Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Thomas BORBERG (arkiv)
Foto: Thomas BORBERG (arkiv)

Dåb. Der var ingen slinger i valsen , da prinsesse Isabella blev døbt i Fredensborg Slotskirke.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Partier skælder ud på ministerens dåbskorstog

Kirkeministeren vil have flere forældre til at vælge kristen dåb af deres barn. Men det skal hun blande sig helt uden om, mener en række partier.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kirkeministeren skal overhovedet ikke blande sig i, om børn bliver døbt i kirken.

I stedet bør ministeren se på, hvorfor vi har en kirke, som tager sig af den civilregistrering

Sådan lyder det fra Enhedslisten, Liberal Alliance, SF og Alternativet, efter at kirkeminister Marianne Jelved (R) er gået ind i et personligt korstog for at få det drastisk faldende dåbstal op igen.

»Det, synes jeg, hun skal overlade til biskopperne. Vi har en lang tradition for, at der er en armslængde mellem det politiske og det kirkelige«, siger Liberal Alliances kirkeordfører, Mette Bock.

Under 2 ud af 3 bliver døbt

Dåbstallet er fra 2003 faldet fra 75,5 procent til kun 63,9 procent i 2013. Det kalder kirkeministeren »bekymrende«, og hun vil derfor sammen med landets ti biskopper forsøge at få det tal til at stige.

»Jeg mener, at folkekirken har al mulig grund til at forstærke indsatsen for at vende tendensen. Det er helt afgørende, at folkekirken også fremover har solid opbakning i befolkningen«, siger Marianne Jelved i en pressemeddelelse.

DEBAT

Det skal folkekirken da også tage seriøst, understreger Mette Bock, men det er biskoppernes opgave, mener hun:

»Jo, det er et problem for folkekirken, men det er netop en folkekirke og ikke en statskirke«.

Pernille Vigsø Bagge, præst og kirkeordfører for SF, synes det er »glimrende«, at biskopperne interesserer sig for det faldende dåbstal. Men, »det er begrænset, hvad kirkeministeren kan og skal gøre«, siger hun og tilføjer:

»Det er folkekirken selv, der kan gøre noget i sagen, på linje med indsatsen med mini-konfirmander og babysalmesang, som jo ikke er noget, folketing eller kirkeministerium har fundet på. De ting, der vokser nedefra, virker bedst. Også i folkekirken«.

Det er jo ikke kirkeministeren, der skal ud at stå på gader og stræder og fortælle, at nu skal folk få deres barn døbt

Enhedslistens kirkeordfører, Jørgen Arbo-Bæhr, er hårdere i filten. Han mener slet ikke, at kirken bør stå for navngivning:

»I stedet bør ministeren se på, hvorfor vi har en kirke, som tager sig af den civilregistrering. Det bør lægges om, så det bliver samfundet som for eksempel tager sig af fødsler, navngivning og dødsfald«.

DEBAT

Hos Alternativets formand og pt. eneste folketingsmedlem lyder der ligeså skarp kritik. For stat og kirke skal helt adskilles, og kirkeministeren afskaffes, mener Uffe Elbæk:

»Og så synes jeg, at man som politiker, og i det her tilfælde som kirkeminister, skal være meget påpasselig med at give gode råd til folks tro. Det er en privat sag, og derfor ville jeg nok ikke have gjort det, hvis det var mig«.

DF: Politikergylle

Fra Dansk Folkeparti kommer der omvendt rygklap til ministeren.

»Jeg synes sådan set, det er okay. Man kan jo ikke fra Kirkeministeriet lovgive sig til, at dåbstallet kommer til at stige, men at man laver noget dåbsoplæring, synes jeg er glimrende. Men folkekirken står og falder med det kristne budskab og Evangeliet, så det er bare om at komme ud over rampen og få forkyndt det kristne budskab«, siger kirkeordfører for Dansk Folkeparti og præst Christian Langballe og tilføjer:

»Det er jo ikke kirkeministeren, der skal ud at stå på gader og stræder og fortælle, at nu skal folk få deres barn døbt. Det er jo biskopper og præster, der tager sig af det ude i kirkerne«.

For det, som Liberal Alliances Mettes Bock kalder for armslængdeprincippet, giver Christian Langballe ikke meget for:

»Det er noget politikergylle. Det der med armslængdeprincippet bliver brugt i alle mulige og umulige situationer, og det er sådan noget, man kan sige, når man står med den politisk korrekte pegepind. Jeg kan da godt forstå, at kirkeministeren interesserer sig for folkekirken, og jeg synes, det er dejligt, at hun gør det«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden