Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

JOB. Regeringen har i dag præsenteret et integrationsudspil, der skal forbedre indslusningen af flygtninge og indvandrere på arbejdsmarkedet. Muhamad Barakat mener, at det er en god idé.
Foto: Dansk Flygtninge Hjælp

JOB. Regeringen har i dag præsenteret et integrationsudspil, der skal forbedre indslusningen af flygtninge og indvandrere på arbejdsmarkedet. Muhamad Barakat mener, at det er en god idé.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Jeg er ligesom en dansker - jeg har hus, en bil og et job«

Regeringen vil have flere indvandrere og flygtninge i job. Mohamad Baraket har et allerede.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter næsten tre år driller det stadig. Det danske. Derfor bliver job til »jub« og løn til »lun«.

Ellers synes dansk-syriske Mohamad Barakat på 25 år, at det går »rigtig godt«. Mest af alt, fordi han har et job.

I syv måneder har han tjekket ind sammen med 35 andre mænd hos Total Døre og Vinduer i Munkebo, hvor de på rad og række sliber og maler dørkarme og vinduesrammer.

»Jeg er ligesom en dansker. Jeg tænker ikke længere på, at jeg er en mand fra Syrien. Jeg har hus, en bil og et job«, siger han.

Regeringen: Flygtninge skal i arbejde!

Regeringen har i dag præsenteret et integrationsudspil, der markant skal forbedre indslusningen af flygtninge og indvandrere i det danske samfund.

Udspillet har fået navnet ’Alle skal bidrage – flygtninge og indvandrere hurtigere i beskæftigelse’. Og omdrejningspunktet er, at indsatsen over for nytilkomne i langt højere grad skal være målrettet et job - nyttejob, løntilskud eller virksomhedspraktik.

OVERBLIK

»Vi vil ruste flygtninge og familiesammenførte bedre til det danske arbejdsmarked. Langt flere skal i gang på en arbejdsplads. For et arbejde er den bedste ramme for at lære om det danske samfund og for at lære sproget«, står der i publikationen.

Udspillet skal samlet give 30.000 jobforløb til flygtninge og indvandrere.

Flygtninge uden fremtid

Mohamad Barakat kom hertil uden en uddannelse og eneste joberfaring var et job, som ifølge ham ikke eksisterer i »europæiske lande som Danmark«. Noget med pengeudveksling, forklarer han.

Han brugte det første år på et asylcenter, derefter ud i kommunal aktivering og praktik med offentlige løntilskud og diverse dansk- og byggekurser, som han fik bevis på. Og det landede ham jobbet, fortæller han.

Mange af mine venner vil gerne have et job, og så er der dem, der bliver hjemme ligesom pensionister. De vil ikke arbejde, de siger: Hvorfor skal vi arbejde, når vi har kontanthjælp og har det godt?

LÆS MERE

»Man bliver syg af at sidde og glo. Jeg kender mange fra Syrien, som gik på universitet, var dygtige og havde fremtiden foran dem. Så kommer de herop; har ikke noget job, kan ikke tale dansk. Ingen fremtid«.

De gode kollegaer

Som med al begyndelse var den svær. Mohamad Barakats dansk var på begynderniveau, og han var nervøs for, om de andre ville tale med ham.

»Jeg tænkte, at de måske ikke ville tale med mig, fordi jeg er muslim og hedder Mohamad. Men jeg tænkte forkert«, siger han.

»De er mine rigtig, rigtig gode kammerater i dag. Det var ikke så stort et problem, som jeg tænkte, det ville være«.

Hvad har det betydet for dig, at du har fået et job?

»Det betyder alt for mig. Det er ikke det samme som at få kontanthjælp og være derhjemme. Når du har en job, har du en hverdag. Du ved, du skal rejse dig op fra sengen og ud. Du har travlt, og du tjener lidt penge«.

Mere præcist 15.000 kroner, fortæller han. Og det er han godt tilfreds med.

LÆS MERE

Hvad tænker du om, at regeringen nu vil kræve af flygtninge og indvandrere at de kommer i job?

»Jeg synes, det er en god idé. Mange af mine venner vil gerne have et job, og så er der dem, der bliver hjemme ligesom pensionister. De vil ikke arbejde, de siger: Hvorfor skal vi arbejde, når vi har kontanthjælp og har det godt?«.

Hvad mener du om det?

»Det er en rigtig dårlig idé, at folk tænker sådan. De kommer som flygtning og skal have respekt for landet«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden