Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Minister: Vi er klar til at kigge på problemer

Sofie Carsten Nielsen (R) er villig til at kigge på fremdriftsreformens mulige fejl. Men først skal vi have erfaringer, siger hun.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Studerende og sygehuse slår alarm over fremdriftsreformen, der træder i kraft til sommer. Op mod 2.500 vikariater for læger, sygeplejersker og social- og sundhedspersonale risikerer ikke at blive besat, viser tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL). Selv om uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) forstår bekymringen, ser hun ikke grund til at ændre reglerne, før regeringen har fået »reelle erfaringer«.

LÆS NYHED

»Først og fremmest kan de studerende tage orlov, som de altid har kunnet. Det er uddannelserne, der helt og alene beslutter, om de vil give orlov eller ej. Det er klart, at de studerende i højere grad end hidtil skal kunne begrunde deres behov for orlov, fordi en del af reformen handler om, at uddannelsen skal bringe den samlede studietid ned«, siger Sofie Carsten Nielsen til Politiken.

Hvad tænker du om, at godt 2.500 vikariater er i fare for ikke at blive besat i år?

»Vi ved ikke, hvordan reformen kommer til at influere på det. Det skal vi følge. Vi må se på, om der er nogle konkrete ting, vi skal justere. Det kunne være, om orlov skal tælle med eller ej. Men jeg synes lige, at vi skal have nogle reelle erfaringer med fremdriftsreformen og se på, om det giver de udfordringer eller ej.

Som det ser ud nu, kan lægestuderende ikke udnytte regeringens forslag om en pause i op til to år mellem bachelor- og kandidatgraden. Er du villig til at ændre kravet for medicinstuderende?

»Jeg er med på, at det ikke er en mulighed, der løser alle former for uddannelser. Det er op til uddannelserne, om de vil give orlov. Jeg håber, at de vil fortsætte med at give orlov, hvor det giver mening«, siger hun og tilføjer:

»Det er en reform, der end ikke er begyndt at virke. Vi skal selvfølgelig drøfte effekten af fremdriftsreformen, men først når vi har nogle reelle erfaringer. Jeg er åben over for, at vi må drøfte erfaringer og finde løsninger. Hvis der er problemer i forhold til vikardækningen, er jeg selvfølgelig klar til at se på det«.

Bliver universiteterne sat for hårdt op i forhold til kravet om at reducere studietiden?

»Det er studienævnet, der bevilger orlov. Jeg ved ikke, hvilke overvejelser de gør sig – men jeg ved, at de har fuld mulighed for fortsat at give orlov«.

Lægestuderende mener, at et vikariat giver dem mulighed for at finde sig et speciale, mere erfaring og et tiltrængt pusterum fra bøgerne. Hvad er argumentet for, at de først skal opleve det efter studiet?

»Når man er studerende, skal man studere på fuld tid. De skal have noget ud af studiet«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden