Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Danmark blev blåt og det blev fejret hos Venstre. Kilde: politiken.tv / Mikkel Fosgrau

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Analyse: Løkke nu helt afhængig af Thulesen

Venstre bevægede sig i valgkampen i retning af Dansk Folkepartis nationale dagsorden, og bevægelsen er næppe slut.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er en hårdt prøvet Lars Løkke Rasmussen, der står tilbage som sejrherre af den hårde valgkamp mod Helle Thorning-Schmidt. Undervejs kæmpede Venstre-formanden med et handikap i form af et markant dyk i sin personlige popularitet og beviste endnu en gang, at han er en usædvanlig politisk fighter.

Når den liberale sejrsfest er overstået, skal man forholde sig til, at det er Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der trækker Løkke tilbage i Statsministeriet.

Dansk Folkeparti mere end kompenserede med sin store fremgang det store stemmetab, som Venstre har lidt siden 2011. Desuden har Thulesen Dahl ført en tilbagelænet valgkamp, hvor han har brugt sin højere troværdighed i befolkningen til at tale Løkke op.

Det er et centralt element i Kristian Thulesen Dahls politiske masterplan, at Venstre skal komme ham politisk i møde. Tydeligt, så alle kan se det. Det lykkedes i valgkampen. Dansk Folkeparti har lært meget af SF’s lidelser i S-R-SF-regeringen. En lektie er, at det aldrig må kunne ses, at DF søger magtens gyldne kæder, som SF åbenlyst gjorde.

Det virker magtbegærligt. Partiet skal helst inviteres – eller endnu bedre bedes om at træde ind – i en regering. En anden lektie er, at sejrene skal være så tydelige, så Thulesens særlige brand ikke smadres af regeringssamarbejdets kompromiser, som det for eksempel er sket for Fremskrittspartiet i Norge.

Det er et centralt element i Kristian Thulesen Dahls politiske masterplan, at Venstre skal komme ham politisk i møde. Tydeligt, så alle kan se det

I løbet af valgkampen noterede Dansk Folkeparti med tilfredshed et par tilnærmelser. For det første den fælles støtteerklæring med Venstre, Liberal Alliance og Konservative til Storbritanniens premierminister, David Cameron, der forhandler med Tyskland og resten af EU om en gennemgribende reform af blandt andet reglerne for vandrende arbejdstageres ret til sociale ydelser.

Et andet kompromissignal fra Løkke kom i nøglestriden om væksten i det offentlige forbrug til sygehuse, børnehaver, politi og meget andet. Nulvækst eller udgiftsstop er Venstres mål, men er ikke religion og skal helst ikke fortsætte efter 2020, sagde han under valgkampens mange velfærdsdueller med Thorning. Her er der dog fortsat meget langt mellem de borgerlige positioner, som Løkke nu skal forene. Dansk Folkeparti vil øge det offentlige forbrug med fire milliarder kroner om året, mens en anden højdespringer, Liberal Alliance, vil beskære det.

Flygtningeproblemer

I forholdet til udlændinge kom tonen undervejs i valgkampen derop, hvor nogle flygtninge og indvandrere i Danmark muligvis har overvejet at sende deres børn i seng inden TV-avisen for at skåne deres ører. Venstres top beskrev flygtningene, der kommer til Danmark, som en trussel mod det danske samfunds sammenhængskraft, der straks skal stoppes. Folketinget skal hasteindkaldes.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Flere eksperter er imidlertid enige om, at flygtningene, der især kommer fra borgerkrigen i Syrien og Afrikas fattige lande, ikke i særligt stort omfang lader sig påvirke af, hvilke sociale ydelser landene har. Men det er primært det redskab, Løkke har til rådighed, for det er begrænset, hvor meget asylreglerne kan strammes mere uden at overtræde konventionerne. Dansk Folkeparti vil presse på. Her er det især Liberal Alliance, der sidder med foden på bremsen i forhold til, hvor langt den borgerlige blok vil gå.

På Christiansborg vil der efter valget blive fulgt nøje med i, hvordan flygtningetallene udvikler sig i de kommende måneder

På Christiansborg vil der efter valget blive fulgt nøje med i, hvordan flygtningetallene udvikler sig i de kommende måneder. Løkkes ’garanti’ er dog af den slags, der ikke kan måles præcist. Han har sagt, at der kommer færre flygtninge, end der ellers ville være kommet. Hvor mange det er, finder vi af gode grunde aldrig ud af, hvis reglerne laves om.

For Lars Løkke Rasmussen vil det være vigtigt at få Dansk Folkeparti og gerne også Liberal Alliance og Konservative med i regering. Hvis politikken alligevel skal forhandles på plads mellem de fire partier, er det en fordel for statsministeren, at skænderierne foregår i et lukket rum og ikke ude i offentligheden. Med Dansk Folkeparti større end Venstre vil Kristian Thulesen Dahl være en mægtig forhandler uden for regeringen – og en overvældende modstander for Lars Løkke Rasmussen, hvis det kommer til det.

Derfor kommer Venstre til at gøre flere politiske tilnærmelser. Men mens de fire borgerlige partier synes at have relativt let ved at finde hinanden i udlændinge- og europapolitikken, bliver det anderledes svært med den økonomiske politik. Løkke skal finde penge til håndværkerfradraget og til at lette skatten i bunden, hvilket er dyrt, mens Dansk Folkeparti har annonceret velfærdsforbedringer, der beslaglægger alle de ledige penge og mere til. En sådan regering kan hverken LA eller Konservative være med i. De vil sænke topskatten og selskabsskatten.

Men mens de fire borgerlige partier synes at have relativt let ved at finde hinanden i udlændinge- og europapolitikken, bliver det anderledes svært med den økonomiske politik

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hos de slagne radikale vil der være interesse i at samarbejde hen over midten med en borgerlig regering, og det samme kan være tilfældet for Socialdemokraterne, der ellers som oppositionsparti traditionelt godt kan flytte linjen mod venstre. Spørgsmålet er så, hvor meget Venstre vil kigge over midten. Dansk Folkeparti har tidligere forhindret Venstre i at bevæge sig særlig langt ud af blå blok i de vigtige spørgsmål.

Og Lars Løkke Rasmussen bliver helt afhængig af Thulesen Dahl.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden