Undersøgelse. Borgerlige partier har ad flere omgange krævet at Irak-kommissionen bliver lukket.
Foto: NIELS HOUGAARD (arkiv)

Undersøgelse. Borgerlige partier har ad flere omgange krævet at Irak-kommissionen bliver lukket.

Politik

DF kræver Irak-kommission lukket

DF vil holde V-regering op på ønske om at lukke krigskommission.

Politik

Irak- og Afghanistankommissionen er efter en omtumlet start nu kommet op i omdrejninger. Men står det til det største parti i det nye borgerlige flertal, skal den helt skrottes.

»Vi synes, man skal lukke den og spare skatteborgerne for de penge, det koster. Det er jo noget, der vil tage årevis og binde gode kræfter til at sidde og nørkle med sådan nogle ting«, siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, der bebuder, at partiet vil holde Venstre op på partiets tidligere modstand mod kommissionen.

Kommissionsformand: Vi er kommet langt

Irak- og Afghanistankommissionen blev nedsat af den nu afgående regering i 2012, men på grund af interne problemer kom den reelt ingen vegne de første par år.

Det har flere gange fået Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, og også formand Lars Løkke Rasmussen til at kræve kommissionen lukket. Partiet har dog ikke før valget villet svare på, om en kommende V-ledet regering selv vil lukke den. Til gengæld har Venstre slået på, at hvis der endelig skulle være en kommission, burde Balkankrigene i 1990’erne også blive inddraget i kommissoriet.

Politiken bad i går Troels Lund Poulsen forholde sig til sagen, men det ønskede han ikke. Det nye regeringsparti slipper dog ikke for at tage stilling, fastslår Peter Skaarup, hvis parti tidligere har kaldt det drilleri, når Venstre har antydet, at Balkankrigene også kunne inddrages.

Det er simpelthen spild af skatteborgernes penge

»Vi har fremsat et beslutningsforslag om det, og det vil vi genfremsætte, hvis regeringen ikke af egen drift indstiller arbejdet i kommissionen. Det er simpelthen spild af skatteborgernes penge«, siger Skaarup, der henviser til, at kommissionens arbejde har vist sig dyrere end først antaget.

Den sløve start på kommissionens arbejde er dog fortid, siger den nuværende formand, landsdommer Michael Kistrup.

»Vi er kommet ret langt. Vi er jo i gang med at forberede afhøringerne af ministre og embedsmænd vedrørende grundlaget for krigen, så det er kommet ganske godt undervejs. Der arbejdes på fuld tryk«, siger han og tilføjer, at han regner med at kunne færdiggøre arbejdet i 2017.

»Vi går ud fra, at der skal afleveres noget, indtil vi hører noget andet«.

Martin Lidegaard: En uskik at lukke den

Både Konservative og Liberal Alliance har tidligere slået til lyd for at lukke kommissionen. Gruppeformand Brian Mikkelsen (K) ønsker ikke over for Politiken at forholde sig til sagen, men gruppeformand for Liberal Alliance Simon Emil Ammitzbøll forudser, at partiet fortsat vil bakke op om en lukning.

Den snart tidligere udenrigsminister, Martin Lidegaard (R) er ikke overrasket over DF-meldingen, men siger:

»Jeg synes, det vil være en uskik at lukke den, alene fordi det var et meget smalt flertal, der sendte Danmark i krig i Irak. Og hvis det smallest mulige flertal i Folketinget nu beslutter at lukke kommissionen, så står man ikke klar til at tage ansvar for sine egne handlinger og skabe fuld klarhed over, hvad der egentlig foregik i de skæbnesvangre år«.

Adspurgt, hvor han ved fra, at kommissionen er spild af penge, svarer Peter Skaarup:

»Jeg ved det fra, at det jo i høj grad er et politisk spørgsmål, hvad vi kan lære af Irakkrigen og beslutningsgrundlaget dengang. Det var en politisk afvejning, man foretog dengang, hvor man sagde, at Saddam Hussein ikke overholdt FN’s resolutioner, og det vurderede man så fra dansk side, at det var nok til, at man kunne gøre det, man gjorde«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce