Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Nikos Halkiopoulos/AP
Foto: Nikos Halkiopoulos/AP

TILSTRØMNING. Migranter i et asylcenter i Grækenland. Ifølge grænseagenturet Frontex søger mange videre ind mod lande med attraktive velfærdsydelser, når de ankommer til EU's ydre grænser.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Grænserapport får politikere til at kritisere Europas håndtering af migrantstrømmene

Socialdemokraterne afviser konklusion om, at velfærdsydelser lokker migranter.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU's grænseagentur Frontex har i sin seneste risikovurdering advaret mod falske asylansøgere og konstaterer, at mange af dem søger mod lande med attraktive velfærdsydelser.

Det sidste er sådan set forståeligt, finder SF's integrationsordfører Karina Lorentzen.

»Det kan umiddelbart godt passe. Hvis man kommer til Grækenland er der stor sandsynlighed for, at man ender på gaden. Der er ikke noget system, der kan tage sig af de mennesker. Så det er klart, at hvis de ikke kan finde et arbejde og få skabt sig et liv, så søger man et sted hen, hvor man kan få bedre chancer«, siger hun.

FRONTEX

Ifølge Lorentzen understreger det problem nødvendigheden af at få spredt de flygtninge, der kommer til Europa, mere.

»Vi kan se, at landene i Østeuropa og Portugal tager få«, siger hun.

S og SF: Falske asylansøgere skal retur

Hos Socialdemokraterne mener integrationsordfører Ole Hækkerup derimod ikke, at det er velfærdsydelserne, der er det afgørende, når asylansøgere søger mod Danmark.

»Vores praktiske erfaring viser noget andet end undersøgelsen. Da vi ændrede betingelserne for at få asyl og for at få familien med, faldt antallet af asylansøgere. Men ikke da vi ændrede i velfærdsydelserne«, siger han.

Til gengæld er Hækkerup tryg ved de danske asylmyndigheders indsats for at opklare, om asylansøgere nu også taler sandt, når de ønsker beskyttelse i Danmark. Ifølge Frontex tyder kontroltal på, at mange vælger at lyve sig til adgang til Europa, hvis deres sager ikke undersøges. Og når det er tilfældet, skal det udløse en returbillet, mener Socialdemokraten.

Det er også holdningen hos SF's Lorentzen.

»Jeg kan godt forstå, at man vil forsøge at snige sig ind ad den sikre vej. Men det er klart, at vi er nødt til at sende dem tilbage, hvis de ikke har noget asylgrundlag. Vi skal afvise dem, der ikke har noget asylmotiv«, siger SF-politikeren.

Lorentzen erkender, at det kan være vanskeligt, blandt andet fordi lande som Iran og Afghanistan afviser at modtage hjemsendte.

»Vi har folk, der sidder på tiende år og er afviste. Det er en udfordring, at når de først er inde, så kan de være svære at få sendt tilbage. De her mennesker kan godt vente i 10 år, hvis det giver en åbning. Men man skal ikke kunne konflikte sig til at få ophold«, finder hun.

DF: Vi må se med åbne øjne på socialydelser til udlændinge

På den anden side af det politiske felt ser Dansk Folkepartis Martin Henriksen Frontex' konstatering af velfærdsydelserns betydning som et bevis på, at den stramme kurs fra 2000'erne var relevant.

»Jeg ved godt, at der stadig er diskussioner om, hvorvidt det betyder noget. Det er akademisk sniksnak fra folk, der lever på deres egen planet og tror, at ydelserne ikke har noget indflydelse«, mener han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vort velfærdssamfund er ikke gearet til de flygtningestrømme, vi ser her.

Han ser en stor udfordring for den danske velfærdsmodel i de lokkende toner, som høje sociale ydelser sender til udefrakommende.

»Vort velfærdssamfund er ikke gearet til de flygtningestrømme, vi ser her. Så vi vil gerne genindføre starthjælp og et optjeningsprincip på børnechecken - og vi er åbne for at gå videre derfra. Ud over det skal man have et åbent sind og gå velfærdsydelserne igennem med henblik på at skære eller fjerne dem for flygtninge og indvandrere, der kommer udefra. Det vil være almindelig sund fornuft, hvis vi vil gøre det mindre attraktivt at komme hertil«

'Europas asylsystem er oldnordisk'

Martin Henriksen forstår godt, at man som migrant forsøger at udgive sig som flygtning, hvis chancen er der, sådan som Frontex' oplysninger fra kontrollen på de græske øer tyder på. Mødes de af kontrollører, som kan undersøge informationerne, er blot 36 procent syrere. Er der ingen kontrol, så siger 86 procent, at de kommer fra Syrien.

»Der er en konflikt i Syrien. I Europa taler man om beskyttelse. Bliver man spurgt, er man nok fra Syrien. Det siger noget om, at de asylsystemer, man har i Europa, er oldnordiske og ikke svarer til den situation, man står over for. Det er en åben invitation til, at her kan man snyde sig ind. Vi skal finde ud af med os selv, om vi vil acceptere det«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden