Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

REGERINGSDANNELSE. Det nye ministerhold og deres planer for den kommende regeringsperiode får både rosende og kritik med sig.
Foto: ANDERS RYE SKJOLDJENSEN

REGERINGSDANNELSE. Det nye ministerhold og deres planer for den kommende regeringsperiode får både rosende og kritik med sig.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan bliver den nye regering og dens planer modtaget

Holdsammensætningen og de politiske planer roses eller skoses af fagbevægelse, erhvervsforeninger og organisationer.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvordan kom den nye regering til at se ud? Og hvad ville den helt konkret sætte sig for at få gennemført?

De spørgsmål er blevet fulgt tæt i organisationsdanmark, hvor afsløringen af ministerlisten og regeringsgrundlaget bliver modtaget med blandede følelser.

Den største overraskelse på ministerholdet er den nye beskæftigelsesminister, Jørn Neergaard Larsen. Han kommer fra posten som direktør for Dansk Arbejdsgiverforening. Den har blandt andet for nylig foreslået at skære sygedagpengene og førtidspensionen med over 4.000 kroner om måneden.

Men LO's formand Harald Børsting forekommer det til trods helt rolig ved valget af DA-direktøren til ministerposten.

»Jeg er tilfreds med, at vi får en beskæftigelsesminister, der kender og respekterer den danske model, hvor arbejdsmarkedets parter forhandler løn- og arbejdsvilkår. Det er der i høj grad brug for. Desuden står vi over for store udfordringer på arbejdsmarkedet, herunder at få skabt et nyt dagpengesystem, hvor færre falder ud. Det kræver både viden og forhandlingsvilje, og begge dele kendetegner den nye beskæftigelsesminister«, lyder hans reaktion.

Det bliver tydeligt, hvem der er på vinderholdet og hvem, der er på taberholdet.

Samme toner lyder fra Dansk Byggeris direktør Lars Storr-Hansen.

»Det er en lille genistreg at placere Jørn Neergaard Larsen på posten som beskæftigelsesminister. Få kender området og medicinen bedre end han, og vi er ganske trygge ved den linje, der nu vil blive lagt på arbejdsmarkedsområdet«.

Frygter flere fattige

Andre er langt mere kritiske over for regeringens kurs over blandt andre de for ledige. En af dem er Kristian Weise, der er direktør i Cevea.

»Når Lars Løkke med den ene hånd vil svække det sociale sikkerhedsnet i form af et kontanthjælpsloft, og med den anden hånd vil sænke skatten for de rigeste, så øger han uligheden markant. Dermed svækker han også det, der er Danmarks styrke – vores sammenhængskraft. Det bliver tydeligt, hvem der er på vinderholdet og hvem, der er på taberholdet«.

Dansk Socialrådgiverforenings formand Majbrit Berlau har også svært ved at finde noget positivt i den nye regerings planer for kontanthjælp og dagpenge.

Tonen er mindre opgivende hos Socialpædagogernes Landsforbund. Her hilser man den nye socialminister velkommen og roser hende for at være en lydhør og dygtig politiker.

»Vi håber, Karen Ellemann vil fortsætte det vigtige arbejde med at realisere de sociale 2020-mål, den tidligere regering satte i søen. Det er et væsentligt paradigmeskift, som. vi synes. er værdifuldt for området. Derudover vil vi rigtig gerne tale med Karen Ellemann om behovet for målrettet indsats for at forbedre arbejdsmiljøet på vores medlemmers arbejdsområde«, lader formand Benny Andersen vide.

Regeringen skal vælge, om det er børn der ikke skal i skole, ebolaofre, der ikke skal have sundhedsklinikker eller menneskerettighedsgrupper, der skal overlades til diktatorer. Vi venter spændt på prioriteringen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kritikere: Miljø og nødhjælp ofres

Miljøpolitikken bliver nedprioriteret, advarer Birgitte Lesanner, der er chef for Greenpeace i Danmark på dagen, hvor Lars Løkke Rasmussen har præsenteret det hold af Venstrepolitikere, som nu skal lede landet.

»Det er tydeligt, at den nye regering ikke føler sig forpligtet over for det nuværende klimaplan. Den nuværende regering vil bremse vores grønne omstilling, og det er noget rigtigt skidt. Det koster grønne jobs og det kommer til at koste klimaet meget mere end det øgede danske udslip«, lyder reaktionen fra chefen for Greenpeace i Danmark, Birgitte Lesanner.

Hjælpeorganisationen Ibis hæfter sig ved beslutningen om at skære i ulandshjælpen, så den holder sig nede på FN's anbefalinger og ikke som hidtil et stykke over.

»Regeringen skal vælge, om det er børn der ikke skal i skole, ebolaofre, der ikke skal have sundhedsklinikker eller menneskerettighedsgrupper, der skal overlades til diktatorer. Vi venter spændt på prioriteringen«, skriver politikchef Lars Koch.

Erhvervsorganisationer ser gode takter i den nye regering

Landbrugets organisation, Landbrug og Fødevarer, roser til gengæld udnævnelsen af den nye miljø- og fødevareminister.

»Eva Kjer Hansen har tidligere erfaring fra området, og har været i front for arbejdet med at afskaffe dansk enegang, når det gælder overimplementering af EU-regler. Fødevareklyngen skaber liv og arbejdspladser i Produktionsdanmark. Det er vi stolte af. Men der er også klare udfordringer, hvis landmænd og fødevarevirksomheder skal kunne konkurrere på det globale marked«, meddeler organisationens direktør, Karen Hækkerup.

En af de beslutninger, regeringen har bebudet, er at boligjobfradraget genindføres, så private kan få fradrag for vedligeholdelsesarbejder på deres boliger.

»Det betyder meget for de små og mellemstore håndværksvirksomheder - ikke mindst uden for de største byer. Det vil ikke alene være med til at skabe og fastholde arbejdspladser i alle egne af landet, men det vil også gøre det lettere for de mange håndværksmestre, som gerne vil tage uge i praktik, men mangler opgaver ude hos kunderne, at få plads til flere unge i virksomhederne«, finder direktør Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lægerne roser sundhedspolitisk forslag

Et andet hjørne af regeringsgrundlaget er sundhedspolitikken.

Den får blandt andet denne kommentar med fra Andreas Rudkjøbing, der er formand for Lægeforeningen: »det er positivt, at regeringsgrundlaget signalerer, at regeringen vil prioritere økonomien i sundhedsvæsenet. Det er der i høj grad brug for. Flere ældre, flere mennesker med kroniske sygdomme og stigende udgifter til medicin vil lægge et kolossalt pres sundhedsvæsenet i de kommende år«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden