Foto: KRABBE LARS/Lars Krabbe
Politik

Ny millionindsprøjtning skal sikre flere pædagoger

Regeringen er klar med ny pulje til landets pædagoger - men der bliver alligevel færre af dem.

Politik

Regeringen er klar til på ny at sende en pose penge ud til landets daginstitutioner.

I dag præsenterer statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), den radikale leder Morten Østergaard og børneminister Manu Sareen (R) udspillet ’En god start på livet for alle børn’. Og det indeholder ifølge Politikens oplysninger en pulje til landets pædagoger.

Over de kommende år vil der blive afsat penge til bl.a. ekstra personale, efteruddannelse og bedre arbejdsmiljø for landets pædagoger. Puljen vil ifølge Politikens oplysninger gradvist stige, så i 2019 lyder på 500 millioner kroner.

Til gengæld rummer pakken ikke minimumsnormeringer i daginstitutionerne – et hedt ønske i Enhedslisten.

Puljen er angiveligt kun en del af det samlede udspil. Ifølge en regeringskilde er pakkens samlede omfang en milliard kroner, årligt, når den er fuldt indfaset.

Kommuner skal søge om midler

Netop spørgsmålet om normeringer i daginstitutionerne har været et af de mest markante slagsmål på børneområdet i denne valgperiode.

Enhedslisten – og til dels SF – har i flere omgange krævet penge til flere pædagoger, og i to tilfælde er midlerne også kommet.

I 2012 blev der afsat en halv milliard kroner. Og i efteråret 2014 aftalte regeringen og dens støttepartier en fireårig pulje på en milliard kroner. Ideen er her, at kommunerne kan søge om penge til de behov, de ønsker dækket. Det har 96 ud af 98 kommuner benyttet sig af.

Konceptet bag den kommende millionpakke er angiveligt den samme – kommunerne skal søge og tildeles penge efter behov.

Færre - ikke flere - pædagoger

Alt tyder på, at der i befolkningen er et udbredt ønske om flere pædagoger i daginstitutionerne. DR Nyheder har i dag offentliggjort en meningsmåling, hvori 89 procent af de adspurgte erklærer sig enige i, at der bør indføres en grænse for, hvor mange børn, der maksimalt må være pr. voksen i daginstitutionerne.

Trods regeringens saltvandsindsprøjtninger viser bundlinjen da også, at det de senere år samlet set er gået tilbage med antallet af pædagoger.

Tal fra Danmarks Statistik viste for nylig, at der samlet set er kommet 3.092 færre pædagoger mellem 2011 og 2013. Den radikale leder, Margrethe Vestager, varslede ellers før folketingsvalget i 2011, at der skulle være 3.000 flere.

Meget tyder på, at de penge, der i 2012 blev afsat til kvalitetsforbedringer, er gået til alle mulige andre formål end ansættelse af personale.

En decideret minimumsgrænse for antallet af pædagoger til at skifte ble og læse bog bliver det dog ikke til.

Forklaringen fra regeringskilder lyder, at nogle kommuner vil kunne bruge minimumsnormeringerne som en undskyldning for at skære ned på antallet af pædagoger i institutioner, der ligger over normeringen.

Omvendt står det også klart, at minimumsnormeringer vil være et omskostningsfuldt tiltag.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

SF med ultimativt krav

Når regeringens udspil i dag er fremlagt, skal Thorning-Schmidt og Østergaard på jagt efter et politisk flertal, før planen bliver til virkelighed.

Her tyder meget på, at i hvert fald SF er med om bord.

Folkesocialisterne har ifølge formand Pia Olsen Dyhr som vigtigste krav, at der afsættes flere penge til pædagoger – og det ser jo ud til at ske.

»Hvis SF skal være med til en børnepakke, er det et ultimativt krav, at skal der være flere penge til, at vi kan få flere voksne ude i daginstitutionerne – både i vuggestuer og i børnehaver. Børn skal ikke bare passes – de skal udvikles. Og hvis man får en god periode i daginstitution som barn, får man også en bedre uddannelse. Så det er en investering i fremtiden«, siger Pia Olsen Dyhr.

Men der er jo sat flere penge af, men det er der jo ikke kommet flere pædagoger af?

»Jo, der er kommet flere, men der er ikke kommet nok. Hvis vi skal have et ordentligt løft, er det 2 milliarder, der skal sættes af«.

Hvorfor så ikke gå Enhedslistens vej og lave minimumsnormeringer? Så er der vel sikkerhed for, at der kommer flere?

»Problemet med minimumsnormeringer er, at det nogle gange kommer til at virke som et loft. Ambitionen er, at man skal kigge på de enkelte børn. Nogle steder skal der faktisk være endnu flere voksne til børnene, hvis det for eksempel er et socialt udsat område«.

EL: Skriv rettigheder ind i loven

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, ønsker sig også mere end de 500 millioner kroner. Hun vil have egentlige garantier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er selvfølgelig godt, at regeringen har fokus på børneområdet og vil afsætte nogle penge til det, men der er ingen garantier for, at det rent faktisk betyder, at der kommer flere pædagoger ud i daginstitutionerne«, siger hun til Ritzau og fortætter:

»Vi har før afsat rigtig mange penge, uden at det betød bedre normeringer i institutionerne. Den eneste måde, hvorpå vi kan sikre bedre kvalitet i vores daginstitutioner – og det er der behov for – det er at give vores børn nogle rettigheder. Det vil sige, at der maks er tre børn per voksen i vuggestuerne og maks seks børn per voksen i børnehaverne. Det er rettigheder, som jeg mener, at vi skal skrive ind i loven«.

Regeringens udspil fremlægges i Statsministeriets spejlsal klokken 11.30.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden