Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
FORSINKET: Det er nu knap 2,5 år siden en kommission blev nedsat til at undersøge Danmarks deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan. Alligevel er kommissionen endnu ikke kommet ordentlig igang med arbejdet.
Foto: OLE LIND (arkiv)

FORSINKET: Det er nu knap 2,5 år siden en kommission blev nedsat til at undersøge Danmarks deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan. Alligevel er kommissionen endnu ikke kommet ordentlig igang med arbejdet.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Borgerlige vil lukke Irak-kommissionen efter to spildte år

Det er et skib, der ikke kan sejle, siger Venstres Troels Lund Poulsen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I november 2012 nedsatte regeringen en kommision, som skulle finkæmme dokumenter fra Danmarks deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan.

Men i dag, over to år senere, er kommissionen endnu ikke kommet igang. Praktiske problemer og intern splid har forhalet arbejdet, og nu mener både Venstre, de konverservative og Dansk Folkeparti, at det må være nok.

»Det er jo en farce«, siger Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen.

»Jeg synes, man skal stoppe det her projekt nu, og så sige, at det åbenbart er noget, der ikke kan lade sig gøre. Regeringen må erkende, at den har sat et skib i søen, som ikke kan sejle. Man har snart brugt tre år på ingenting. Millioner af kroner er blevet brugt, og derfor synes jeg ikke, at man skal fortsætte det her fuldstændige pinagtige projekt«.

Dansk Folkepartis forsvarsordfører Marie Krarup er supplerer:

»Vi synes generelt, at de kommissioner er en dårlig idé. De koster en formue og finder egentlig ikke ud af nogen særligt relevante ting. Det er politiske spørgsmål. Man kan være politisk uenig, og det kan man diskutere politisk. Det er gratis og fornuftigt og tager ikke særlig lang tid. Det andet er noget pjat. Det er en syltekrukke, hvor man holder gang i en konflikt i frygtelig lang tid. Vi synes, det bliver misbrugt, så lad os komme af med det pjat«.

Regeringen må erkende, at den har sat et skib i søen, som ikke kan sejle

Politisk motiveret?

De borgerlige partier har længe ment, at det eneste formål med kommissionen er at tilsværte den daværende VK-regering, som var ved magten, da Danmarks deltagelse i de to kontroversielle krige blev vedtaget. Skifter magten efter et valg, er de derfor klar til at trække stikket til kommissionen.

»Det var en politisk besluting at gå i krig i Irak, og det giver ingen mening at undersøge en politisk beslutning. Det er rent drilleri fra venstrefløjen«, siger de konservatives forsvarsordfører Tom Behnke og tilføjer:

»Hvis der bliver fremsat forslag om, at kommissionen skal stoppe, så vil vi støtte et sådant forslag - også selv om det skulle ske på et tidspunkt, hvor kommissionen skulle være kommet i gang med sit arbejde«.

Tom Behnke vil ikke udelukke, at de konservative selv fremsætter et sådant forslag.

Venstre åbner for udvidelse

Venstres Troels Lund Poulsen holder trods sin foragt for Irak-kommissionen en lille dør på klem.

»Denne kommission har et meget snævert politisk formål, og hvis man er så interesseret i at undersøge Danmarks deltagelse i internationale missioner, er det jo mærkeligt, at man kun går efter den tidslomme, hvor VK-regeringen havde magten. Så burde man jo have et meget mere nuanceret, bredt kommissorium, så man også ser på vores indsats i slutningen af 90’erne i blandt andet Kosovo«.

»Så kommissoriet skal uanset hvad udvides, men jeg tror, vi er nået dertil, hvor regeringen bare skal erkende, at det her er et projekt, som er kørt langt ud over, hvad man overhovedet kan forsvare, når man efter tre år ikke engang er i stand til at tænde computeren«.

En udvidelse vil de konservative dog ikke være med til:

»Det, man bør gøre, er at lave en militærfaglig vurdering af, hvad man kan lære af krigene på Balkan, i Afghanistan og i Irak, men de det skal foregår i rent militærfagligt regi«, siger Tom Behnke.

Uafklarede samarbejdsproblemer

En af de væsentligste årsager til, at kommissionen ikke er kommet ordentligt igang med sit arbejde endnu, er, at kommissionens tre medlemmer, formand Michael B. Elmer, advokat Jeppe Skadhauge og juraprofessor Jørgen Albæk Jensen, har samarbejdsproblemer.

For fire måneder siden gik de til Justitsministeriet med deres problemer, og daværende departementschef Anne-Kirstine Axelsson holdt 6. oktober sidste år krisemøde med de tre medlemmer. Alligevel er de endnu ikke blevet løst.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hos SF og Enhedslisten kalder man det »uacceptabelt«, at justitsminister Mette Frederiksen (S) endnu ikke har grebet ind.

»Vi står i en situation, hvor et klokkeklart folketingsflertal har nedsat en kommission, der skal undersøge noget meget alvorligt i Danmarkshistorien, vores krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan, og så kommer det arbejde ikke fremad. Det er mig helt uforståeligt. Der er blevet sovet i timen, og det må der gøres noget ved«, siger Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, der vil kræve en afklaring af forløbet fra Mette Frederiksen.

»Berlusconi-politik«

Hverken han eller hans kollega i SF Holger K. Nielsen vil dog være med til at droppe Irak-kommissionen.

Jeg synes, at de borgerlige misbruger denne ret utilfredsstillende situation til at argumentere for at nedlægge en kommission, som jo række ud over de her samarbejdsvanskeligheder. Det handler om at få afklaret om krigen i Irak var lovlig, og om danske soldater har begået krigsforbrydelser

Nikolaj Villumsen beskylder de borgerlige for at føre »Berlusconi-politik«, mens Holger K. Nielsen nøjes med at konstatere, at han finder Venstre og Dansk Folkepartis motiver ganske gennemskuelige:

»Deres bevæggrunde er jo, at de er bange for, at det kan give problemer for den daværende VK-regering. Og så meget desto vigtigere synes jeg, det er, at regeringen får taget fat på det her og løst de problemer, der er. Så uoverskueligt skulle det heller ikke være at få løst nogle samarbejdsproblemer. Det kan ikke være rigtigt, at det skal blokere for, at kommissionen kommer i gang«, siger han.

Radikale: Kommissionen består

Hos regeringen har man ingen intentioner om at smide Irak-kommissionen ud i skraldespanden. Det forsikrer forsvarsordfører for de radikale Zenia Stampe. Hun erkender, at det er »dybt utilfredsstillende«, at kommissionen endnu ikke er kommet ordentligt i gang, men deres opgave er for vigtig til at kassere, mener hun:

»Det er nogle meget væsentlige spørgsmål, vi har stillet kommissionen, og derfor skal den undersøgelse selvfølgelig gennemføres. Om det så skal være med de medlemmer og den ramme, ved jeg ikke, men jeg synes, at de borgerlige misbruger denne ret utilfredsstillende situation til at argumentere for at nedlægge en kommission, som jo rækker ud over de her samarbejdsvanskeligheder. Det handler om at få afklaret, om krigen i Irak var lovlig, og om danske soldater har begået krigsforbrydelser«, siger hun og kalder det et skinargument at påstå, at regeringen forsøger at politisere spørgsmålet:

»Jeg synes faktisk, at vi gør det modsatte. Vi prøver at få en uvildig, juridisk vurdering af disse spørgsmål«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Justitsministeriet overvejer tiltag

Zenia Stampe siger, at hun forventer, at Mette Frederiksen vil »hanke op« i kommissionens medlemmer. Politiken har uden held forsøgt at få en kommentar fra justitsministeren.

I et skriftligt svar til DR siger hun dog:

»Lad mig starte med at sige, at jeg deler utålmodigheden. Jeg er bekendt med, at der er problemer med samarbejdet internt i kommissionen. Justitsministeriet er i færd med at afklare, hvilke skridt Justitsministeriet kan tage for at sikre den nødvendige fremdrift i kommissionen, der jo skal løse en væsentlig opgave«.

Irak-kommissionen har indtil videre kostet staten 7,4 millioner kroner, og når vidneafhøringerne som forventet begynder til foråret vil det beløb vokse, idet alle vidner skal have en bisidder. Ved tidligere kommissioner har det været fremme, at en bisidder koster cirka 15.000 kroner om dagen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden