Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Grundlag. Statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterer ny regering og regeringsgrundlaget.
Foto: MADS NISSEN

Grundlag. Statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterer ny regering og regeringsgrundlaget.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Løkke: »Det offentlige forbrug kommer til at vokse«

Statsministeren har fremlagt regeringens plan for de kommende fire år.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Modsat hvad Lars Løkke Rasmussen (V) gik til valg på, kommer den offentlig sektor til at vokse under den nye Venstre-regering.

Det oplyser den nyslåede statsminister i forbindelse med præsentationen af regeringsgrundlaget for de kommende fire år.

»Vi har lyttet til valgets tale og også de partier, der har ønsket et regeringsskifte. Det offentlige forbrug kommer til at vokse på nogle prioriterede områder; ældre, sundhed, tryghed. Det gør ikke ondt på mig at sige det. Det, der er afgørende for regeringen, og som vi vil kæmpe for, er at de styrbare offentlige udgifter holdes i ro. Det vil godt kunne lade sig gøre, hvis man har mod til at omprioritere«, siger han.

SE OVERBLIK:

»Vi har en ambition om at beskære udviklingsbistanden ned til FN-niveau. Vi fremsætter allerede i næste uge lovforslag om en ny integrationsydelse på SU-niveau. Vi gennemfører første fase af en jobreform i efteråret med loft over kontanthjælpen, fulgt op af en anden fase med skattedrøftelser i foråret. Det har alt sammen det sigte på en og samme tid at have nogenlunde ro på de offentlige udgifter lagt sammen og så skabe ro til, at det offentlige forbrug kan bruges. Så det kommer til at ske«.

Væksten i det offentlige forbrug er den helt store knast i samarbejdet mellem partierne i blå blok. Venstre har de sidste to år talt for et udgiftsstop i den offentlige sektor. På den ene side af det står Liberal Alliance og de konservative, der vil have minusvækst, mens Dansk Folkeparti står stejlt på en vækst på 0,8 procent.

Umiddelbart ser det ud til, at Løkke har valgt at komme Dansk Folkeparti mest imøde, selv om han ikke selv ønsker at udlægge det som en decideret indrømmelse

»Jeg er ikke så optaget af, om det hedder 0,3, 0,5, 0,6 procent. Jeg er optaget af, at der styr på det samlede regnestykke, og hvis vi gør det klogt, kan vi have styr på det samlede regnestykke og samtidig have det, der samlet set hedder realvækst i Danmark«, siger Venstre-formanden.

Regering med 34 mandater

Regeringsgrundlaget er 35 sider og udgør Venstres plan for, hvad man gerne vil have gennemført de kommende fire år.

Men om alt kommer igennem er der ingen garanti for. Som Løkke tidligere i dag understregede, da han præsenterede sin regering foran Amalienborg, er han og hans hold »meget bevidste om, at vi er en mindretalsregering«.

Med blot 34 mandater i ryggen skal de nye ministre stramme sig an i forhandlingslokalerne for at finde det nødvendige flertal. Umiddelbart tegnes af Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de konservative, men som i forbindelse regeringsforhandlinger har vist sig skrøbeligt.

»Det her grundlag er et regeringsgrundlag. Jeg vil tro, at I nu vil rette mikrofonerne alle mulige steder her for at finde ud af, at der jo ikke er flertal for noget af det, men det tager jeg nu i stiv arm. Jeg har ført en stribe samtaler, der gør, at jeg i forhold til væsentlige dele af det her er ret overbevist om, at tingene lader sig gøre«, siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer:

»Det kan da være, at der skal justeres lidt, men jeg er helt sikker på, at vi kan komme igennem med det her«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Folkeafstemning inden jul

Regeringsgrundlaget indeholder selvsagt en del kendt Venstre-politik, så som en jobreform med et kontanthjælpsloft og en liberalisering af planloven. Men ligesom væksten i den offentlige sektor er der også andre nye, opsigtsvækkende ting.

Blandt andet vil regeringen genindføre et skattestop, nedlægge den skandaleombruste Irak-kommission og senest inden jul ved folkeafstemning lade danskerne afgøre, om retsforbeholdet skal erstattes af en tilvalgsordning.

På skatteområdet er der lagt op til, at Liberal Alliance og de konservative skal kommes i møde. Løkke talte i valgkampen udelukkende om skattelettelse for de mindste indkomster, men åbner nu også op for at sænke marginalskatten.

»Det reflekterer jo, at jeg har talt med partierne. Jeg er mig fuldt bevidst om, at der ikke er en forhåndsaftale om en skatteaftale i foråret, men her sætter vi altså en ambition, som så kommer til at bero på de forhandlinger, der skal være til næste år, i hvor stor udstrækning vi kan komme igennem med det«, siger Lars Løkke Rasmussen.

Lidt utraditionelt holder den nye regering allerede i eftermiddag seminar i statsministerboligen på Marienborg.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden