INHABIL. Kristian Hegaard er af et fletal i byrådet i Fredensborg Kommune blev erklæret inhabil i forhandlingerne om besparelser på psykiatri- og handicapområdet.
Foto: Martin Lehmann

INHABIL. Kristian Hegaard er af et fletal i byrådet i Fredensborg Kommune blev erklæret inhabil i forhandlingerne om besparelser på psykiatri- og handicapområdet.

Politik

Handikappet lokalpolitiker udelukket fra handikap-forhandlinger

Kristian Hegaard har sendt en klage over byråds beslutning om inhabilitet.

Politik

Kan man forhandle større besparelser på handikapområdet, når man selv er handikappet?

Nej, mener et flertal i Fredensborg Kommunes byråd.

Derfor er den handikappede kommunalpolitiker Kristian Hegaard fra de Radikale, erklæret inhabil og udelukket fra visse handikapsager.

Han sidder nemlig i kørestol og har »særlig personlig og økonomisk interesse i sagens udfald«, mener flertallet.

Forarget over beslutning

Kristian Hegaard kan nemlig blive én af de i alt ni handicappede borgere i kommunen, der bliver berørt af en spareplan, der skal finde besparelser på 800.000 kroner på den såkaldte BPA-ordning.

Den sikrer, at handikappede borgere kan få et selvstændigt liv i hjemmet med en hjælper.

Alligevel er Kristian Hegaard utilfreds med beslutningen.

Han mener, at hans demokratiske mandat gør, at han ikke er inhabil. Han fører ikke handikappolitik, fordi han er handicappet. Men fordi det er radikal politik.

LÆS MERE

»Tænker på alle dem, der har stemt på mig og vil have jeg skal varetage deres synspunkter«, skriver Kristian Hegaard, der læser jura og har skrevet bachelorprojekt om inhabilitet for byrådsmedlemmer, på facebook.

»Jeg vil kæmpe for at få lov at varetage de synspunkter de har bedt om. Det gælder bedre idrætsforhold i kommunen, grøn omstilling og anstændig socialpolitik for ældre, mennesker med fysisk og psykisk handikap. Det handler om mennesker. Det er opgaven som politiker. Et af områderne har jeg ikke fået lov at varetage i aften. Derfor begærer jeg nu byrådets beslutning i Tilsynet (det kommunale tilsyn, red)«.

Fastholder beslutning trods klage ´

Med indberetningen ønsker den radikale byrådspolitiker at belyse, at BPA-tilskuddet kun er en lille del af den samlede besparelse på over 20 millioner kroner - både på psykiatri- og handikapområdet.

»Hvis det her er tilladt, betyder det, at en forvaltning kan målrette en meget lille besparelse mod en bestemt politiker, når det handler om en stor plan, og på den måde udelukke bestemte politikere fra en beslutning, hvis det bare er en lillebitte besparelse, der er målrettet mod en bestemt persongruppe«, siger Kristian Hegaard.

Det er et forsigtighedsprincip, som ikke handler om handicappede. Alle andre kan også være inhabile.

LÆS MERE

I aftes fastholdt et flertal med Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti beslutningen om at udelukke Kristian Hegaard fra forhandlingerne.

Forsvarer med forsigtighed

Flertallet i Fredensborg byråd henviser til Forvaltningslovens paragraf 3. Den siger, at »den, der virker inden for den offentlige forvaltning, er inhabil i forhold til en bestemt sag, hvis vedkommende selv har en særlig personlig eller økonomisk interesse i sagens udfald«.

Formanden for senior- og socialudvalget i Fredensborg Kommune, Hans Nissen (S), forklarer til Politiken, at Kristian Hegaard blev erklæret inhabil, fordi han og udvalget ville kunne blive udsat for kritik.

»Det er et forsigtighedsprincip, som ikke handler om handicappede. Alle andre kan også være inhabile. Men Kristian har en særlig interesse, fordi det drejer sig om kun ni borgere. Havde det været en af de 170 beboere på et af kommunens bosteder, så ville vedkommende ikke være inhabil i en sag om bosteder«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden