Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

De første politiske reaktioner på integrationsudspillet fra Østergaard og Thorning-Schmidt er i den kritiske afdeling.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

De første politiske reaktioner på integrationsudspillet fra Østergaard og Thorning-Schmidt er i den kritiske afdeling.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre om integrationsudspil: »En stor tiger, der falder ned som en lille mis«

Både SF og Venstre vil sende indvandrere i job, som østeuropæere har i dag - i stedet for at oprette nyttejob.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alt er nærmest i vejen med det storstilede integrationsudspil, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) her til formiddag præsenterer.

Sådan må man forstå Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen, der melder sig uenig i næsten alle de konkrete elementer af udspillet, som indtil nu er kommet frem.

Selv om regeringen siden 2011 har haft et mål om at få indvandrere i arbejde, er det ikke lykkedes i nævneværdig grad. Og dette udspil ændrer ikke på det billede, mener han.

»Jeg synes, det har karakter af en stor tiger, der springer op og falder ned som en lille mis. Der mangler det måske allervigtigste, nemlig incitamenterne for den enkelte. Det, jeg har set indtil videre, er helt blottet for incitamenter for den enkelte. Det er for lidt og for uambitiøst«, siger Martin Geertsen.

V vil sænke ydelserne

Integrationsudspillet ved navn ’Alle skal bidrage - flygtninge og indvandrere hurtigere i beskæftigelse’ rummer ifølge Politikens oplysninger incitamenter. Blandt andet skal folk yde mere for den ydelse, de modtager fra de offentlige.

Ifølge Martin Geertsen batter det langtfra nok. Selve ydelsernes størrelse skal også sænkes markant.

Venstre vil indføre en såkaldt moderne starthjælp, hvor flygtninge og indvandrere bliver sat ned på en SU-lignende ydelse fra dag 1. Og så kan de gennem danskkurser, beståede eksaminer, deltagelse i foreningslivet og andre initiativer gradvist optjene retten til fuld kontanthjælp.

»Vi skal ned på et ydelsesniveau, der gør, at Danmark ikke bliver alt for attraktivt et asylland«, siger Geertsen.

SF: Lad dem tage østeuropæernes job

Regeringen vil angiveligt også sende flygtninge i nyttejob, virksomhedspraktik og løntilskudsjob for at nå målet om at få 30.000 flere i arbejde.

Men både Venstre og SF mener, at regeringen begynder der helt forkerte sted.

Begge partier peger på det paradoks, at mange østeuropæere hvert år kommer til Danmark og tager en lavtlønsjob, mens titusindvis af ikke-vestlige indvandrere går rundt på passiv forsørgelse.

»Det er ikke fordi, jobbene ikke er der i den private sektor. Man burde koncentrere kræfterne om det i første omgang – inden man begynder at finde nye job«, siger Martin Geertsen.

SF-formand Pia Olsen Dyhr roser regeringen for selve signalet i at gøre noget ved, at mange flygtninge og indvandrere ikke er i job. Men nyttejob og løntilskud er ikke den rette medicin.

»Løsningen er rigtige job. Og de kunne skabes ved, at de 80-90-000 østeuropæere, som vi inviterer til Danmark for at arbejde, erstattes af indvandrere«, siger Pia Olsen Dyhr.

Hun nævner hotel- og gartnerbranchen som områder, hvor der efterspørges netop arbejdskraft af en art, som mange nytilkomne vil kunne udføre.

Gulerod til kommunerne

Det sidste af de indtil nu kendte elementer i regeringens udspil går ud på, at kommunerne skal belønnes økonomisk.

Dels skal den kommunale refusionsordning ændres, så det i højere grad giver bonus at få en indvandrer i eksempelvis nyttejob.

Og dels skal jobcentrene have en ekstra bevilling på 44 mio. kroner til at vende integrationsindsatsen. Også her siger Venstre fra.

»Det er ikke penge, der mangler på dette her område. Jeg har ikke til sinds at udskrive en ny regning på område, hvor kommunerne i forvejen får penge for at løse en integrationsopgave«, siger Martin Geertsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Intet af det, du siger, tyder vel på, at Venstre bliver en del af dette her?

»Nej, vi synes ikke, det er tilstrækkeligt. Nu har vi jo til gode at se hele udspillet. Men når incitamentdelen mangler, synes vi ikke, det er tilstrækkeligt«.

Altså pisken?

»Ja«.

LA: Lappeløsning

Også Liberal Alliance erklærer sin modstand mod integrationsudspillet her til morgen. Selve ideen om at skabe job ved hjælp af tilskud byder formand Anders Samuelsen imod.

»I stedet for at bruge penge på tilskudsjob, som let risiker at føre til nyttesløs aktivering og velmente, men unødvendige integrationsprojekter, så bør regeringen skrue på de håndtag, der skaber permanente jobåbninger i bunden af arbejdsmarkedet. Ved for eksempel at lette skatten mærkbart i bunden og justere lidt på ydelsesniveauet vil vi få skabt et økonomisk incitament for den her gruppe til at søge beskæftigelse, og det vil have en effekt«, siger Anders Samuelsen ifølge en pressemeddelelse.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden