Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: BORBERG THOMAS
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Krig om religion bryder ud i blå blok

Den konservative leder, Søren Pape Poulsen, siger nu også, at kristendom er bedre end islam. Det er typisk de mindre troende, der har behov for at flage med deres tro, lyder et modsvar fra LA-leder Anders Samuelsen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En efter en har konservative profiler den seneste tid slået til lyd for at fremhæve kristendommen over andre religioner.

Det begyndte i påsken, da partiets politiske ordfører, Mai Mercado, fastslog, at kristendommen ifølge hendes opfattelse er den bedste religion og ikke mindst bedre end islam.

LÆS ARTIKEL

Det blev efterfølgende bakket op af det tidligere folketingsmedlem og nu genopstillede kandidat Naser Khader (K). Og i dagens Politiken slår de de konservatives politiske leder i København, Rasmus Jarlov, i et debatindlæg lignende toner an. Jarlov er også tidligere folketingsmedlem og genopstiller ved det kommende valg.

På spørgsmålet, om de konservative har indledt et korstog, griner partiformand Søren Pape Poulsen højt.

Heller ikke satsningen på Gud blev K's vej til genopstandelse

»Nej, jeg synes ikke, det er nyt. Det kan godt ske, at vi nu siger det højere og vægter det højere. Der er jo en grund til, at vi siger ’Gud, konge og fædreland’. Det ligger faktisk i vores værdisæt«, forklarer Pape, der erklærer sig enig med sin politiske ordfører i, at kristendommen er en bedre religion end islam.

»Ja, for ellers havde jeg jo nok været muslim. Selvfølgelig mener jeg, den er det, for de værdier, vi bygger på, er rundet af kristendommen«.

En noget kølig modtagelse fra LA

Hos nogle af de andre borgerlige partier får de konservative meldinger imidlertid en noget kølig modtagelse. Særligt hos Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, der henviser til, at de konservative i en meningsmåling kort efter Mercados påskemelding blot fik 3,6 procent vælgeropbakning.

»Så jævnfør påskens budskab kan man vel sige, at heller ikke satsningen på Gud blev K’s vej til genopstandelse«, lyder det spydigt fra Samuelsen.

LÆS DEBATINDLÆG FRA RASMUS JARLOV

Han er selv en hyppig kirkegænger, men mener, at det er forkert at begynde at rangordne religioner »på den måde, som Mai Mercado var på vej ud i at gøre«.

»Jeg har ikke det samme behov. Det er jo typisk sådan, at jo mindre troende man er selv, jo mere har man tilsyneladende behov for, at det skal trækkes frem. Jesus sagde jo, at man skulle gå ind i sit kammer og bede i stedet for at stå ude på gaden og hyle op«.

Pape: Voldsomt usmageligt

Samuelsen meldinger får Søren Pape Poulsen til at svare hårdt igen. Han erklærer sig uenig i synspunktet om, at det er de mindst troende, der har mest behov for at flage med deres tro, »men jeg kan da godt forstå, at et parti, der ikke er særlig kendt for at have en værdipolitik, har brug for at sige det her«, svarer den konservative formand.

Han skruer bissen endnu mere på, da han får gengivet Samuelsens pointe om, at »satsningen på Gud« ikke har givet de konservative bedre meningsmålinger.

»Jeg synes, det er en voldsomt usmagelig kommentar fra Anders Samuelsen, der siger alt om, hvad han står for. Vi har altid stået for det her. Det står vi gerne på mål for, uanset hvor mange hånende bemærkninger vi skal modtage for det«, siger Pape Poulsen.

Han møder til gengæld begejstring hos Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS INTERVIEW MED SØREN PIND I MAGASINET:

»Det, at de konservative nu slår mere ind på den kurs, synes jeg, er meget positivt, og det vil vi selvfølgelig se, hvordan vi kan bruge rent praktisk til at få gennemført ting politisk«, siger DF-lederen.

Fogh og ’første religionskrig’

Den konservative betoning af kristendommen vækker minder om i 2006, da daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) vakte opsigt med en opfordring om, at vi som samfund skal passe på, at religion ikke kommer til at fylde for meget i det offentlige rum.

Den daværende konservative formand, Bendt Bendtsen, var dog langtfra enig med statsministeren. Bendtsen advarede således mod »at skubbe vores egen religion – kristendommen – ud i baglokalet«.

»Det er nok snarere tiden, hvor vi skal styrke det kristne fundament under vores samfund – frem for at svække det«, sagde han dengang.

Og religion er tilsyneladende stadig et emne, der kan dele også venstrefolk og konservative. På Twitter fastslog Venstres Jacob Engel-Schmidt som en direkte kommentar til Mai Mercados kronik, at »min tro er ikke overlegen naboens«.

Ingen kommentarer fra Lars Løkke

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, ønsker ikke at forholde sig til, om han enig i sin forgængers advarsel fra 2006. Partiets politiske ordfører, Inger Støjberg, mener ikke, man kan erklære sig mest enig med Fogh eller Mercado, men siger:

Det, at de konservative nu slår mere ind på den kurs, synes jeg, er meget positivt

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg synes generelt ikke, man som politiker skal blande sig i teologiske forhold, men vi er jo nødt til at forholde os til, når der er censorer, der ikke vil give hånd i en eksamenssituation, og når der stilles meget specifikke krav til, hvad der må blive serveret af mad i daginstitutioner og i skoler«.

Venstreordføreren betegner sig selv som kristen, men på spørgsmålet, om hun ligesom sin konservative kollega Mai Mercado mener, at kristendommen er den bedste religion, svarer Støjberg:

»Jeg synes faktisk ikke, det er en politisk opgave at rangordne religioner. Og slet ikke i et land, hvor man netop har ret til og beskyttelsen til at tro på lige præcis, hvad man vil. Men der er jo en grund til, at jeg er kristen og ikke muslim«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden