Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Efter valgets blå resultat træder Helle Thorning Schmidt af. Kilde: politiken.tv / AP

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Formanden lignede en vinder, men det røde mirakel udeblev

Helle Thorning-Schmidt i sit livs form har gjort Socialdemokraterne til landets største parti. Men det vigtigste - nøglerne til Statsministeriet - kunne hun ikke levere. Efter tilbagegang ved syv valg i træk fik hun en sejr uden nævneværdig værdi.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hun har ført valgkamp med en vinders blik i øjnene. På toppen, som hun var, efter et halvt års helt usædvanlig optur.

Et halvt år, hvor danskerne pludselig tog regeringschefen til sig, og hvor samme regeringschef også vandt kontrollen over sit eget parti, som nu er landets største. Langt ind i den socialdemokratiske bevægelse sagde mavefornemmelsen, at det umulige comeback ville blive kronet med en genvunden regeringsmagt. Mange undte Helle Thorning-Schmidt at gennemføre miraklet.

Men så alligevel: Opturen fik en brat ende i nat, hvor den socialdemokratiske formand måtte vinke farvel til magten i Danmark, farvel til fire år i front. Efter et af de mest dramatiske, politiske forløb har Socialdemokraterne nu igen udsigt til oppositionsbænkene, mens det borgerlige Danmark sætter sig på magten.

For første gang i otte valg til folketing, kommuner og EU-parlament oplevede Helle Thorning-Schmidt følelsen af fremgang. Men hvad kan man bruge det til, når ledelsen af landet er tabt på gulvet?

Og når de første runder af hyldest for et godt partimæssigt valgresultat har lagt sig, vil kritikken givetvis melde sig. Thorning tabte til en modkandidat med en personlig troværdighed i bund. I et parti hvor regeringsansvaret er et afgørende parameter for succes, er det at betegne som en fiasko.

Alle i dansk politik må have en dyb respekt for, hvad Helle Thorning-Schmidt har præsteret i den her valgkamp

Ved den socialdemokratiske valgfest på Christiansborg var finansminister Bjarne Corydon (S) fuld af lovord til sin chef.

»Alle i dansk politik må have en dyb respekt for, hvad Helle Thorning-Schmidt har præsteret i den her valgkamp. Det er enestående, at hun igen har gjort Socialdemokratiet til Danmarks største parti på baggrund af fire års meget hårdt reformarbejde. Det har været holdspil i en grad, som vi virkelig har nydt alle sammen. Og så med en centerforward, der kan score mål«, sagde Bjarne Corydon inden det stod klart, at blå blok ville vinde flertallet.

Den socialdemokratiske fest begyndte med et højt humør, men i løbet af aftenen blev der gradvist blandet malurt i festen, efterhånden som det stod klart, at partierne rundt om Socialdemokraterne – SF og de radikale – falmede markant.

Hansen: Det har været lidt rodet

By- og boligminister Carsten Hansen (S) ærgrer sig over det, der sent i aftes lignede en tur ud i den parlamentariske kulde.

»Vi styrker vores position lidt, men befolkningen har jo stemt blåt, og det er den rigtige meningsmåling – som det ser ud nu. Vi har taget mange svære beslutninger. Der er ingen tvivl om, at det undervejs har set en lille smule rodet ud, men vi er virkelig kommet stærkt igen på det seneste. Og det er lykkedes at skabe en valgkamp, hvor det har set meget lige ud«, siger Carsten Hansen.

Folketingsvalget vil også stå som afrundingen på et paradoksalt forløb på små fire års varighed.

Thornings rokaderekord

For nu at begynde med kaos: Helle Thorning-Schmidt formåede aldrig selv at skabe orden i fornuftægteskabet mellem Socialdemokraterne, SF og de radikale, og som en konsekvens er hun nu indehaver af en lidet attråværdig danmarksrekord i regeringsrokader.

Otte gange har Thorning taget turen til Amalienborg med små og store justeringer af ministerholdet. Som et resultat købte danskerne i årevis oppositionens fortælling om, at Thorning-Schmidt var synonym med løftebrud og politiske amatørisme.

Meget er sagt og skrevet om den personlige genrejsning, som regeringschefen siden sommeren 2014 og især siden 1. januar i år har gennemlevet.

En sætning er gået igen, når Thorning i valgkampen har mødt borgere på gadeplan: »Du er sgu sej«

Stenansigtet er blødt op og er blevet mere smilende. Hun krammer buschauffører, hjemløse og andet godtfolk. Det skrantende renomme blandt danskerne er blevet lappet. En sætning er gået igen, når Thorning i valgkampen har mødt borgere på gadeplan.

»Du er sgu sej«.

En nylig Megafonmåling viser da også, at et stort flertal af vælgerne fortsat mener, at hun – trods et valgnederlag – er den rigtige til at lede Socialdemokraterne fremadrettet.

Hardball som aldrig før

Når man har været tæt på Thorning-Schmidt gennem den seneste måned, står det også klart, at hun har formået at stille sig i spidsen for et socialdemokratisk hold, der for første gang i mange år har spillet som et velstemt klaviatur – med brug af alle tangenter.

Normalt kan man stikke et sugerør ned i den socialdemokratiske folketingsgruppe, og alskens skidt og intriger vil kort efter stige op.

I valgkampen har S-maskinen, som den kaldes, ageret som et samlet, slagkraftigt hold og bekriget fjenden, Venstre, i alt, hvad der er sagt og skrevet. Fra gågaden i jyske købstæder til den digitale motorvej på Twitter. Fuldt tryk, én stemme.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Med held har Socialdemokraterne gået direkte efter Lars Løkke Rasmussens karakter ved gentagne gange at hentyde til hans skrantende, personlige troværdighed. Og Socialdemokraterne har påstået, at Venstre vil skære i sundhed og ældrepleje og sende 12-årige børn i fængsel – trods Venstres forsikringer om det modsatte. Hvor man tidligere fik sparkeben som fagbevægelsen eller DSU til at gøre det beskidte arbejde, er de negative budskaber denne gang kommet fra moderpartiet selv.

Socialdemokraterne har spillet hardball i en grad, man aldrig har set før

Det altoverskyggende mål har været at fremmane den lille abe på skulderen hos vælgerne. Den, der siger: ’Kan vi give Lars Løkke nøglerne til Statsministeriet’? Og det har partiet gjort særdeles effektivt, mener digital chef hos GeelmuydenKiese, Benjamin Rud Elberth.

»Socialdemokraterne har spillet hardball i en grad, man aldrig har set før. Lidt hårdt sat op har Venstre kommunikeret politik, mens Socialdemokraterne har kommunikeret proces og Løkkes svagheder«, siger Benjamin Rud Elberth.

Folketingets formand Mogens Lykketoft er også imponeret.

»Kampagnen har været vellykket i det henseende, at meningsmålingerne under valgkampen har været bedre end på noget tidspunkt før valgkampen. Så den har været meget effektiv, velkørt og velgennemtænkt. Statsministeren har ikke sat sin fod forkert på noget tidspunkt det sidste halve år«, siger Mogens Lykketoft.

Venstre-veteranen Claus Hjort Frederiksen tager til gengæld usædvanligt hårde ord i brug om den socialdemokratiske kampagneførelse.

»Det har overrasket mig, hvor langt Socialdemokraterne er gået i forsøget på at begå karaktermord og negative kampagner. Jeg har ingen problemer med at kalde det svinsk. Og statsministeren går jo i spidsen med at være ekstremt perfid og hele tiden beklikke Lars Løkke Rasmussen. Det har jeg aldrig oplevet før«, siger Claus Hjort Frederiksen.

Det har overrasket mig, hvor langt Socialdemokraterne er gået i forsøget på at begå karaktermord og negative kampagner

I den socialdemokratiske selvforståelse er regeringsmagten den afgørende rettesnor for succes og fiasko.

Så hvad sker der med en partiformand, er ikke leverer nøglerne til Statsministeriet, men som har kurs mod opppositionsbænken?

Det har længe været et yndet mål for spekulation, hvorvidt Helle Thorning-Schmidt i tilfælde af valgnederlag ville trække sig som formand.

Lykkedes ikke for Nyrup

To skoler har udkrystalliseret sig internt i partiet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nogle kigger på uret og konstaterer, at Helle Thorning-Schmidt har siddet på formandsposten i mere end 10 år. Det er længere end selv mange af de legendariske, socialdemokratiske formænd. Folk af den overbevisning skæver til Poul Nyrup Rasmussen, som efter at have tabt regeringsmagten i 2001 forsøgte at rejse land og rige rundt for at genskabe tilliden til sit lederskab.

Det lykkedes som bekendt ikke. Derfor hælder flere insidere til, at Thorning inden for kort tid trækker sig. I givet fald vil afgående justitsminister Mette Frederiksen med stor sandsynlighed overtage formandsposten, en model, der allerede har været forberedt i sommeren 2014.

Men i modsætning til Nyrup i 2001 er Thorning ikke alene på skibet. Tværtimod er hun omgivet af stærke folk, hvoraf de fleste fuldtonet har bakket hendes lederskab op. Med den efterhånden legendariske stædighed, som Thorning-Schmidt besidder, hælder andre ministre til at tro, at hun forsøger sig med at bygge videre på sin genopstandne popularitet.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden