Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
UTILFREDS. Justitsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere udtrykt utilfredshed med, at irakkommission ikke for alvor er kommet igang med sit arbejde endnu.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

UTILFREDS. Justitsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere udtrykt utilfredshed med, at irakkommission ikke for alvor er kommet igang med sit arbejde endnu.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tidspres: Formandsskifte kan forsinke Irakkommissionen

Kommissionen fik fem år til at undersøge grundlaget for Danmarks krigsdeltagelse, men er endnu ikke kommet i gang.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da regeringen 7. november 2012 nedsatte en kommission, der skulle undersøge grundlaget for Danmarks deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan var ambitionen, at resultatet skulle ligge klar inden for fem år.

Men om det lykkes er usikkert, efter at kommissionens formand Michael B. Elmer i dag har trukket sig.

Samarbejdsproblemer og teknisk bøvl har betydet, at kommissionen endnu ikke er kommet ud af starthullerne, og justitsminister Mette Frederiksen (S) vil ikke love, at den nuværende tidsfrist bliver overholdt:

»Det tør jeg ikke sige for nærværende. Det afgørende lige nu er at finde en ny formand, så arbejdet kan komme i gang, og jeg håber, at det sker så hurtigt som muligt«, siger hun.

Borgerlige vil have kommission skrottet

I den borgerlige blok har man fra starten været modstandere af kommissionen. Blandt andet fordi man mener, at den udelukkende har til formål at tilsværte de partier, der var ved magten, da det blev vedtaget at sende danske soldater i krig, altså Venstre og de konservative med støtte fra Dansk Folkeparti.

For forsvarsordfører Troels Lund Poulsen (V) er dagens udvikling blot endnu et argument for at skrotte kommissionen:

»Man har i to år ikke bevæget sig ud af stedet, man har ikke fået tændt computeren endnu, og derfor vil jeg da også opfordre regeringen til at erkende, at det projekt ikke har nogen mulighed for at blive til virkelighed. Hvis man skal have en kommission, skal kommissoriet være meget bredere, men jeg synes, at man skal slå en streg i sandet og sige, at nu har vi brugt over to år og små 10 millioner kroner på ingenting. Det giver ingen mening«, siger han.

Regeringen står fast

Regeringen står dog fast på, at der er behov for kommissionens arbejde:

»Det kan vel ikke overraske, at Venstre også i dag er imod kommissionen. Vi synes fortsat, at det er vigtigt, at danskerne får indblik i det grundlag, hvorpå Danmark er gået i krig«, siger Mette Frederiksen.

Justitsministeren har bedt landets landsretspræsidenter om at udpege en ny formand for kommissionen.

Vedkommende skal sammen de tilbageværende kommissionsmedlemmer, advokat Jeppe Skadhauge og juraprofessor Jørgen Albæk Jensen, undersøge og redegøre dels for baggrunden for den danske beslutning om at deltage i krigen i Irak og dels for, hvad danske myndigheder har foretaget sig i forbindelse med tilbageholdelsen af personer under krigene i henholdsvis Irak og Afghanistan.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden