Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 AP
Foto: AP

Fyr. Indtil nu har Danmark besluttet af udstyre fregatter med radarsystemer, der kan identifiicere fjendtlige missiler. i 2016 skal politikerne tage stilling til, om skibene også skal bære udstyr, der - som det japanske her - kan skyde missiler ned.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ordførere: Send den »klodsede« ambassadør hjem til Rusland

Trusler imod Danmarks fortsatte deltagelse i Nato’s missilforsvar bør få konsekvenser, mener flere partier. Minister afviser.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den russiske ambassadør i Danmark, Mikhail Vanin, bør enten frivilligt eller under ordre fra Rusland forlade sin post og rejse hjem.

Fordømmelsen er øredøvende fra de danske politikere, efter at ambassadøren i går sagde, at Danmarks tilslutning til Nato’s missilforsvar vil gøre danske krigsskibe til »mål for russiske atommissiler«.

Udtalelserne faldt i et interview i gårsdagens Jyllands-Posten, og her gjorde Vanin det klart, at »det vil blive mindre fredeligt«, og at »I vil miste både penge og sikkerhed«, hvis den allerede bebudede danske deltagelse bliver til virkelighed.

»Jeg tror ikke, at danskerne helt forstår konsekvenserne af, hvad der sker, hvis Danmark tilslutter sig det amerikansk-styrede missilforsvar«, sagde Vanin.

Men det er tværtimod ambassadøren, der ikke har forstået noget, mener en bred skare af partier i Folketinget.

»En utålelig trussel«

»Jeg synes, Rusland skal finde en ny ambassadør. Hans konfrontatoriske udtalelser betyder, at ingen politiker kan tage ham alvorligt, og han vil næppe kunne komme tilbage til en position, hvor han vil kunne gavne forholdet mellem Danmark og Rusland«, siger Socialdemokraternes udenrigsordfører Morten Bødskov.

Dansk Folkeparti er enige. Udenrigsordfører Søren Espersen kalder udtalelserne »en utålelig trussel«:

»Det her kan simpelthen ikke være opfundet i Kreml. Så dumme er de altså ikke. Jeg tror, han er blevet taget på sengen, og derfor burde Rusland sende ham hjem og finde en ny ambassadør. Jeg mener ikke, han kan være her, når han truer et venligsindet land med atomvåben. Han virker klodset og ikke særlig godt begavet«.

Hos de konservative mener udenrigsordfører Lars Barfoed, at »det ville være et rigtig godt signal, hvis Rusland sender ambassadøren hjem«.

Men, siger han, det ville sende et signal om, at Rusland ikke er enig i truslerne:

»Og det tror jeg bare desværre, at de er«.

Kigget for dybt i vodkaflasken?

Hos Venstre og Enhedslisten vil man vente med at tage stilling til, om man vil lægge pres på Rusland for en ambassadørfyring, indtil det er afklaret, hvordan Rusland stiller sig til udtalelserne.

»Men den danske regering bør straks tage kontakt til den russiske regering for at få afklaret, om det her virkelig kan være rigtigt. Viser det sig, at ambassadøren har kigget for dybt i vodkaflasken, vil det være helt oplagt, at han bliver trukket hjem«, siger Nikolaj Villumsen (EL).

Det her kan simpelthen ikke være opfundet i Kreml

Men ambassadøren handler på egen hånd, vurderer forhenværende dansk generalkonsul i Sankt Petersborg og ekstern lektor i statskundskab ved København Universitet, Jens Worning Sørensen.

»Kigger du i andre europæiske aviser, er der ikke andre russiske ambassadører, der er ude og sige noget lignende. Så han handler ikke på en ordre fra udenrigsministeriet i Moskva«, siger han.

Politiken kunne i går ikke få et interview med den russiske ambassadør, men Worning Sørensen vurderer, at man prøver at få »nogen til at trække i bremsen i Europa i forhold til den konflikt, der kører mellem Vesten og Rusland«.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) afviser, at han vil lægge pres på Rusland for at fyre landets ambassadør i Danmark.

»Det er meget uheldige udtalelser, men jeg er ikke til sinds at blande mig i, hvem Rusland lader sig repræsentere af. Sådan gør man ikke i diplomatiet. Jeg synes ikke, det giver mening at overdramatisere og kaste mere benzin på bålet«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ekspert: Trussel får modsat effekt

Ved forhandlingerne om næste års forsvarsforlig skal det politisk besluttes, i hvilket omfang Danmark også skal investere i udstyr, der kan skyde missiler ned. Og det er i det lys, man skal læse ambassadørens udtalelser, mener Sten Rynning, centerleder ved Center for War Studies under Syddansk Universitet:

»Man håber på, at der vil komme en følsomhed på den politiske midte i Danmark over for ikke at genere russerne for meget. Eksempelvis ved det kommende forsvarsforlig«, siger han.

Overblik

Orlogskaptajn og militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, Johannes Riber Nordby, vurderer dog ikke, at den russiske sabelraslen vil få den ønskede effekt.

»Det her får den fuldstændig modsatte virkning. Man skubber Danmark mere over i armene på USA og Nato. Chancen for, at vi også køber missiler, er større i dag, end den var i går«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden