Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forandring. I september ville de radikale og gruppeformand Cailla Hersom ikke tillade overvågning af danskere uden retskendelse. Foto: Jens Dresling (arkiv).
Foto: DRESLING JENS

Forandring. I september ville de radikale og gruppeformand Cailla Hersom ikke tillade overvågning af danskere uden retskendelse. Foto: Jens Dresling (arkiv).

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Radikale for 158 dage siden: Ingen overvågning uden retskendelse

På landsmøde i september vedtog de radikale at arbejde imod overvågning uden retskendelse.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen vil lade Forsvarets Efterretningstjeneste overvåge danskere i udlandet uden foregående retskendelse. Men på landsmødet i september 2014 vedtog Radikale Venstre i en resolution, at partiet vil arbejde for, at »landets borgere ikke kan udsættes for overvågning uden retskendelse«.

Gruppeformand Camilla Hersom afviser, at partiet med regeringens terrorpakke løber fra egne principper.

»Det er jeg uenig i. Jeg tror, at det har været en øjenåbner for rigtig mange af os, i hvert fald for mig, at man i dag har INGEN muligheder for at overvåge de statsborgere, som forlader Danmark og tilslutter sig en voldelig bevægelse i udlandet og muligvis planlægger terrorangreb i Danmark«, siger hun og uddyber:

»Det afgørende er, at vi nu står i en situation, som ingen havde forudset. Vi havde ikke forudset, at statsborgere født og opvokset i Danmark ville tage til udlandet og kommerradikaliserede og våbentrænede hjem. Det er en ny situation, som vi må forholde os til«, siger Camilla Hersom.

Hvorfor er jeres holdninger ændret siden landsmødet?

»Det, der har forandret sig, er, at vi er i en ganske særlig situation med danske 'foreign fighters' (fremmedkrigere red.). Og jeg synes, man skal være meget påpasselig med at konkludere for hårdt på det, der er lagt frem for nuværende. Det udestår stadig at få den konkrete lovtekst. Vi ER optaget af retssikkerhed for borgerne, men samtidig står vi overfor en reel trussel. Vi har fremlagt konturerne af vores antiterrorpakke, og vi har også vedtaget en omfattende antiradikaliseringsplan«,siger Camilla Hersom.

Gruppeformand stemte selv for

Folketingsgruppen har fået kritik fra det radikale bagland, men Camilla Hersom mener ikke, at de radikale på Christiansborg er ude af trit med baglandet.

»Det mener jeg ikke, men vi tager selvfølgelig diskussionen med vores bagland. Der vil også i vores bagland være forskellig vægtning af, hvordan man skal håndtere den nuværende situation. Jeg tror ikke, at vi er ved vejs ende med diskussionen om, hvordan vi fastholder grundlæggende retssikkerhedsprincipper i en situation, hvor vi er udfordret. Jeg vil ikke på nogen måde tage afstand fra de her principper. Det er nogle, jeg selv står for«, siger Camilla Hersom.

Har du selv stemt for på landsmødet?

»Ja. Og resolutionen var indstillet til vedtagelse af et enigt resolutionsudvalg, hvor jeg selv har siddet. Men når man har et folkeligt mandat og sidder i Folketinget, så skal man tage hånd om den situation, som der er opstået«, siger Camilla Hersom.

Enhedslisten og LA skuffet: R plejer at være med os

Enhedslisten undrer sig og ærgrer sig over den radikale zigzagkurs.

»Det er rigtig ærgerligt at opleve, at radikale har opgivet et så grundlæggende princip. De plejer historisk at stå side om side med os i værnet om retsstaten og alt det, som vi forsøger at beskytte, når vi bekæmper terror«, siger Pernille Skipper, Enhedslistens retsordfører.

Simon Emil Ammitzbøll fra Liberal Alliance er skuffet over sit gamle parti.

»Jeg håber, at de radikale besinder sig. Hvis det skal give nogen som helst mening at betragte sig selv som et særligt retsstatsparti, så er bør man også sikre ordentlige retsgarantier. Alle tanker omkring retssikkerhed og åbenhed i forvaltning lagde de ude i det sorte tårn, dengang de dannede regering«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden