Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: FRANDSEN FINN
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ministre skal også komme med belastende oplysninger

Folketinget vil have ministre til at levere oplysninger, der også kan skade dem.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Folketinget kræver nu, at ministre fremover fremlægger de oplysninger, som ikke kun understøtter, men også skader deres politiske sag, når den bliver behandlet i Folketinget.

I en såkaldt beretning om ministres ansvar fastslår Folketingets Præsidium og Udvalget for Forretningsordenen, at en minister ikke alene bør undgå at fortie væsentlige oplysninger i en sag, men også skal sørge for at indhente og videregive sådanne uden hensyn til, om de understøtter vedkommendes politiske holdninger. Det skriver Information.

Selv om Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), understreger, at de gældende regler om ministres ansvar over for Folketinget ikke ændres, så har blandt andet debatten om journalist og forfatter Jesper Tynells bog 'Mørkelygten' understreget behovet for at tilføje »en politisk norm«.

»Vi ønsker samtidig at understrege, at ministres ret til at argumentere positivt for deres forslag ikke indeholder ret til at forholde Folketinget tungtvejende bedømmelser fra embedsværket om mulig strid med for eksempel grundloven, EU-retten og folkeretten«.

»Jeg mener, at Jesper Tynell argumenterer overbevisende for, at for eksempel forslaget om graduering af udenlandske arbejderes børnecheck var i denne kategori. Men der er også andre eksempler«, siger Mogens Lykketoft til Information.

I Mørkelygten beskrives, hvordan den daværende VK-regering i 2010 blev advaret af sine embedsmænd om det tvivlsomme ved det såkaldte optjeningsprincip, der foreskriver, at udlændinge gradvist skal optjene retten til at få udbetalt fuld børneydelse i Danmark.

Ikke fuldt oplyst

Som det tidligere er blevet afdækket af Information og Berlingske, blev denne tvivl ikke givet videre til Folketinget, så politikerne kunne have truffet beslutningen på et fuldt oplyst grundlag.

I stedet endte Folketinget med at vedtage regeringens optjeningsprincip, der fratog op mod 27.000 EU-borgere deres ret til fuld børnecheck i Danmark i to år, men som ingen konsekvenser havde for danske modtagere af børnechecken.

Optjeningsprincippet er siden droppet af den nuværende regering, da det ifølge EU-Kommissionen er strid med EU-reglerne.

Enhedslistens gruppeformand, Stine Brix, mener, at normen sikrer en bedre lovkvalitet:

»Det handler om at forpligte ministrene mest muligt til at give folketingsmedlemmerne det bedst mulige grundlag for at træffe deres beslutninger. Ministrene støder jo under forberedelsen af lovene på rigtig mange ting, der kan tale både for og imod dem. Og den viden, de får i den proces, skal de nu dele med resten af Folketinget«, siger Stine Brix til Information.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden