Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
DAVALI PHILIP / Polfoto Nyhedstjeneste
Foto: DAVALI PHILIP / Polfoto Nyhedstjeneste

Valgkamp. Statsminister Helle Thorning-Schmidt og flere fagministre fremlagde torsdag regeringens integrationsudspil. Ny følges udspillet op med en annoncekampagne.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Analyse: Det nye, stramme socialdemokrati gør klar til valg

Helle Thorning-Schmidt demonstrerer sin nye selvtillid med en offensiv valgkamp på Socialdemokraternes traditionelle udebane - udlændingepolitikken.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når danskerne i disse dage bevæger sig rundt i byrummet, bliver de mødt af store politiske plakater, der vil forsikre dem om, at afsenderne ikke har tænkt sig at give ved dørene, når nogen banker på. Venstres annoncer om den usædvanligt børnerige kontanthjælpsfamilie med de berømte 454.215,00 kroner i årlige offentlige ydelser får nu konkurrence af en socialdemokratisk kampagne om »Stramme asylregler og flere krav til indvandrere«.

En socialdemokratisk kampagne om udlændingepolitik er i sig selv bemærkelsesværdig, fordi Socialdemokraterne sjældent selv 'spiller udlændingekortet', som det hedder på christiansborg’sk. I den socialdemokratiske selvforståelse er det ligefrem en milepæl, der illustrerer partiets nyfundne selvtillid i det politiske stridsspørgsmål, der mere end noget andet har hjemsøgt partiet og medvirket kraftigt til tre valgnederlag de seneste 15 år.

Givet er det, at partiet i to årtier har været splittet i spørgsmålet om, hvordan man skal forholde sig til flygtninge og indvandring. Konflikten satte sig i de gamle fløje omkring Svend Auken og Poul Nyrup Rasmussen og splittede igen og igen Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre i 1990erne og 00'erne. Den ballade er blevet markant mindre. Socialdemokratiets top har de seneste to-tre år rykket til højre uden at splitte partiet. I kredsen omkring Helle Thorning-Schmidt ser man det som grunden til, at Socialdemokraterne ikke har mistet vælgeropbakning efter et år med først en voldsom vækst i antallet af asylsøgere og siden terror i Paris og København. Det ville man have gjort tidligere. Til det kan man bemærke, at tidligere var Socialdemokraterne også et større parti.

Frederiksen illustrerer udviklingen

At den nye kampagne næppe vil møde større intern modstand kan ses som et tegn på, at den mangeårige fløjkamp i Socialdemokratiet er afgjort. Strammerne har vundet. Svend Auken ville ikke have en plads i dagens socialdemokratiske ledelse, og mange af hans åndsfæller har da også forladt partiet. Mest tydeligt inkarneres udviklingen dog af justitsminister Mette Frederiksen. I kredsen omkring Thorning-Schmidt bemærkes det med tilfredshed, hvordan partiets kronprinsesse gik forrest, da retsprincippet om domstolskontrol med overvågning af Forsvarets Efterretningstjeneste blev tilsidesat efter terrorangrebet i København. Det skete med samme emotionalitet, som Mette Frederiksen tidligere reserverede til social uretfærdighed. Imponerende, mener en ministerkollega. Lidt uhyggeligt, mener en anden. Under alle omstændigheder har hun konsolideret sig som Thornings arvtager, og forløbet giver en indikation om, at den socialdemokratiske linje er forankret. I dag kommer advarsler mod enøjet sortsyn snarere fra liberale i Venstre, hvilket også øger selvtilliden i S-ledelsen.

Venst re og Dansk Folkeparti angriber S-kampagnen hårdt som 'vælgerbedrag'. DF gør grin med Socialdemokraterne på Facebook med et 'Velkommen til Asylstrup' og mener, at 44 millioner kroner til at bringe flere flygtninge i arbejde vil sende danskerne om bag i “jobkøen”. Venstres Inger Støjberg kalder annoncen en tidlig aprilsnar og trykker Venstres liste med 31 'lempelser' af udlændingepolitikken under Helle Thorning-Schmidt på sin Facebook-side.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fløje kæmper om fortolkning

Venstre vil frem til folketingsvalget satse hårdt på at udstille det stramme socialdemokrati som uautentisk. Her vil især Thorning-regeringens afskaffelse af den nedsatte kontanthjælp til flygtninge spille en nøglerolle, sammen med Venstres annoncerede, men ikke forklarede 'moderne' kontanthjælpsloft. Den danske politiske konkurrence om asylpolitikken handler i høj grad om stramninger, der skal sende asylsøgere videre til andre europæiske lande.

Det handler dog også som altid om signaler. Socialdemokraterne beskriver ligesom Venstre udlændingepolitikken som en balance. Spørgsmålet er, hvilket ben man står mest på. Thorning har for eksempel udlagt regeringens nye integrationspakke så stramt som muligt. Hun fremhæver, at flere flygtninge skal arbejde for pengene. Man kan også som de radikale bemærke, at flygtninge skal integreres hurtigere på arbejdsmarkedet - og altså ikke sendes retur. Om integrationspakken i praksis vil være mere effektiv end de 21 foregående initiativer de seneste 15 år er uvist. Venstre kalder den 'blød', hvilket naturligvis er negativt ment.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den nye socialdemokratiske kampagne hænger sammen med januars kampagne om 'Det Danmark du kender'. Begge er særligt målrettet de vælgere, som ligger mellem Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, hvoraf mange i øjeblikket vil stemme DF. Socialdemokraterne gør klar til at udskrive valg, så snart meningsmålingerne giver mulighed for det, og partiet ved, at kampagnebudskabet er populært i den ombejlede vælgergruppe.

Et afgørende spørgsmål er, hvor mange af dem, der ser socialdemokraterne - i samarbejde med de radikale - som troværdige i udlændingepolitikken. Det vil valgkampen stå om. Et andet spørgsmål er selvfølgelig, om kampagnen vil give bagslag hos de andre vælgere, der synes, at plakaterne er ubehageligt insinuerende. Det er bare ikke dem, de tre store partier slås om.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden