Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tillid. Forsvarsordfører Troels Lund Poulsen (V) har fuld tillid til efterretningstjenestens evne til at administrere de øgede beføjelser såsom aflytning uden retskendelse.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Tillid. Forsvarsordfører Troels Lund Poulsen (V) har fuld tillid til efterretningstjenestens evne til at administrere de øgede beføjelser såsom aflytning uden retskendelse.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre står splittet om overvågning af danskere

Udsigt til aflytning af terrormistænkte uden retskendelse skaber splid i Venstre.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et retspolitisk opgør udspiller sig i disse dage på de indre linjer i det ledende oppositionsparti, Venstre.

Stridens kerne er regeringens forslag om at tillade overvågning af danskere uden retskendelse fra en dommer.

Partiformand Lars Løkke Rasmussen afviste i en tv-debat sidste onsdag den udbredte bekymring for, at forslaget kan underminere borgernes retssikkerhed.

»Vi skal passe på med ikke at blive naive omkring dette her. Forsvarets Efterretningstjenestes opgave er at beskytte os mod en ydre fjende. (...) Det forhold, at det er en dansker med et dansk pas, som lader sig indrullere i IS og deltager i konversationer i en træningslejr i Syrien, skal da ikke afholde os fra at lave den form for præventiv aflytning«, sagde Lars Løkke.

Også forsvarsordfører Troels Lund Poulsen har fuld tillid til efterretningstjenestens evne til at administrere de øgede beføjelser såsom aflytning uden retskendelse.

Men de synspunkter møder stejl modstand fra andre dele af Venstres folketingsgruppe. Tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech går direkte i rette med partiformanden.

»Lige præcis den der med naivitet er efter min mening noget af det farligste. Rent ud sagt – og det må du godt citere mig for – har det ikke en skid med sagen at gøre. Det er ikke naivt at gå ind for retssikkerhed. Det er langt ude, hvis det er udtryk for naivitet, at man vil gå til en domstol«, siger Birthe Rønn Hornbech.

Det er ikke naivt at gå ind for retssikkerhed

Udsigten til en dommerkendelse har en vigtig »disciplinerende virkning« på myndighederne, siger hun. »Det nytter ikke noget at komme ind på den glidebane, at det er mistillid, hvis man kræver en dommerkendelse. Så er vi for alvor ude at svømme«.

Flere andre i folketingsgruppen udtrykker over for Politiken også et klart ønske om, at partiet står fast på at kræve en dommerkendelse, enten før eller lige efter at en overvågning af danskere i udlandet finder sted. De vil dog ikke gå ind i debatten med navn.

Kort efter terrorangrebet i København udtalte udenrigsordfører Søren Pind, at »det centrale for mig er, at overvågning foregår under en dommer. Det har jeg sagt mange gange, og det vil jeg ikke løbe fra nu«.

I dag skal en dommer give tilladelse, før efterretningstjenesterne må aflytte og overvåge danskere. Men med regeringens udspil ’Et stærkt værn mod terror – 12 nye tiltag mod terror’ vil FE få mulighed for at overvåge danskere i udlandet, hvis der er mistanke om forbindelse til terror. Og det uden rettens ord for, at mistanken er tilstrækkelig.

Forslaget har ført til en storm af kritik af fremtrædende eksperter på retsområdet, og det har også drevet kiler ind i regeringspartiet de radikale, som tidligere har modsat sig overvågning uden retskendelse.

En velkendt konflikt

Men også i Venstre skaber spørgsmålet altså røre.

Konflikten mellem det, man kunne kalde Forsvarsvenstre og Retsvenstre er efterhånden velkendt og har også kunnet spores under tidligere terrorpakker. Spørgsmålet er typisk, om hensynet til borgernes retssikkerhed skal stå over hensynet til efterretningstjenesternes ønsker om beføjelser til bekæmpelse af terror.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra retsordfører Karsten Lauritzen, der forhandler terrorpakken på partiets vegne. I går erkendte Lauritzen dog over for Politiken, at hans tidligere udtalte støtte til regeringens forslag var »lidt præmatur«.

»Der er tale om et principielt skred, men jeg tror godt, det kan være muligt at få indbygget nogle retssikkerhedsmæssige garantier og mekanismer, som kan legitimere det skred«.

Forsvarsordfører Troels Lund Poulsen siger: »Det er ikke noget problem, at der ikke ligger en dommerkendelse før (aflytningen,red.). Og vi lægger heller ikke op til, at der nødvendigvis skal være en dommerkendelse efter. Der skal bare være en form for kontrol med denne mekanisme, som man giver FE«.

Adspurgt til uenigheden internt i Venstre siger Troels Lund Poulsen, at »der er flere forskellige opfattelser af, hvordan et retssamfund skrues sammen«.

»Nogle står meget, meget højt på det med en dommerkendelse, og der er så andre af os, som ser anderledes og mere nuanceret på det spørgsmål. Men det er jo ikke et spørgsmål om, hvorvidt man ønsker en politistat eller ej«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden