Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Annonce fra Socialdemokraterne
Foto: Annonce fra Socialdemokraterne

kampagne. Sådan ser en del af den nyeste S-kampagne ud. Kampagnen er et højrisiko-projekt, vurderer politisk kommentator Hans Engell.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Engell om kampagne: Thorning vil ikke fremstilles som en slapper

Ny S-kampagne skal kapre blå socialdemokratiske vælgere og gøde jorden for et udlændingevalg, vurderer valgforsker.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil ikke endnu engang stå i en valgkamp, hvor Venstre og DF styrer diskussionen om udlændingepolitikken.

Det er den åbenlyse baggrund for, at Socialdemokraterne med Thorning i spidsen i dag lancerer en ny kampagne om netop udlændingepolitikken, vurderer politisk kommentator og tidligere formand for de konservative, Hans Engell.

»Thorning vil ikke fremstilles som en slapper på udlændingeområdet. Derfor vælger hun at gå offensivt ind i debatten«, siger Hans Engell.

I den nye kampagne fastslår Socialdemokraterne, at »flygtninge og indvandrere på kontanthjælp skal arbejde«.

LÆS

Det er første gang nogensinde, at Socialdemokraterne kører kampagne på udlændingepolitikken, der har martret partiet gennem adskillige valgkampe.

»Der er tale om et højrisiko-projekt, fordi det er et emne, hvor de blå partier historisk står stærkere. Men den største risiko ligger i forhold til de radikale. Vi nærmer os et valg, og ved valgene i 2001, 2005 og 2007, hvor S og R brød med hinanden på udlændingepolitikken, endte det med at koste regeringsmagten. Det er svært at sige, hvor de radikales smertegrænse går, men Thorning nærmer sig den«, vurderer Hans Engell.

Skal gøde jorden forud for valg

Men kan den socialdemokratiske kampagne overhovedet flytte vælgere i øjeblikket? Ja, det kan den, vurderer Robert Klemmensen, professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.

»Den vil nok kunne flytte nogen, men det er svært at sige i hvor stort et antal. De vælgere, som kampagnen henvender sig til, er de såkaldte blå socialdemokrater. Men mange vælgere er slet ikke tunet ind på politik endnu«, siger Robert Klemmensen.

Han hæfter sig ved, at både de blå og røde partier lægger op til, at det kommende valg skal vindes på udlændingepolitikken.

»Der er to lag i en kampagne som den, socialdemokraterne nu lancerer. Første lag handler om at flytte stemmer her og nu. Andet lag er, at det er en måde at gøde jorden for det, man formoder, at en valgkamp kommer til at handle om«, siger han.

LÆS

Begge regeringspartier, S og R, kører i øjeblikket på med politiske kampagner, og selv om valgkampen ikke officielt er skudt i gang, kører valgmaskinerne for fuld tryk allerede. Hans Engell hælder mest til, at statsministeren udskriver valg i uge 19 - det vil sige i begyndelsen af maj - men et efterårsvalg er også en mulighed, siger han.

»Regeringen venter på gode meningsmålinger og fortsat gode økonomiske nøgletal. De gode meningsmålinger venter formentlig ikke lige om hjørnet, men der sker altid det, at når først statsministeren trykker på knappen, får vælgerne også en anden sindsstemning, og fra det tidspunkt og frem til valgdagen kan der virkelig flyttes stemmer. I 2011 trak Lars Løkke Rasmussen (V) for eksempel over tre procentpoint i den sidste del af valgkampen«, siger Hans Engell.

Robert Klemmensen ønsker ikke at gætte på, hvornår statsministeren vælger at trykke på valgknappen. Men han hæfter sig ved, at Nationalbanken netop har opjusteret forventningerne til den økonomiske vækst, og boligmarkederne i de store byer ser ud til at have rettet sig

»Sagt med andre ord, så tyder noget på, at ketchuppen er ved at komme ud af flasken. Hvorfor ikke vente til den store effekt kommer? Det vil formentlig ske i løbet af det kommende halve år«, siger Robert Klemmensen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden