Forsvar. Peter Christensen forklarer at skattelettelserne skal ses i sammenhæng med et kontanthjælpsloft. Han vil dog ikke garantere at Venstre afslører hvor selvsamme loft skal ligge inden valget.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Forsvar. Peter Christensen forklarer at skattelettelserne skal ses i sammenhæng med et kontanthjælpsloft. Han vil dog ikke garantere at Venstre afslører hvor selvsamme loft skal ligge inden valget.

Politik

Venstres valgtrumf giver skattelettelse på 25 kroner

Besparelser i jobreform giver kun lille gevinst, når de omregnes til skattelettelser. »Det er peanuts«, siger Konservative.

Politik

Butiksassistenter, pædagogmedhjælpere, frisører og andre lavtlønnede skal ikke umiddelbart forvente en stor saltvandsindsprøjtning i økonomien, hvis Venstres bebudede jobreform bliver til virkelighed efter valget.

I hvert fald ikke med det indhold, der foreløbig er kendt.

Med jobreformen vil partiet hente 600 millioner kroner fra det såkaldt moderne kontanthjælpsloft og andre besparelser i beskæftigelsesindsatsen. Penge, som skal gå direkte til at lette skatten på arbejde.

Bruger man de 600 millioner på at hæve beskæftigelsesfradraget, vil en kasseassistent på mindsteløn få 25 kroner i skattelettelse hver måned. Det viser en dugfrisk beregning fra Beskæftigelsesministeriet.

Konservative: Symbolsk betydning

Venstres borgerlige allierede er ikke imponerede over ambitionsniveauet.

»Det er peanuts, som kun har en symbolsk betydning. Det vil ikke have nogen som helst effekt. Man flytter bare lidt penge fra en konto til en anden«, siger skatteordfører Brian Mikkelsen (K).

Konservative ønsker »nogle tusinde« kroners forskel på beskæftigelse og passiv forsørgelse og et mere »rigidt kontanthjælpsloft«, siger Brian Mikkelsen. Liberal Alliance skatteordfører, Ole Birk Olesen, siger: »Det er da alt for lidt. Men jeg går heller ikke ud fra, at det er det eneste, Venstre vil gøre«.

En større forskel mellem arbejde og passiv forsørgelse har været Venstres absolutte mærkesag, siden formand Lars Løkke Rasmussen i 2013 på partiets landsmøde annoncerede jobreformen.

»Hver en krone, vi sparer på et nyt, moderne kontanthjælpsloft, skal bruges til at sænke skatten for de laveste indkomster«, sagde Løkke, der året efter kaldte initiativet en det skal da kunne betale sig at arbejde -reform.

S: Svarer til en stor pakke Stryhns

Gevinsten ved at arbejde – eller mangel på samme – er også temaet i en stor annoncekampagne, hvor Venstre sætter fokus på, at kontanthjælpspar med tre børn har en for høj indkomst. Partiet omregner gevinsten ved at tage et job til kun 6 kroner i timen for visse kontanthjælpsmodtagere. Men omregner man de 25 kroners gevinst i partiets egen jobpakke til timeløn, lander resultatet på 15 øre i timen.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) advarer mod det, han kalder »en stor gang blåt bluff«. »Skattelettelsen i deres jobpakke svarer cirka til en stor pakke Stryhns leverpostej hver måned. Man kan diskutere herfra og til fyraften, hvor store incitamenterne skal være. Men hvis man tager udgangspunkt i deres retorik, må man bare sige, at deres eget forslag ikke batter nævneværdigt«, siger han.

Skattelettelsen svarer til en stor pakke Stryhns hver måned

Jobreformen er en del af Venstres finanslovsudspil, og det er herfra, at de 600 millioner kroner i besparelser stammer fra. Finanslovsforslaget rummer også andre skattelettelser for i alt 5 milliarder – en del dog til erhvervslivet.

V: Større ambitioner

Finansordfører Peter Christensen anerkender beregningen. Men han fremhæver, at partiets tænkning går på to ben. Ud over skattelettelsen vil indførelsen af et ydelsesloft i sig selv være med til at skubbe folk i arbejde.

»Vi forbeholder os ret til at målrette skatten endnu mere til de laveste indkomster, hvis vi vil det. Men princippet og retningen er, at vi gerne vil bruge penge fra et moderne kontanthjælpsloft til at sænke skatten for de laveste arbejdsindkomster«, siger Peter Christensen.

Men de 600 millioner er alt, hvad vi lige nu ved om jeres jobreform?

»Ja. Som det som minimum skal give«.

En butiksassistent får så en lettelse på 25 kroner om måneden. Det er vel ikke alverden?

»Jeg sætter ikke spørgsmålstegn ved matematikken i det. Men vores ambitioner rækker også videre end det. Og det er også derfor, at vi i vores finanslovsforslag finder flere penge til skattelettelser. At kunne lette skatten på arbejde, samtidig med at vi laver et kontanthjælpsloft, skal begge dele bidrage til, at det bedre kan betale sig at arbejde«.

Men jeres argument er, at I laver et moderne ydelsesloft, og så kyler I alle de penge over i skattelettelser. Kan vi så ikke få fastslået, at det i virkeligheden giver ret lidt?

»Nej, for det er jo effekten, som er interessant. Og der er man også nødt til at se på kontanthjælpsloftet«.

Pisken virker også – ikke bare guleroden?

»Det kan du kalde det, ja«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvor højt skal kontanthjælpsloftet være?

»Det har vi ikke lagt os fast på«.

Kommer I til det inden valget?

»Det er ikke sikkert«.

Ville det ikke være rimeligt over for dem, der skal sætte krydset, at der er klarhed om et så afgørende punkt i jeres politik?

»Vi har jo lagt vores retning klart frem. Jeg tror sådan set, at vores vælgere godt er klar over, hvad vi ønsker at opnå politisk. Nemlig at det kan betale sig at arbejde«.

Har I planer om at løfte sløret før valget?

»Vi sidder og kigger på det. Jeg vil bare ikke sidde her og garantere, at vi bliver færdige med det inden et valg«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce