Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: DRESLING JENS
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alternativt: Champagnefester til folket

Uffe Elbæks parti - Alternativet - har netop offentliggjort at partiet stiller op til Folketingsvalget. Dansk politik bliver aldrig det samme igen, hvis partiet får magt, som det har agt.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skal man udsuge én visdom om dansk politik i de senere år - så må det være: Styring er godt, men topstyring er bedst.

For i dag betjener alle partier i Folketinget sig af en solid jernnæve, når organisationen står over for hurtige beslutninger, der handler om politik og presse.

Ikke mindst de nyeste partier i Folketinget – Liberal Alliance og Dansk Folkeparti – som endda bryster sig af at være partier med lavt til loftet og kort til døren.

Der er stor forskel på at være en massebevægelse - og så lave en masse bevægelse.

Men også de gamle partier, som Venstre og Socialdemokraterne, har forladt ideen om medlemsdemokrati. Selv basisdemokratiske bevægelser som Enhedslisten og SF har på lange strækninger opgivet ideen om, at fastlægge den politisk strategi i plenum.

Aktuelt kan der ikke føres videnskabeligt bevis for en direkte sammenhæng mellem topstyring og vælgerfremgang.

Alligevel er de fleste partier enige om, at beslutninger har bedst af at blive truffet af en lille gruppe mennesker. Allerøverst. Det skyldes, at moderne politik er blevet en kappestrid om at reagere hurtigst på de seneste mislyde fra mediemøllen.

Kaosparti?

Imidlertid lader Uffe Elbæk sig ikke påvirke af al denne Christiansborgske visdom. Elbæk og hans Alternativ har gjort en dyd ud af at være alt andet end et kæft-trit-og-retning-parti.

Partiet er rettere en flydende organisme, som vender sig mod befolkningen. Og dernæst spørger: Hvad synes I der skal stå i vores partiprogram?

Konkret foreslår Elbæk, at hvis 50.000 danskere ved hjælp af deres NemID stemmer et forslag igennem, så er politikerne forpligtet til at tage emnet op i folketingssalen.

Alternativets tilgang til politik er alternativ.

Elbæk skal ikke kun overbevise vælgerne om, at de skal stemme på Alternativet. Han skal snarere overbevise vælgerne om, at de skal forstå politik på en helt ny måde.

Alternativ er Uffe Elbæk også i mange øjne. Bedst kendt som kaospilotten fra Århus. En mand der konstant udfordrer sine omgivelser, og langtfra den type politiker, der går flest af på dusinet.

Som Kulturminister forstod mange embedsmænd slet ikke, hvordan Elbæk tænkte politik. Til sidst endte det også med et lidet skønt forløb, da Elbæk gik som minister oven på en mediestorm.

Hos den kreative klasse er Elbæk måske mest berømt for sine champagnefester for københavnske kvasi–kendisser i hjemmet på Alhambravej. Her debatteres gerne de store linjer om demokratiets fremtid, ifølge tidligere deltagere til festerne.

Med Alternativets opstilling til folketingsvalget har Elbæk åbnet op - nu skal alle danskere være en del af champagnefesten.

Dansk politiks svar på L. Ron Hubbard

Skal Uffe Elbæk få sin genkomst i dansk politik, kræver det et lille mirakel. Måske var det også derfor, at Weekendavisens Arne Hardis for et par måneder siden benævnte Elbæk, som dansk politiks svar på L. Ron Hubbard, den fængslende figur fra Scientology.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og det kræver i hvert fald et Scientologisk salgfremstød for Elbæk i de kommende måneder, hvis han vil have en lille chance for at indtage den politiske dagsorden.

Han skal nemlig ikke kun overbevise vælgerne om, at de skal stemme på Alternativet. Han skal snarere overbevise vælgerne om, at de skal forstå politik på en helt ny måde.

Vælgerne skal i Elbæks verdensbillede skifte deres politiske trossystem ud. Venstrefløj og højrefløj er fortid. Alt imens demokrati og deltagelse skal gentænkes. Det er en ordentlig mundfuld.

Derfor er analysen i 'kommentator-køping': Uffe Elbæks Alternativ er dødfødt.

Man kan dog opliste fire forudsætninger, der skal indtræffe, hvis Elbæk mirakuløst skal trække Alternativet i Folketinget:

1) Elbæk skal selv hive et mandat i København. Ligesom det er sket tidligere med Jacob Haugaard i Århus, uden sammenligning i øvrigt. Netop i København er der formentlig den største grobund for Elbæks eksperimenterende tilgang til politik. Læg dertil at Elbæk ved sidste folketingsvalg fik et ganske pænt personligt valg her.

2) Alternativet skal ramme en dagsorden. Ja, de skal næsten eje denne dagsorden. Eksempelvis hele den omsiggribende diskussion om politikerlede. Her kunne Elbæk måske se sig selv som løsningen og stå for en genstart af dansk politik.

3) Elbæk skal opdyrke en magnetisk tiltrækningskraft i de nationale TV-valgdebatter, som han nu får adgang til. Her må han ikke nøle, men i stedet ved hjælp af diverse gimmicks gøre det håndgribeligt, hvad hans omkalfatring vil betyde for danskerne.

4) Endelig kan Elbæk håbe, at valget hurtigt mister sin spænding. Såfremt rød blok halter langt efter, og ikke henter synderligt ind i valgkampen, vil Alternativet formentlig have nemmere ved at fiske stemmer. Denne vurdering bygger på litteraturen om strategisk stemmeadfærd, hvor det påvises, at mange vælgere også stemmer ud fra, om de spilder deres stemme.

Om Elbæk kan leve om til disse fire forudsætninger er tvivlsomt. For selvom Elbæk bestemt er et frisk – måske endda tiltrængt – pust til det politiske establishment, så kan projektet nemt ende uden folkelig glød.

Og som historien viser, er der stor forskel på at være en massebevægelse - og så lave en masse bevægelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden