Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Broget skare på ni skal trække Elbæk og Alternativet i Folketinget

Alternativet har samlet underskrifter nok til at stille op til Folketinget. På plakaten har partiet ni spidskandidater.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I går blev det en kendsgerning, at Alternativet har indsamlet de 20.000 underskrifter, der skal til for at stille til Folketingsvalget.

Underskrifterne mangler endnu at blive officielt godkendt, men partiet går nu selvsikkert igang med blive klar til valget, som senest kommer til september.

På listen har Alternativet ni spidskandidater. Frontmanden er stifter og tidligere kulturminister Uffe Elbæk. Bag sig har han en broget flok af primært kreative sjæle. Politiken bringer her et overblik over kandidaterne, der både tæller en tidligere europaparlamentariker, en dokumentarist og en musikproducer samt flere nyskabende ordførerskaber.

Lederen

Uffe Elbæk, politisk leder.

Han er tidligere kulturminister og medlem af Det Radikale Venstre. Uffe Elbæk er uddannet socialpædagog og har desuden en tillægsuddannelse i journalistik.

Han har blandt andet været med til at starte uddannelsen Kaospiloterne, som han var leder her fra grundlæggelsen i 1991 og frem til 2006. Han finder sin politiske inspiration fra »alle mulige og umulige steder«, »men mest af alt gennem mine samtaler med min mand«.

»Alternativet er meget mere end et parti for mig. Det er en bevægelse, en kulturel stemme og et menneske- og livssyn«, siger han.

Fagbossen

Josephine Fock, finans-, økonomi-, rets-, skatte- og arbejdsmarkedsordfører.

Hun var Uffe Elbæks højre hånd, da Alternativet blev præsenteret 27. november 2013. Josephine Fock er chef for Offentligt Ansattes Organisationer (OAO) og har stort set hele sit arbejdsliv været i fagbevægelsen.

I sin fritid holder hun af at se på fugle og fange dem gennem kameralinsen. Derudover er hun frivillig underviser i Sundby Sejlforening. Hendes mærkesag er kampen for klimaet:

»Hvis vi skal undgå at undergrave naturens evne til at understøtte vores liv og samfund og den mangfoldighed, der findes på jorden, er vi nødt til at omstille vores levevis med respekt for naturen«, siger hun.

Præsten

Ulla Sandbæk, asyl-, EU- og udenrigsordfører.

Hun er sognepræst og tidligere medlem af først folkebevægelsen mod EF og siden Junibevægelsen, for hvem hun sad i Europaparlamentet for fra 1989 til 2004. Ulla Sandbæk har i dag forældremyndigheden over uledsaget flygtningedreng og er desuden ressourceperson for en enlig palæstinensisk mor.

Hun er i gang med en bog om en palæstinensisk martyr, men er blevet ramt af skriveblokering. Ulla Sandbæk finder sin politiske inspiration i »samspillet med andre mennesker« samt »hele det spirituelle tankesæt og den positive tilgang til tilværelsen, det rummer«.

»Jeg havde ikke forestillet mig, at jeg ville gå ind i politik igen, men lige nu forekommer det mig, at det vigtigste, jeg kan bruge mit liv på, er at stille mine erfaringer og min evne til at trække stemmer til rådighed for Alternativet, så vi kan komme i Folketinget og starte en højst tiltrængt forandring af det danske samfund«, siger hun.

Coach

Niko Grünfeldt, ordfører for sundhed, livskvalitet, familie- og singleliv.

Han er iværksætter og indehaver af en uddannelsesvirksomhed med speciale i ledelsesudvikling, meditation og coaching. Han underviser læger, sygeplejersker og andre faggrupper »i kunsten at samtale, empati og meditation« Desuden er han ledelseskonsulent for ledere og teams i forandring.

Niko Grünfeldt forsøger at minimere anvendelsen af fortidens oplevelser og erfaringer. »De sløver min opfindsomhed og min åbenhed som politisk fremtidsforsker«, som han siger.

Alternativet er blevet Niko Grünfeldts parti, fordi politikken rammer ham »lige i hjertet«:

»Danmark, det bedste land for verden. Vi skal lære at se, mærke og lytte til hinanden som én art, som homo empathicus. På et eller andet tidspunkt vil den indsigt, at vi er fælles om planeten forhåbentlig manifestere sig globalt i en større samhørighed«, siger han.

Produceren

Kim Hyttel, ordfører for folkelig oplysning og højskoler.

Han er cand.phil. i musikvidenskab og har en terapeutisk praksis. Kim Hyttel er desuden musikproducer og højskolelærer.

Han finder sin politiske inspiration »i krænkelsen af børns og kvinders rettigheder, i ødelæggelsen af vores natur og i økonomisk ulighed«. Hans fokusområder er kultur- og socialpolitik:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg mener i øvrigt også at udviklingen af eksperimentelle selvforsynende og socialt ansvarlige lokalområder kan være den centrale nøgle til løsningen af en række samfundsmæssige opgaver: energi-, transport- , kultur- og socialpolitik m.m.«, siger han.

Dokumentaristen

Uzma Ahmed Andresen, folkeskole-, ligeværdigheds- og boligordfører. Hun er uddannet translatør/tolk i engelsk og talskvinde for kvindenetværket Hennah.dk. Hun holder blandt andet foredrag om etnisk ligestilling og integration og har produceret flere dokumentarfilm om kvindeliv i Danmark, diskrimination og medborgerskab.

Hun finder sin politiske inspiration »ved at følge partiet Feministisk Initiativ, gennem min veninde Simone, der arbejder med organisering gennem Global Platform i Nairobi, ved at besøge min fætter, som arbejder på en skadestue i Pakistan... Mange steder«.

Udover Alternativet fylder familien meget i Uzma Ahmed liv, og så finder hun ro i naturen, kunsten, og musikken. Hendes mærkesag er ligeværdighed i samfundet:

»Vi vil arbejde for, at Danmark bliver det mest ligeværdige land i verden. Den vision handler blandt andet om økonomisk fordeling, men også om at modarbejde marginalisering, diskrimination og social uretfærdighed«, siger hun.

Miljøingeniøren

Christian Poll, natur-, miljø, trafik-, landbrugs- og ressourceordfører.

Han er uddannet ingeniør og i dag miljøpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening samt amatørmusiker. Hans mærkesag er miljømæssig bæredygtighed:

»Jeg tror på, at vi står et ganske særligt sted i historien, hvor vi som menneskehed og gerne med Danmark som foregangsland kan vælge de løsninger, der får os over på den anden side af kriserne til en mere balanceret verden. Og jeg tror på, det kan gøres på en også økonomisk forsvarlig måde - faktisk kan det gå helt galt, hvis vi fortsætter som vi plejer - og på mange planer«, siger han.

Modemanden

Rasmus Nordqvist, ordfører for iværksætteri, erhverv, handel, kunst og kultur.

Han er uddannet modedesigner, men arbejder ikke længere direkte med faget. I stedet underviser han, arbejder som konsulent og med hvordan modebranchen kan blive mere bæredygtig. Rasmus Nordqvist har tidligere været politisk aktiv i både et parti, græsrodsorganisationer og fagbevægelsen.

Han finder sin politiske inspiration i de mange mennesker, der »over hele kloden er optaget af det samme - nemlig at skabe en bæredygtig omstilling«.

»Vi bliver nødt til at turde se på helt strukturelle ændringer og ikke blot skrue lidt på reformknapperne, hvis vi vil et mere bæredygtigt samfund«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Direktøren

Torsten Gejl, ordfører for socialpolitik og mønsterbrydning.

Han er direktør for OCN Danmark. OCN står for Open College Network, som er en metode til at give papir på det, man lærer udenfor skolen. Det kan være læring fra virksomhedspraktik, kurser, daghøjskoler, produktionsskoler, jobtræning, ungdomsskoler, STU og mange andre steder.

Torsten Gejl er efter eget udsagn jyde med stort J. Han er far til to og bruger meget af sin fritid på friluftsliv, dykning, vildmarken, træning og meditation. Han finder sin politiske inspiration i indignationen, og det er vigtigt for ham, at Alternativet blandt andet er klar til at beskatte formuer, arv og bolig i kampen mod kapitalophobning.

MF og politisk leder af Alternativet Uffe Elbæk, kommer her med sit private bud på en nytårstale. Politiken har bedt otte forskellige danskere - både kendte og ukendte - om at komme med deres alternativ til statsminister Helle Thorning-Schmidts nytårstale. Kilde: politiken.tv / Producer: Henrik Haupt

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden