Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hjælp. Som justitsminister bliver Søren Pind en af de personer, der skal levere, for at Løkkes regeringstid kan blive en nogenlunde rolig sejlads.
Foto: JANUS ENGEL (arkiv)

Hjælp. Som justitsminister bliver Søren Pind en af de personer, der skal levere, for at Løkkes regeringstid kan blive en nogenlunde rolig sejlads.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er tre af Løkkes problemer - og tre personer, der kan løse dem

Politiken har bedt Foghs tidligere spindoktor udpege Løkkes problemer og redningsmænd.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med Liberal Alliance og Konservative på den ene side, Dansk Folkeparti på den anden og kun 34 mandater i ryggen, går Lars Løkke Rasmussen (V) en svær tid i møde som landets statsminister.

Politiken har spurgt forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) spindoktor, Michael Kristiansen, hvilke tre ting udfordringer Løkke får de næste fire år - og hvilke ministre, der skal hjælpe ham igennem dem.

1. Topskattelettelser - kampen med DF

Det første og største problem for Løkke bliver at få sit tilsagn om topskattelettelser igennem. Det blev skrevet ind i regeringsgrundlaget for at få Liberal Alliance til at støtte flere andre ting i regeringsgrundlaget, men Løkkes problem er, at Kristian Thulesen Dahl flere gange har understreget, at Dansk Folkeparti er skarp modstander af skattelettelser til de rigeste danskere.

LARS LØKKE RASMUSSEN

»Topskatten bliver en kæmpe udfordring. Den ligger der, og der er ikke flertal for den«, siger Michael Kristiansen og tilføjer:

»Hvorfor skulle Thulesen Dahl dog stemme for det? Hvis ikke skal Løkke i stedet hente flertallet ovre hos Mette Frederiksen (S), og så skal han lave en virkelig, virkelig interessant aftale med hende, hvor hun får nogle andre ting«.

2. Finde flere penge - kampen med embedsmændene

Det andet afgørende problem bliver at finde det råderum, som skal give Løkke råd til at gennemføre hele ønskelisten, understreger Michael Kristiansen.

»Han mangler nogle penge, så han skal skabe sig et større økonomisk råderum. Det skal han gøre hurtigt ved at lave et uanmeldt kasseeftersyn. Han skal ind og opstille målene på sine egne præmisser. Det er lidt teknisk og ikke noget, embedsmændene bryder sig om, fordi de bliver kigget efter i krogene - men det er enormt vigtigt. Ellers kan han ikke levere på sit regeringsgrundlag«.

3. EU - kampen med baglandet

Den tredje knude, som Løkke skal løse, er EU-politikken.

Under valgkampen udgav de fire borgerlige partier i samlet flok et EU-papir, som understregede, at EU ikke må blive en »social union«. Og selv om partierne i papiret understregede, at der fortsat er store forskelle mellem partierne på EU-området, så har Løkke nærmet sig Dansk Folkepartis EU-kritiske linje.

PROBLEMER?

Og det kan blive farligt for ham, mener Michael Kristiansen.

»På en eller anden måde har Dansk Folkeparti fået den linje igennem i regeringsgrundlaget, at man ikke skal overimplementere, og at man skal være kritisk over for EU. Men der er jo også en kant til Løkkes eget bagland i forhold til, hvor EU-kritisk han kan blive. Der er en grænse for, hvor meget han kan sælge ud af sig selv og Venstre, før han får problemer«.

Løkke er afhængig af en god start

Det allervigtigste for Lars Løkke Rasmussen bliver at få en god start, understreger Michael Kristiansen. Og netop derfor er han afhængig af at levere på alle tre udfordringer.

»Han skal komme godt i gang. Han har sindssygt meget brug for, at meningsmålingerne går hans vej meget hurtigt. Han kan simpelthen ikke tåle at ryge ned på for eksempel 15 procent. Så hans store udfordring er, at han skal have nogle succeser relativt hurtigt, og han skal belønnes for dem af vælgerne«.

Men hvilke tre ministre kan hjælpe ham med det?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

1. Finansminister Claus Hjort Frederiksen

Den første og vigtigste er finansminister Claus Hjort Frederiksen, fastslår Michael Kristiansen.

FAKTA

»Claus Hjort er Lars Løkkes tro væbner, så længe den her regering sidder. Han skal være Lars Løkkes forlængede arm til at levere resultater og samarbejde med alle Folketingets partier. Han bliver en total nøgleperson i den her regering«, siger Michael Kristiansen og tilføjer:

»Det er klogt, at Løkke har valgt Claus Hjort og ikke for eksempel Søren Gade, som jeg tror, ville have haft al for travlt med at være optaget af sig selv. Her skal man have en minister, der er fuldstændig ligeglad med sig selv, for han skal bare ud og skaffe resultater og få alle andre til at se godt ud. Der er ikke nogen andre, der ville kunne gøre det end Claus Hjort«.

2. Integrationsminister Inger Støjberg

Den anden afgørende minister bliver udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg. Ikke så meget på grund af hendes person, men mere fordi hendes ressortområde er afgørende for, at regeringen får succes, understreger Michael Kristiansen.

»Inger skal levere på et enormt svært område. Hun bliver nødt til både at kunne levere det hårde og det bløde. Der er en grund til, at det her område piner den ene minister efter den anden. Hun skal værdimæssigt lykkes med at få det til at se ud, som om den her regering gør en forskel«, siger han og tilføjer, at Bertel Haarder er den eneste, der er lykkedes med den opgave.

LØKKES MINISTRE

»Han lykkedes med at stramme noget lovgivning, som ingen troede kunne strammes. Det var hans enormt store fortjeneste, og det gjorde, at han fik tæsk morgen, middag og aften - ikke mindst af en avis som din egen. Men derudover er der vel ikke rigtig nogen, der er lykkedes med at skabe synlige resultater på den post. Det skal Inger gøre - og jeg ved ikke, om hun kan«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

3. Justitsminister Søren Pind

Det samme gælder Søren Pinds ministerium. For med politikområder som politi, tryghed og terror skal det bruges til at markere regeringen værdipolitisk, mener Michael Kristiansen.

»Resten af regeringen skal sådan set bare sørge for at levere forlig, men der skal også være nogle ministre, der kan levere noget værdipolitik, altså noget Venstre-politik. Og det skal Søren Pind gøre på den post«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden