0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Jeg siger dig, det kommer til at blive ret interessant«

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da den tidligere kulturminister Uffe Elbæk sammen med den i offentligheden ukendte Josephine Fock den 27. november i forfjor stillede sig op på et pressemøde og præsenterede deres nye parti, Alternativet, var der - hånden på hjertet - ikke den store tiltro til projektet i pressekorpset på Christiansborg.

Men med meningsmålinger de seneste uger omkring spærregrænsen på to procent er det ikke kun finansmanden og det nye Alternativet-medlem Klaus Riskær Pedersen, der har fået øjnene op for partiet.

Også politiske kommentatorer har noteret sig partiets medvind og spået det en chance for at blive repræsenteret efter næste valg.

Politiken har derfor sat Elbæk og Fock i stævne. Anledningen er en kronik i dagens Politiken, hvor partiets ti spidskandidater lancerer tre konkrete valgtemaer og et enkelt fast valgløfte til vælgerne. Valgløftet lyder kort og godt: »Hvis det ikke er klimamæssigt, socialt, økonomisk bæredygtigt, så bliver det uden os. Det er vores løfte til jer«.

Det løfte vender vi tilbage til.

Laboratorier for medlemmer og ikke-medlemmer

For Uffe Elbæk lægger ud med at fortælle, hvordan partiet har tænkt sig at gribe den forestående valgkamp an. Og i bedste alternative Alternativet-stil vil partiet i hver af de ti storkredse de første par uger af den tre uger lange valgkamp arrangere såkaldte politiske laboratorier, hvor danskerne inviteres til at diskutere politik.

»Både for medlmmer og ikke-medlemmer«, forklarer Uffe Elbæk og tilføjer, at planen er, at de bedste ideer fra laboratorierne i den tredje uge af valgkampen skal omsættes til egentlig valgforslag fra partiet.

»Så vores valgkamp handler ikke kun om at snakke, den kommer også til at handle om at gøre«, fortsætter han.

Tror I ikke folk vil tænke, »sådan nogle hippier, der bruger valgkampen på at lave laboratorier«?

Så kan det godt være sådan lidt gladiatorunderholdningsagtigt om, hvem der er hurtigst i replikken og sådan noget, men det betyder jo ikke noget for, om vi har skabt værdi sammen

»Der vil givetvis være nogle, der vil sige det, og fred være med det: Men der er et enormt behov - kan vi allerede nu mærke - for at diskutere politik i nogle nye rammer. Og fornemmelsen af at sidde 200 mand i en sportshal, og på podiet sidder der repræsentanter for ni eller ti partier, som slår hinanden i hovedet - det er folk dødtrætte af. Så kan det godt være sådan lidt gladiatorunderholdningsagtigt om, hvem der er hurtigst i replikken og sådan noget, men det betyder jo ikke noget for, om vi har skabt værdi sammen«, svarer Elbæk, der dog sammen med partiets øvrige kandidater også vil deltage i debatter af den mere traditionelle slags.

»Selvfølgelig glæder vi os til at komme til at diskutere med vores politiske kollegaer, men det, vi glæder os allermest til, er at diskutere med borgerne. Det er derfor, vi laver vores egne laboratorier i alle 10 kredse. Jeg siger dig, det kommer til at blive ret interessant«, garanterer han.

Alternativet har som sagt tre overordnede temaer, som partiet går til valg på. En stærkere iværksætterkultur, en seriøst bæredygtigt udvikling samt mindre stat og mere samfund.

»Det er dem, vi går til valg på, og dem, vi kommer til at tage diskussioner ud fra. Det er ud fra en politisk analyse af de tre kriser, som vi ser«, forklarer Elbæk og opridser de tre kriser, partiet har identificeret: Klimakrisen, empatikrisen og systemkrisen.

Empatikrisen

Jeg beder Josephine Fock uddybe, hvad empatikrisen dækker over.

»Det er den krise, at vi i virkeligheden ikke tager hånd om hinanden og ikke lukker hinanden ind i fællesskabet og ikke hører, hvad hinanden siger. Danmark har over de to seneste regeringer gjort rigtig meget for at stigmatisere store grupper i samfundet. Det er for os en krise, som vi er nødt til at samle op«, forklarer hun.

Hvordan har den nuværende regering stigmatiseret folk?

Markedet i sig selv kan ikke løse de problemer, vi står over for

»Det har den gjort i forhold til folk på kontanthjælp og i hele dagpengedebatten. Du har hele tiden en diskussion – hjulpet godt til at oppositionen – som handler om, at folk ikke gider arbejde. Men når du ser på det reelle tal, er det forsvindende få mennesker, der ikke gider arbejde, hvis de får tilbudt et job«, svarer hun.

»Det er hele tiden noget med os, der er inde, og dem, der er uden for«, supplerer Uffe Elbæk og tilføjer, at partiet for tiden er meget optaget af at definere et nyt dansk 'vi', »som alle føler, de er en del af«.

MF og politisk leder af Alternativet Uffe Elbæk, kommer her med sit private bud på en nytårstale. Politiken har bedt otte forskellige danskere - både kendte og ukendte - om at komme med deres alternativ til statsminister Helle Thorning-Schmidts nytårstale. Kilde: politiken.tv / Producer: Henrik Haupt

Også når det kommer til det, partiet kalder 'systemkrisen' er der behov for at tænke nyt, forklarer Elbæk:

»Markedet i sig selv kan ikke løse de problemer, vi står over for, og det kan det offentlige ved gud heller ikke, og det kan der frivillige sektor heller ikke. Så derfor er vi nødt til både at få et bedre samarbejde mellem de tre gamle sektorer, og vi er nødt til at se i øjnene, at de problemer, der er derude, er så komplekse, at vi skal opfinde nye institutionelle modeller for at løse det. Og det er ikke bare noget vi siger«, forklarer han og påpeger, at netop den slags tanker også var på dagsordenen på det seneste World Economic Forum-møde i Davos.

Men et er højtragende mål og principper. Noget andet er den christiansborgske virkelighed, hvor der skal træffes beslutninger fra dag til dag. Jeg beder dem derfor forholde sig til en række konkrete politiske emner ud fra det valgløfte, de giver t