Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

TILNÆRMELSER. Venstre er ikke fortsat ikke tilfredse med regeringens integrationsudspil trods tilnærmelser fra regeringen.
Foto: JENS DRESLING

TILNÆRMELSER. Venstre er ikke fortsat ikke tilfredse med regeringens integrationsudspil trods tilnærmelser fra regeringen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre om integrationsudspil: Vi går ikke på kompromis så tæt på et valg

Beskæftigelsesministeren er noget usædvanligt klar med to ændringsforslag til sit eget lovforslag.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre er fortsat ikke tilfredse med regeringens integrationsudspil trods justeringer.

»Vi skal vurdere, om vi så tæt på et valg skal gå ind i noget, vi i virkeligheden selv grundlæggende vil lave om, hvis vi selv kommer til. Politisk havde situationen været en anden, hvis vi var i starten af en valgperiode. Så havde vi set anderledes på tingene«, siger integrationsordfører Martin Geertsen.

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) er ellers - noget udsædvanligt - klar med to ændringsforslag til sit eget integrationsudspil, der under førstebehandlingen i Folketinget blev kritiseret af både Enhedslisten og de borgerlige partier.

Valget er en stopklods

Regeringen håber, at nedenstående to ændringer vil få flere partier - specielt Venstre - til at stemme for.

  • Det skal »tilstræbes«, at flygtninge er beskæftiget 37 timer om ugen med arbejde og sprogundervisning. Hidtil har det heddet, at jobparate flygtninge skal være i løntilskud, praktik eller nyttejob »mindst 10 timer om ugen«. Dertil kommer sprogundervisning på 20 timer.
  • Alle flygtninge skal fremover opfattes som jobparate, når de kommer til Danmark. Også selvom de ikke kan dansk.

Men Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen, kommer til at skuffe beskæftigelsesministeren. Han er nemlig ikke helt tilfreds.

Er det udspillets indhold eller timingen, der er den største faktor for, at I ikke går med?

»Det er fordi, vi vil have starthjælpen til nyankomne flygtninge sat ned på et SU-lignende niveau. Og vi vil have afskaffet det treårige integrationsprogram og erstatte det med objektive målsætninger, hvor man skal bestå en danskprøve, en prøve i danske samfundsforhold og have været et halvt år på arbejdsmarkedet, og så kan man klip for klip for ret til mere kontanthjælp«.

Venstre kræver lavere ydelser

En anden ting, I har efterlyst, er at flere flygtninge kan blive kategoriseret som jobparate. Det forsøger beskæftigelsesministeren også at imødekomme med ændringsforslagene. Hvorfor er det ikke nok til, at I siger god for udspilet?

»Det er sådan set fornuftigt nok, at man vender bøtten på hovedet og siger, at når man kommer til landet, er man i udgangspunktet jobparat - med mindre man har lidelser, der gør, at man ikke kan arbejde 37 timer. Men vi mangler fortsat en lavere startydelse«.

LÆS MERE

Er det overhovedet muligt for ministeren at gøre nok tilnærmelser til, at I vil stemme for regeringens udspil?

»Jo, hvis han også vil være villig til at diskutere ydeslesniveau for nyankomne flygtninge. Men der er vi sådan set bare politisk uenige. Men jeg vil også sige, at vi ikke har slået søm i nogen beslutning omkring udspillet. Vi er stadig i tænkeboks«, siger Martin Geertesen, Venstres integrationsordfører.

Henrik Dam Kristensen har tidligere afvist, at han vil efterkomme Venstres krav om lavere ydelser til indvandrere.

OVERBLIK

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden