinget.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kaospilot, cirkusminister, partistifter: Nu er Uffe Elbæk på vej tilbage

Efter faldet fra tinderne kan Uffe Elbæk være på vej til et politisk comeback.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det har ikke altid været med respekt, at Uffe Elbæk er blevet omtalt i dansk politik.

Da han i december 2012 gik af som kulturminister efter beskyldninger om nepotisme, blev han hængt ud som cirkusminister.

Elbæk havde arrangeret fem arrangementer betalt af skatteyderne hos institutionen Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK), hvor han selv tidligere havde været bestyrelsesmedlem, og hans mand i øvrigt var ansat. Institutionens navn og virke inspirerede tabloide rubriksmede, også selv om Rigsrevisionen senere har renset ham for alle anklager.

Siden har Uffe Elbæk stiftet Alternativet. Et parti, der udvikler politik i politiske laboratorier og indleder idémøderne med en klassisk omgang kluddermor for at løsne stemning op. Alternativet vender de fleste ting på hovedet. De lader fremmede komme ind fra gaden og give sit besyv med, partiet vil blandt andet indføre en ugentlig kødfri dag på offentlige institutioner og har etableret faste debatdogmer, som forpligter kandidaterne til at tale politiske modstandere op i debatter.

Det har affødt hovedrysten og sågar latter både på og uden for Christiansborg. Alternativet har ikke en chance, har dommen lydt.

Men måske er det nu tid til igen at tage Uffe Elbæk alvorligt. I går aftes kunne han på Twitter oplyse, at hans parti har indsamlet de over 20.260 underskrifter, der skal til for at stille op til Folketinget.

Underskrifterne er hjemme

Endnu skal de endeligt godkendes i Indenrigsministeriet, men når de bliver det, vil Alternativet og Uffe Elbæk ikke bare være at finde på stemmesedlerne, men også i de mange valgdebatter, der vil afholdt, når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) senest efter sommerferien kalder danskerne til stemmeurnerne.

Indtil nu har Alternativet ikke være registreret selvstændigt i analyseinstitutternes meningsmålinger. På grund af manglende opstillingsberettigelse har de figureret under betegnelsen 'andre partier'.

Denne kategori har hidtil næsten ikke haft tilslutning, men i de seneste tre målinger har den sneget sig op omkring en enkelt procent. Opbakningen er spirrende. Spærregrænsen er to procent.

Hånet som kaospilot

Lykkes Elbæk med sit projekt, er det ikke første gang et - ja undskyld udtrykket - alternativt setup bliver til virkelighed for den 59-årige østjyde.

Gennem det meste af sit liv har han været engageret på den kreative scene. Han er uddannet socialpædagog og var i perioden 1982 til 1991 ansat som udviklingsmedarbejder i Aarhus Kommune.

I 1991 var Elbæk med til at grundlægge uddannelsen Kaospiloterne, som er en videreførelse af Frontløberne fra 80'ernes Aarhus, og frem til 2006 var han rektor for skolen.

Uffe Elbæk oplevede med Kaospiloterne stor succes. Procentdelen af skolens elever, der kom og kommer i beskæftigelse eller starter egen virksomhed, er høj. Men under borgerligt flertal blev uddannelsen også kritiseret for at være for meget varm luft, og vandærelsen kulminerede, da Fogh-regeringen hårdt presset af Dansk Folkeparti i 2003 fjernede en millionstøtte til Kaospiloterne fra finansloven.

Formand for kulturen i Aarhus

På dette tidspunkt havde Elbæk indledt sin politiske karriere. Han havde meldt sig ind i Det Radikale Venstre og var i 2001 blevet valgt ind i byrådet i Aarhus.

Hans store interesse og indsigt i det aarhusianske kulturliv skaffede ham posten som formand for Skole- og Kulturudvalget i byen med kulturbegivenheden Festugen og kunstmuseet Aros.

Aarhus har på mange måder været Uffe Elbæks hjemby, selv om han er født i Ry. Er man i tvivl, skal man blot lytte til hans dialekt.

Valgt til Folketinget

Siden 2007 er det dog hovedstaden, Uffe Elbæks har tilbragt mest tid i. I 2009 skulle World Outgames, de homoseksuelles svar på De Olympiske Lege, afholdes i København, og Elbæk blev hyret som direktør for begivenheden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der er meget godt at sige om Christiansborg, der er dejlige kolleger, landet skal regeres og alt det der, men der er også en mørk side ved Christiansborg

Også her kom han i uvejr. Ikke for at tænke anderledes, men derimod fordi han hyrede en tidligere ven til at stå for det grafiske materiale til sportseventet, og fordi en af hans sønner var ansat i det bureau, der stod for pr-arbejdet.

Selve arrangementet blev dog en stor succes, endte med overskud, og blev blandt andet af Politikens læsere kåret som årets begivenhed.

Kritikken forhindrede heller ikke Uffe Elbæk i at blive valgt til Folketinget i 2011, og da der efterfølgende skulle sammensættes en regering, pegede den radikale leder Margrethe Vestager på ham som landets næste kulturminister.

Oprør mod selvforherligelsen

I den position lærte Uffe Elbæk det toppolitiske spil på den hårde måde. Han blev en del af en verden, der endte med at tære så hårdt på ham, at han i dag har stiftet et parti, som i bund og grund er et oprør mod hele det fasttømrede politiske system.

»Der er meget godt at sige om Christiansborg, der er dejlige kolleger, landet skal regeres og alt det der, men der er også en mørk side ved Christiansborg«, sagde Uffe Elbæk i juli 2013 i et interview med Politiken.

»Der er den her selvforherligelse - som jeg også selv kan være en del af - det her helt eget solsystem. Nogle gang har man en fornemmelse af, at man lever i en boble, og den boble har jeg lyst til at få nogle flere huller i. I dag står det kun endnu tydeligere for mig, at der er brug for politisk innovation«.

Hverken rød eller blå

Af samme grund vil Uffe Elbæk ikke placere sig selv på den klassiske højre-venstre skala. Han har erklæret, at han peger på Helle Thorning-Schmidt som statsminister, men han er i dag på en række væsentlige punkter dybt uenig ikke mindst Thornings regeringspartner og sit eget tidligere parti gennem 15 år, Det Radikale Venstre.

Elbæk hævder, at Alternativet er »født ud af en hård kritik af den neoliberale økonomi og en dyb bekymring for verdens tilstand«, og han har i sin tid som løsgænger i Folketinget i de fleste tilfælde stemt sammen med SF, men samtidig er han »langt fra enig med venstrefløjen« på de store linjer. Eksempelvis vil han »ikke nødvendigvis« have en større offentlig sektor end i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Til gengæld vil han have »helt andre typer samarbejdsrelationer«. Gennem samarbejder den offentlige, private og frivillige sektor imellem er der uudnyttede vækstpotentialer, som kan indfries, mener han.

Uffe Elbæk kan med andre ord ikke på forhånd puttes i en bestemt kasse. Han er... Alternativ.

[tv-1]

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden